夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我地拍左拖6年, 結左婚1年。先生各方面都好好,層樓寫我個名,肯使$系我度,幾貴既野都會買,專一,正常時間相處冇問題。但問題系佢有嚴重潔癖,包括心理。

例1: 我地去旅行,買左D廚具,廚具本身有包裝,外加一層退稅膠袋,最後再有一個膠袋裝住,去食飯,我地座4人位,甘我將袋野放係隔離個位,佢發癲,話張凳好污糟,點解我要平放系度,blibala. 返到酒店繼續鬧, 我到底做錯左D咩?

例2: 我地買左對介,我個只中間有粒細石突出黎,甘我就研究下睇下對介同求婚個只可吾可以一齊帶,試上手,2只介指拍咪,好似都ok喔, 比佢睇, 佢突然又癲,話好明顯吾得啦,2粒石都系有機會會撞咪,整花,blibala. 不鬧我,话我吾珍惜,D野好貴‧ 我到底做錯左D咩?

以上只系其中2個例子,類似既野耐不耐就會發生。其實我性格系好casual 既人(佢眼中系求其,都冇所謂) , 如果你話甘樣吾OK, 好聲好氣講一聲話我吾想點點點,我好多時會話好。而吾係癲甘鬧人。我根本就冇做錯,跟住大家就鬧交,佢系會用大喊大叫既方式鬧,好似鬼上身甘。

好累,究竟我可以點做? 幾時先到老...

珍珠宮

好燥狂
我有個可怕預感
如果樓主生了BB,BB喊聲都可能引發衝突
BB嘔奶、便便。。。陸續有來

拍拖幾年都不會咁嗎?
婚後先現形?

rainbowchuuu3    發表於 19-12-19 10:57

大宅

yurijm 發表於 19-12-19 09:56
好燥狂
我有個可怕預感
如果樓主生了BB,BB喊聲都可能引發衝突

拍拖頭個幾年都冇呢啲嘢,系到第5,6 開始浮現,小事個啲我可以包容同遷就,例如:出街食嘢話啲餐具污糟,我咪幫佢換lor...系,我都擔心有BB會點,但有一點可以肯定,佢系會錫個BB的。除咗鬼上身,我諗唔到點解會甘,不是正常人應有的反應。

公爵府

回覆樓主:

咁難頂你都頂左7年,利害
但既然一直都係咁,點解依家先覺得有問題?

別墅

回覆 Cloudch 的帖子

你有冇同佢傾過?不過傾佢都應該唔覺得自己有問題....不過你話佢第5-6年先變成咁...係唔係有D 咩發生左所以有咁既轉變? 我覺得未解決呢個問題你都唔好生BB.....唔係只會更加多既問題...
其實佢咁既情況....係真係有需要見下醫生....

大宅

siuling0119 發表於 19-12-19 10:08
咁難頂你都頂左7年,利害
但既然一直都係咁,點解依家先覺得有問題?
...

因為真係好攰....心累....

大宅

kit_katw 發表於 19-12-19 10:10

你有冇同佢傾過?不過傾佢都應該唔覺得自己有問題....不過你話佢第5-6年先變成咁...係 ...

你講得好岩,佢吾覺得自己有問題。我有提議過不如去睇下醫生,佢吾肯,話自己冇問題。中間冇嘢發生過,正常甘生活。

公爵府

Cloudch 發表於 19-12-19 10:10
因為真係好攰....心累....

咁每次佢發你脾氣,你會點做?如果係我,我會直接話番佢,話佢知我感受,話佢知我接受唔到,如果佢一直唔改,我會話大家分開冷靜下,諗清楚仲係咪可以一齊!如果佢 care你的話,一定會收斂下

大宅

siuling0119 發表於 19-12-19 10:27
咁每次佢發你脾氣,你會點做?如果係我,我會直接話番佢,話佢知我感受,話佢知我接受唔到,如果佢一直唔 ...

我就係用呢個方法....

男爵府

恕我直言多問,你老公是否一個完美主義者?
如是的話,比較喜歡"控制",身邊人會常感壓力,
隨著年齡愈大會愈嚴重,因為自我掌控能力會自覺減少,
要藉控制身邊人/事來做補償

你們可嘗試做下心理測驗,其中"九型人格"測驗幾有趣
網上已有很多資訊,
就算你唔BUY佢,
都可以當做一個話題去增進感情

我親身經驗,男人原來比女人更唔了解自己,
佢地做完TEST找到自己的"人格"都會好SURPRISED的,
到時便可以"打開話題"囉....

咁多年感情,睇你老公都好錫你的,
可能真係要多D深入了解和溝通呢....

大宅

LeBlue 發表於 19-12-19 15:53
恕我直言多問,你老公是否一個完美主義者?
如是的話,比較喜歡"控制",身邊人會常感壓力,
隨著年齡愈大會愈嚴 ...

你好叻!佢系完美主義者,典型的處女座。我糸雙魚...你明啦,我哋系相反人格。

侯爵府

Cloudch 發表於 19-12-19 09:47
我地拍左拖6年, 結左婚1年。先生各方面都好好,層樓寫我個名,肯使$系我度,幾貴既野都會買,專一,正常時 ...

我另一半都喺甘……

但自己就好污wee

工作職業有關嗎?
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

大宅

Huuu 發表於 19-12-19 16:19
我另一半都喺甘……

但自己就好污wee

可能糸啦,佢糸專業人士,啲嘢吾可以錯

侯爵府

Cloudch 發表於 19-12-19 16:37
可能糸啦,佢糸專業人士,啲嘢吾可以錯

我個嗰都喺
而且對sales或 waiter特別有要求,當正自己下屬一絲不苟……
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

大宅

Huuu 發表於 19-12-19 16:44
我個嗰都喺
而且對sales或 waiter特別有要求,當正自己下屬一絲不苟……

Same!!!! 會好介意個waiter / sales 吾醒目,拎錯嘢,污糟...

侯爵府

Cloudch 發表於 19-12-19 16:46
Same!!!! 會好介意個waiter / sales 吾醒目,拎錯嘢,污糟...

我當咗喺佢7-24近身侍婢
有時買野都要有份報告

大宅

Huuu 發表於 19-12-19 16:50
我當咗喺佢7-24近身侍婢
有時買野都要有份報告

。原來佢仲有其他同類人!

男爵府

完美主義者雖然好挑剔但佢地好有天份做事好叻好醒目
所以做姊妹或朋友便不錯
雙魚女呀!
你一定是多情浪漫的性情中人
唔怪得你老公lum你啦!
可否帶多點浪漫給他?
要行軟功呢喂

男爵府

我同呢種人(1號仔完美主義型)幾夾
因為我好hea
好識欣賞佢地安排既野
令佢地好威,haha

男爵府

如果你可以"聽聽話話"
常常讚美他們呢種型格
佢地會為你"赴湯蹈火"架
你以前係米都好enjoy他的優點?
佢地精神緊張因為事事要求完美
你如果有一犯叻過佢地
佢地會聽晒你話
當然相處之道要大家開心啦!
不要勉強,開心見誠最緊要!
我C6都是吹毛求疵的人
我間中會借"聾耳陳"隻耳
佢地吹你唔漲,好好笑
佢地勁硬頸,一定要行軟功呀!

首頁

尾頁

跳至