網購天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題,集運左份件黎收到先知賣家發錯貨比我加上係爛既,想退返去有邊間速遞可以做到?大家有試過嗎?好苦惱,退款唔要店家又唔肯

象牙宮

shenzhen 速遞

我淘東西, 坏左, 爛左 (日用, 食物, 手表, 刷牙..... 告訴賣方。

佢要求 拍 片發給佢, 先進行退款
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

複式洋房

野壞左加發錯貨,係賣家的責任,如果賣家堅持要你退先幫你換,你話,可以,郵費你出,但我係香港,只會用到順豐,到付!!!報大約價格比距,距吾笞應就直接穩淘寶官方客服,不是店家的客戶

複式洋房

你大概吾夠強硬,同店家吵!FB淘寶那有好多人教點同賣家吵!我都學吾來.....

複式洋房

samantha0124 發表於 19-12-26 13:09
你大概吾夠強硬,同店家吵!FB淘寶那有好多人教點同賣家吵!我都學吾來.....

可以係邊度搵到官方客服呀?因為我只見到果個小蜜

複式洋房

回覆 mercilala 的帖子

小蜜:我要找人工!!!!客服!直到距把你轉來轉去

複式洋房

samantha0124 發表於 19-12-26 13:42

小蜜:我要找人工!!!!客服!直到距把你轉來轉去

已經搵左佢都解決唔到!咁係咪要打電話去客服

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

7日内退貨/换貨,國內段(eg.深圳到上海)係佢付,但店通常拒到付.要你先付快遞費,之後佢俾番你.

至於由香港到國內(到深圳),你係要自己俾錢.

你件貨有幾貴同幾重,計下值不值得自己拿上深圳,一出入境大樓,在左邊直行就見很多快递公司.這是最平的方法.
目的地如在廣東省内約8元人仔一公斤.

有香港公司代做,平過SF,但我未用過,唔敢介紹.

你去filter'退貨',爬下文應找到幾間格下價.

大宅

回覆 Jasmine-4711 的帖子

請問扲上去退貨, 對方只比姓名,地址,電話足夠嗎?? 要吾要身分証?? 謝謝
:-)  :-P

複式洋房

請問你貨大概幾錢呀?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

PIGPIGMA 發表於 19-12-26 14:56

請問扲上去退貨, 對方只比姓名,地址,電話足夠嗎?? 要吾要身分証?? 謝謝 ...

電話要填手機號

對方證件號可不填,
但你自己回鄉卡號要填,快遞亦會問你拿回鄉卡核對

你送回去前,記得拍照證明

如退貨退款,而不是换,要去淘寶網頁申請,
附以下:
破貨相片,
你已買那真-證明發錯色, 及
cap店小二在旺旺應承怎樣處理
送回去的快递單

複式洋房

samantha0124 發表於 19-12-26 15:01

請問你貨大概幾錢呀?

為起大概 hkd 210 左右咁上下

複式洋房

samantha0124 發表於 19-12-26 15:01

請問你貨大概幾錢呀?

依家搵左負責海外既客服介入,唉。我諗都未必有好消息喇

複式洋房

我以前就去番大陸玩時順便退埋,因為真的不包香港段,聽過一直以來都有人會接單幫人退,但無用過,甘多錢,益左賣家不好!!!!退!!!

翡翠宮

mercilala 發表於 19-12-26 16:57
為起大概 hkd 210 左右咁上下

正路係過深圳關口退,幾個關口都有快遞。我狂用京東直送,唔用集運,就係怕有乜問題要去深圳退貨,車費都蝕埋。

男爵府

對賣家公平D,帶上深圳退,唔好學咩淘寶群教既long禮野

restahaus    發表於 19-12-31 11:50

大宅

謝謝回覆
:-)  :-P

伯爵府

samantha0124 發表於 19-12-26 13:06
野壞左加發錯貨,係賣家的責任,如果賣家堅持要你退先幫你換,你話,可以,郵費你出,但我係香港,只會用到順豐,到 ...
如果你這樣做 "我係香港,只會用到順豐,到付", 將來沒有淘寶商家會發送給香港客戶. 公平D, 最好從深圳寄回壞貨物.

水晶宮

回覆樓主:

想用順豐你估易? 要有收件人身份證明文件先可以退

我之前買電腦 ram 店家發漏貨, 直發一條新既順豐直送香港, 點知卻發錯了容量牌子, 我轉頭十分鐘唔夠落番順豐站求佢哋退件都唔得, 話要收件人身份証, 件貨要有收據等等, 最後我用郵局退, 好似十零蚊左右,好似有加十零蚊加掛號, 賣家好似廣州區三四日左右收到了, 同一時間佢都再發了正確的貨品給我

大宅

1. 網上搵深圳就腳的"菜鳥驛站" 地址(賣家話我知用呢間淘寶官方)
2. 直接把貨交俾驛站, 佢會在你手機淘寶APP上, 直接選擇原路退貨, 及由該分店承退, 即時係佢電腦自動打印出快遞單, 俾你影相upload埋上淘寶完成退貨程序
(不需報賣家資料地址或手寫填單, 不需個人證件)
3. 付快遞費(10元), 5分鍾之內走得
4. 坐地鐵時已收到淘寶退貨款, 大約兩日後收到10元快遞費, 由淘寶官方保險理賠(自動的, 不需作任何申請)

PS: 驛站勁多分店的, 關口也有幾間

首頁

尾頁

跳至