懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

23/12去威院塞藥,當日排左一塊小血塊,之後出院係屋企排左一粒藥丸出嚟,當晚睡前肚痛食左一粒止痛藥後好好一覺睡到上光,止到今日肚又冇再痛,又冇出血......我已經睇埋中醫飲中藥幫手排胎,但仍然是冇反應,請問有冇JM試過?
聽日想返威院問一問姑娘,但唔知她們會唔會理我?
還是要等到覆診期2星期後1月7日先會再作安排。
好苦惱想盡快排出個胎(emoji)
好無奈塞完藥及飲中藥後零反應(emoji)

大宅

回覆 Miu811 的帖子

威爾斯係塞藥,我係QE 係食藥。當晚出院時都未排出(但我問左2個fd 都係醫院就排左), 當晚流左好多血,半夜醒來時床單都有血,去wc 見有一大條紅黑唔肯定,照執起左先。第二日拎去顯微鏡下睇唔係。跟住血開始少,我就擔心。。到第4日如常在家坐小月,但有做家務,在家行下企下,食飯時起身想去wc, 一起身就feel 到一大串野跌左出黎好重咁,見到排左2大舊,見到露出部分係白色,應該就係了,裝起左第二日交去,睇左係組織,第10日覆診已排清無血,子宮已恢復。再食中藥,頭2日再有少少痛同少少血,幫助徹底排清。

大宅

我藥流出院時都未排,我都有問護士係咪正常,佢話係正常,紙寫係7日內排。。

複式洋房

nss711 發表於 19-12-26 13:37

威爾斯係塞藥,我係QE 係食藥。當晚出院時都未排出(但我問左2個fd 都係醫院就排左), ...

我今日已經是第4日都是冇咩反應...如常做家務,帶個女去公園玩,行下運動下希望加速血液循環早日排出

大宅

我都係行下企下,痛時坐返低咁。。

大宅

但我係醫院時,佢有叮囑唔好飲中藥。。怕流太多血。。我有問過人就係藥流前飲。。我就照完排清想去中醫補身時,佢叫我再排清d 先。。

別墅

回覆 nss711 的帖子

請問妳係拍咗之後去睇中醫?還是未排清期間都有睇?

大宅

回覆 sunshine2 的帖子

我係覆診排清後先去睇中醫,本來係想去補身,但中醫話見我間唔時仲有痛一下,可能未排清,所以俾藥排清左先。(藥流時醫院有叫我唔好同時食中藥,而我之前本身有打肝素同食aspirin, 停左3日藥先去藥流,但都驚流好多血,所以無同時食中藥)

別墅

複診話排清,點解中醫話仲有未清?之後食咗中藥有冇野排出?

大宅

我估醫院指組織排清,當時已無流血,但陰照後有返少少血。3日後先睇中醫,佢話我仲有間唔時痛一下咁陰照後仲有血,就幫我再排清d, 但食左中藥後嘅間唔時痛一下比食前痛d, 流返啡(護墊咁少少) ,2日後就無痛無啡了(即使中藥仲食緊,好似共食左4日) 另一個問題係中醫覺得我似有少少感冒,(我坐小月係12月突然轉到好凍果時) 有d 頭痛,就唔幫我補住,排清先

大宅

多口講下,我第4日排出左2舊組織,一舊係手指咁,都見到裡面白色。另一舊大舊d, 大半隻手掌咁大。拎去化驗時,對方問我係1個胚胎定2個。。
今日藥流30日,綠d 仲有不明顯的灰控。。

複式洋房

sunshine2 發表於 19-12-26 13:57

請問妳係拍咗之後去睇中醫?還是未排清期間都有睇?

我是塞左藥後第二日睇中醫.....因為塞藥後第二日冇血又冇痛......所以睇中醫想幫助排胎,點知飲左3日藥...暫時仍未排出......(emoji)

複式洋房

nss711 發表於 19-12-26 14:36
多口講下,我第4日排出左2舊組織,一舊係手指咁,都見到裡面白色。另一舊大舊d, 大半隻手掌咁大。拎去化驗 ...

如果擔心最好搵多個婦產醫生檢查一下

大宅

其實係連環不幸事件,我藥流後20日右下腹痛,急忙搵左個婦科照,右卵巢突然多左個5cm 囊腫,醫生叫我安排手術。。。隔多幾日再搵多個照,佢估功能性囊腫,可能懷孕嘅黃體/排不出嘅卵泡,叫我觀察。。。小x 後仲要再嚇一嘛。。不過呢2位都話排清了

別墅

之後化驗咗係咩?胚胎和胎盤?

別墅

醫生唔係話宮縮藥唔可以同生化湯同事服用咩?擔心大出血

大宅

拎排出的組織去化驗染色體

大宅

醫生同護士都有咁提過

別墅

Miu811 發表於 19-12-26 09:57
23/12去威院塞藥,當日排左一塊小血塊,之後出院係屋企排左一粒藥丸出嚟,當晚睡前肚痛食左一粒止痛藥後好 ...

政府醫院可以做人工流產?

複式洋房

ret818 發表於 19-12-27 18:29
政府醫院可以做人工流產?

政府可以做人工流產

首頁

尾頁

跳至