自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

30+ 算啦! 無藥醫

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

算吧
我有個親戚唔會教個女叫人, 叫錯左就只會話佢唔係你xx呀

翡翠宮

回覆樓主:

父母問題,算啦,唔洗幫人教女。

珍珠宮

回覆樓主:

讀得書多讀壞腦。

子爵府

Mnbvcxdsa 發表於 19-12-12 09:20
我同C6結婚時,佢姪女十歲,到現在C6姪女三十歲,佢都冇一次叫過我阿嬸,佢兒時唔叫我,我諗佢因怕羞唔敢叫 ...
唔係好出奇啫,我c6嗰邊明明我係二伯娘二伯,
佢個姪仔姪女十幾年都係二叔二嬸啦,
我老公個弟婦仲要係中學老師㖭
我放棄咗好多年了,我自己都周身唔得閒,費事睬佢哋

子爵府

回覆樓主:

樓主嬲好正常啦 基本禮貌都無 無品德
不過嬲完算啦 依家d後生好多都咁

翡翠宮

回覆樓主:

10歲唔叫
30歳都唔會叫
唔好嬲壞自己

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

題外話,有冇人入屋會叫父母?朝早同父母講早晨?

珍珠宮

回覆樓主:

早知唔洗送咁重手。

公爵府

咁佢姪女對其他親戚態度如何?
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

男爵府

我同C6結婚時,佢姪女十歲,到現在C6姪女三十歲,佢都冇一次叫過我阿嬸,佢兒時唔叫我,我諗佢因怕羞唔敢叫 ...

你老公講得啱,你真係好小氣!
阿嬸你嬲咗姪女三十年不特只仲寫上BK公審,有冇諗過自己都有問題?呢件事你想嬲到佢幾時?除咗BK, 相信識你嘅朋友都知道你周街唱佢結婚冇叫你!

其實姪女由細開始冇叫你,有冇諗過點解?你有冇檢討一下自己?我諗你哋關係應該都好麻麻!

你咁介意嘅話,點解唔响姪女細過嘅時候教佢,返而到佢結婚才數晒老公嘅姪女背景出嚟,你都好有家教!

ayakaling    發表於 19-12-13 11:33

大宅

姪女最可憐憐自己冇家教都冇人話佢聽

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

無須介懷,人哋仔女,不痕也不癢! 唔好影響心情 , 放多D心機教好自己仔女仲好!

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

係個個都唔叫? 定净係唔叫你?
如果人人都唔叫, 就係教家問題;
如果净係唔叫你, 就係人嘅問題, 可能佢唔仲意你, 大可以當佢透明.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

大宅

hate3party 發表於 19-12-12 11:06
唔派利是比佢
到時到佢話你冇禮貌

別墅

令我想起阿姨一家,由細到大每次見到佢一家,表哥表姐表嬸我都自動波叫人(我依家已經三十幾見到都係會叫人),我都覺得係由細個媽咪教得好。但我表姐,表哥表嫂d細路,見到我地包括我父母,都唔會叫人,d細路已經十幾快二十,見到我地都係當透明。教養真係由細教起。

大宅

emt1314 發表於 19-12-12 21:12
係個個都唔叫? 定净係唔叫你?
如果人人都唔叫, 就係教家問題;
如果净係唔叫你, 就係人嘅問題, 可能佢唔仲意 ...
樓主要搵出重點

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

唔嬲, 人地冇禮貌就由得佢, 無謂放響心上. 佢第日生仔時問下佢知唔知應該點稱呼你, 知唔知佢個b 第日又應該叫稱呼你.

我老公姪仔姪女都係咁, 我唔係老外我當佢地驚左我. 但有時我老公問佢地野, 佢地都唔睬我老公, 淨係同我d 仔女一齊玩. 我老公弟婦都係冇乜禮貌....

姪仔姪女未夠10歲, 我真心唔care, 佢地唔好掂我仲好 (佢地既禮儀係見親友就攪下). 我年年都會去佢地個生日會, 我同老公講我係陪笑同埋去籌款活動, 我地擺低d 錢後就冇人會理我地, 弟婦連寒喧幾句都冇. 我地一年見得幾次, 佢地大左我地大家都唔會直接聯絡, 所以我對佢地唔上心.

珍珠宮

世事無常 發表於 19-12-12 16:17
你咁大方嘅!我諗我會串爆佢: 平時你無叫我都算,你今日斟茶比我,叫返聲嬸嬸都應該啦!?

你C6成家都有 ...

X2, 當日大好機會都唔迫佢叫,應該呢一世都唔叫,咁我會無視佢

翡翠宮

牛年勳章

如果佢見到大部分長輩都唔叫人,佢有問題
如果佢見到大部分長輩都會叫人,樓主有問題

首頁

尾頁

跳至