自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

伯爵府

我姑仔全家唔叫人,冇家教

珍珠宮

環保接龍勳章

Mnbvcxdsa 發表於 19-12-12 09:20
我同C6結婚時,佢姪女十歲,到現在C6姪女三十歲,佢都冇一次叫過我阿嬸,佢兒時唔叫我,我諗佢因怕羞唔敢叫 ...

有啲人表面係有關係,但比起同屋苑街坊還疏離,人與人之間相處相知講求緣分,我好早已領會到。

嬲即代表自己好上心,無謂畀啲無心人影響情緒,不值得

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

有學識唔代表有家教

水晶宮

回覆 Mnbvcxdsa 的帖子

不用為呢類人勞氣,得啖笑。教好自己仔女得啦。

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我同C6結婚時,佢姪女十歲,到現在C6姪女三十歲,佢都冇一次叫過我阿嬸,佢兒時唔叫我,我諗佢因怕羞唔敢叫 ...

回憶20 年前⋯⋯

水晶宮

唔覺得係小氣!不過連你老公都覺得冇問題,即係佢地男家嗰邊興唔叫人!但好老實,我覺得好冇家教囉

水晶宮

celiacc 發表於 19-12-12 09:50
我姑仔全家唔叫人,冇家教
一樣啦!人地同桌食飯當人透明啦,搭桌炸。我沒咩感覺,覺得好好笑。只求快手食完閃不好浪費我時間。成日被逼看住他們三人扮天倫樂好無聊。

伯爵府

Astra00 發表於 19-12-12 09:53
一樣啦!人地同桌食飯當人透明啦,搭桌炸。我沒咩感覺,覺得好好笑。只求快手食完閃不好浪費我時間。成日被 ...

我老公都覺得佢地全家好有問題,佢妹夫都唔叫我老爺奶奶,去其他親戚屋企就算拜年都唔會叫,剩係傻笑!

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我姪女由細到大佢父母都無叫佢叫伯父和伯娘,頭2年我都有叫亞仔叫嬸嬸叔叔,不過對方依然無反應,之後只是叫亞仔叫爺爺痳痳算了。我覺得禮貌係雙向的

lanloo    發表於 19-12-12 10:56
lanloo    發表於 19-12-12 10:43

翡翠宮

Mnbvcxdsa 發表於 19-12-12 09:37
佢兒時我都有送禮物比佢,我每次見到佢父母都會好有禮貌叫佢父母,都唔知點解佢咁唔尊重我
...

只可以講,佢地有學識但無家教。

水晶宮

回覆樓主:

放心第時佢生左b,嗰細路攞利士時一定會叫你 來日方長,迫佢細路叫餐飽

公爵府

廿年你都冇嬲,今次都唔洗嬲,我結婚左7年,派利是都冇多謝我ga, 但會多謝我老公wo, 因爲係99果邊,我老公d表哥表姐ge小朋友,説真的,我到依家都仲係未記得佢地叫咩名,一年見得一次,冇所謂la,因爲最大果個20歲,其他小三ja,20歲果個識叫我老公做阿叔,因爲我老公12歲就做人阿叔,所以好少講

侯爵府

親子王國15週年勳章

你係長輩, 點解當初你嫁入去後佢唔叫你你唔教佢?

我老公啲外甥都唔興叫人, 但我會迫佢地叫 佢地嗰時細個, 小一二, 佢地見我入屋, 我叫哂人佢地望下我無反應, 我會行埋去講 "Hello xxx(佢個名), 我係邊個? 你叫左我未?" 其實有時係怕羞, 同埋父母無迫咪偷雞唔叫 到我個仔我一定要佢叫齊人, 去食飯唔肯叫我會抱起佢圍住全圍行個圈叫齊哂先一齊坐底

不過呀姪女都成三十歳, 咪有得佢自己丟架, 唔好嬲

lanloo    發表於 19-12-12 11:15

用戶要求終止服務

回覆 Mnbvcxdsa 的帖子

冇家教攞, 我老公呢邊都同你個CASE一樣, 不過唔洗理佢地, 亦唔會嬲.

男爵府

回覆樓主:

禁似我姪女。好细時好似有叫,1x歲後就冇叫,反而會叫我爸媽。是好冇禮貌,但不是自己女,又2x歲,唔話得啦,返工等人教!最神奇佢朋友見到我都會叫阿姨

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

mom06 發表於 19-12-12 10:28
禁似我姪女。好细時好似有叫,1x歲後就冇叫,反而會叫我爸媽。是好冇禮貌,但不是自己女,又2x歲,唔話得啦 ...

我家姐細妹啲細路,細個都識叫人,依家十幾歲,開始唔叫人,我唔怕羞架,我會問:叫咗我未啊?咁佢哋就會叫我,我諗青春期佢哋係有啲奇怪,但我會先主動叫佢,跟住問佢俾咗我未?可能佢地覺得我好煩,但我覺得有需要囉。

公爵府

回覆樓主:

咁似我2個表妹嘅?

冇家教嘅D嘢,冇得考究咁解唔叫你,就係冇家教囉。

我2個表妹,由BB,幾歲,十幾歲,到而家廿十歲。從冇叫過我一聲表姐,黎我屋企玩,我好客招呼佢哋2個食嘢,一句唔該都冇。派利是俾佢哋,連甚本的多謝二字都冇,成個白痴咁望住你。

ps:我肯定冇同佢哋有牙齒印。

珍珠宮

BGCOME08 發表於 19-12-12 10:36
咁似我2個表妹嘅?

冇家教嘅D嘢,冇得考究咁解唔叫你,就係冇家教囉。

其實有啲我真係冇叫
例如表哥表嫂
從來冇叫過
直接叫名
全部都叫英文名
我諗佢叫阿姨我仲唔鍾意

珍珠宮

這就是家教問題

我住果度既清潔姐姐,保安
我都要個女講早晨,姨姨叔叔

公爵府

mmya 發表於 19-12-12 10:48

其實有啲我真係冇叫

唔係話一定要叫咁老肚,我呢D say hi,揮吓手都接受的。但眼望望見到你當你透明扮睇唔到,又係乜嘢家教玩法?

首頁
12345...8

尾頁

跳至