家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

小弟是英国Chartered engineer 和 builder,有自己的company。這行業都好大,雖然我唔係乜都識,但唔識都可以問到行家。大家交流下。

大宅

chan-family 發表於 19-12-10 05:56
小弟是英国Chartered engineer 和 builder,有自己的company。這行業都好大,雖然我唔係乜都識,但唔識都可 ...

大哥我英國間屋extension 被人ban左兩次 而家等緊結果,想問下起兩層extension 大概個殼要幾錢?我個設計師都未有確實一個報價比我,仲有大哥你英國邊到?

大宅

chan-family 發表於 19-12-10 05:56
小弟是英国Chartered engineer 和 builder,有自己的company。這行業都好大,雖然我唔係乜都識,但唔識都可 ...

大哥想請下有咩小配件我可以喺大陸買過去英國 裝修 用例如燈制呢啲?想慳VAT

別墅

回覆 莎拉公主 的帖子

計個壳,兩層你要预大約要£80k。
當然視示大細和地区,倫敦人工贵些咁。
一層容易批好多。

別墅

莎拉公主 發表於 19-12-10 13:02
大哥想請下有咩小配件我可以喺大陸買過去英國 裝修 用例如燈制呢啲?想慳VAT
...

買有 Usd的燈制啦。普通燈制不贵。但記住留意底盒有些不同,買一个英国的底盒番大陸配就好。

買廚櫃手抽。英国的好老套。可以買水龍頭,cctv system, wifi door bell etc

大宅

chan-family 發表於 19-12-10 15:04
回覆 莎拉公主 的帖子

計個壳,兩層你要预大約要£80k。

收到大哥,仲等緊approval

大宅

chan-family 發表於 19-12-10 15:12
買有 Usd的燈制啦。普通燈制不贵。但記住留意底盒有些不同,買一个英国的底盒番大陸配就好。

買廚櫃手抽 ...

我會記低

大宅

原來extension 兩層難批呀?
咁如果extends ground floor 再起多層3樓loft 呢?易唔易批呀?

大宅

my_lau_wong 發表於 19-12-11 06:29
咁如果extends ground floor 再起多層3樓loft 呢?易唔易批呀?
...

其實好睇批你extension 個officer 鬆唔鬆手同鄰居有冇反對,我個情況係我個officer係個婊子,我直情寫左長編大綸去反駁佢都唔肯,我同佢糾纏左三個月了

大宅

my_lau_wong 發表於 19-12-11 06:29
...

一層好容易批,loft都考慮好多野

別墅

回覆 my_lau_wong 的帖子

英國政府有一個簡易程序。 起一層extend唔超過六米長, 好容易批。 我剛剛先做完一個一層的extension。但你話extend完之後上面再加多層這個審批就麻煩很多, 要做Consult鄰居等。

別墅

回覆 莎拉公主 的帖子

我覺得又唔係。 loft自己喺屋入面做嘢,其實點樣做都得。如果樓底夠高,loft其實可以做多咗一間大房出嚟。

別墅

回覆 莎拉公主 的帖子

揾local 的 architect 去回复和同 那 officer倾好些。

大宅

chan-family 發表於 19-12-11 19:55
回覆 my_lau_wong 的帖子

英國政府有一個簡易程序。 起一層extend唔超過六米長, 好容易批。 我剛剛先做完 ...

我而家就係迫於無奈去咗呢個department,仲等緊

大宅

chan-family 發表於 19-12-11 21:01
回覆 莎拉公主 的帖子

我覺得又唔係。 loft自己喺屋入面做嘢,其實點樣做都得。如果樓底夠高,loft其實可 ...

佢都唔畀,我話諗住曠大個loft佢都唔畀呀, 你話係咪痴線吖。。

別墅

回覆 莎拉公主 的帖子

你是否做埋 dormer ? 否则室内的擴建唔关 Council事。你问问你 Architect 好啲。

別墅

回覆 chan-family 的帖子

很多人以為英國做裝修很貴, 當然倫敦工資一定貴, 裝修費也貴。
但 倫敦之外,很多地區 的工人工資不會很高, 屋價也很低。 我自己做工程的, 見到很多投資者在 拍賣場買一些爛屋(約5至9萬英鎊), 再翻新然後出售。前後只需半年, 就完成一項投資。 同一筆資金一年可以做到兩個投資項目。

christineyeung2    發表於 20-10-19 17:21

別墅

剛看到一間 salford 的屋,叫價12萬,二間房。如果加dormer (要審批)就變三房,價值就立即提升。

大宅

chan-family 發表於 19-12-27 04:37
回覆 chan-family 的帖子

很多人以為英國做裝修很貴, 當然倫敦工資一定貴, 裝修費也貴。

請問一下, 如果做一層extension, 將open kitchen 移去extension 及加一個bathroom, 會唔會好貴?
如果由原本conservatory 改為extension, 要唔要重新apply?
另外, 請問你在那個地區工作為主?

首頁

尾頁

跳至