婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Mantinmama 發表於 20-1-1 14:36
我同老公拍左拖一年之後意外有左 經濟能力嘅問題要同奶奶同住
點知就係惡夢嘅開始
首先講下未結婚前嘅騎呢 ...

睇完
我覺得為母則強,不要寄望無血緣關係嘅人去為自己付出同改變!
更遑論要改變別人的母親做一個稱心嘅工人么!
我都係人家的新抱,你奶奶至少無打你、公開侮辱你、成日貪心使你嘅錢、咀咒個孫、當你係妹仔咁使⋯⋯
努力照顧BB
有時得罪講句:食得咸魚抵得渴

子爵府

manman_1110 發表於 20-1-2 10:20
睇完
我覺得為母則強,不要寄望無血緣關係嘅人去為自己付出同改變!
更遑論要改變別人的母親做一個稱心嘅 ...

講得好,比得5位數字家用,點解唔搬出去,唔好妄想改變別人的生活習慣。

男爵府

老實講對比起婆媳版其他奶奶,你呢位絕對不是最差,最多只可以講佢並不是一個好奶奶!你覺得最嬲個樣野,即係奶奶無準備過大禮既野,我認為佢完全無問題! 過大禮唔係你老公準備既咩,點解係奶奶準備,你唔叫你老公去做,反而怪奶奶? 依家係現代不是古代,你地又唔係大富大貴既人家,你估何家娶新抱咩。而且不一定要過大禮套餐,自己去執一包二包買個籃就得,我同身邊D朋友都係咁做。
至於其他煮飯個D,大家生活習慣唔同,你唔慣咁夜食可以自己早D煮或叫外賣。大住個肚煮飯好正常,無錢請工人就自己搞掂,大把人生之前個日都仲煮緊飯,包括我!
其實你唔好理你99就OK,佢又無管你,最怕係D99咩都煩住你者。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

點解講到佢咁衰,你又咁慘?好簡單啫,咁只要你地唔同奶奶住,樣樣靠自己,咁唔係就會好開心咩?

珍珠宮

c27cheun 發表於 20-1-2 11:01
老實講對比起婆媳版其他奶奶,你呢位絕對不是最差,最多只可以講佢並不是一個好奶奶!你覺得最嬲個樣野,即係奶 ...

我同你睇法一樣
過大禮可以自己買
當年我都係同老公睇結婚嘢時順手買埋
唔明點解一定要奶奶買

煮飯調味同幾點食飯,只係大家生活習慣唔同
自己變通,唔好要求老人家遷自己
血壓高唔食得太咸、太油,自己煮已經解決問題

複式洋房

timtamgal 發表於 20-1-1 22:47
點解要倒左d人奶
佢話我個女唔肯飲

複式洋房

sinohk33 發表於 20-1-2 10:28
講得好,比得5位數字家用,點解唔搬出去,唔好妄想改變別人的生活習慣。
...
我明呀 我都想搬出去住 係我老公想照顧埋奶奶 咁我真心都有照顧埋奶奶 只係佢完全唔體諒個仔 成日問個仔拎錢 我都唔洗奶奶照顧我 我亦都冇改變佢啲生活習慣 反而我做咩佢都要監視我 我做咩都要同佢報告 我陀咁耐bb 我同向佢租屋住一樣咁生活

複式洋房

Liuvyn 發表於 20-1-2 15:30
點解講到佢咁衰,你又咁慘?好簡單啫,咁只要你地唔同奶奶住,樣樣靠自己,咁唔係就會好開心咩? ...
如果可以即刻搬走咁簡單就好 只係間屋我地兩公婆有份供 但間屋係我奶奶個名 就咁走左 啲錢就有如倒落咸水海

複式洋房

jojocatjojo 發表於 20-1-1 22:56
一開始不要對99有期望有要求,你會開心些。你搬入去住,無可能要求99改變多年生活習慣而去迎合你。我都曾同 ...
明白 我依加都會積極做好自己

複式洋房

我愛Corina 發表於 20-1-2 06:11
樓主自己係第二句寫經濟能力問題要同奶奶住

唔好意思 我表達能力唔好.... 我改返
我同老公都有正職
其實係因為比計劃中提前左有小朋友
我地唔想租屋 想買樓
我地想慳啲錢 老公想同奶奶住一至兩年先再搬出去

另外老公一心諗住佢呀媽會幫手照顧bb

子爵府

Mantinmama 發表於 20-1-2 19:19
我明呀 我都想搬出去住 係我老公想照顧埋奶奶 咁我真心都有照顧埋奶奶 只係佢完全唔體諒個仔 成日問個仔拎 ...

全世界男人都係咁講啦。

複式洋房

breadcheung 發表於 20-1-2 08:12
寄人籬下要依靠人,重要咁多要求,上得床牽被,全世界圍住自己轉

從來都冇話要人服侍我
我冇公主病 我自己煮飯食架
我煮飯煮到生bb之前果日
我就算唔煮飯地球都會自己轉架啦
邊個想寄人籬下呀?
我要同奶奶住啫 冇話白食白住囉 俾足錢佢架
連層樓我都有份供
我有咩要求?我話早啲食飯 都係為佢身體好啫
我同奶奶講 我想早啲食
我唔介意自己煮 煮埋俾佢食都得
佢開到聲話我有問題呀
佢話佢會煮呀 咁我咪俾佢煮囉

男爵府

回覆樓主:

儲下錢先搬,至於之前供嘅咪當投資,將來你99走左都係你c6嘅,如果有講早食,99又唔想你咪自己食先,反正佢d口味你都唔太喜歡

複式洋房

c27cheun 發表於 20-1-2 11:01
老實講對比起婆媳版其他奶奶,你呢位絕對不是最差,最多只可以講佢並不是一個好奶奶!你覺得最嬲個樣野,即係奶 ...
可能我講到一舊舊
我最嬲唔係佢唔買野過大禮
係佢個藉口 佢話過大禮啲椰子果啲會惹蚊所以唔買
我同奶奶講我可以去買 由定左邊日過大禮開始
我就話同老公去買 係我奶奶制止我地
叫我地唔好買 佢自己去買
但就係咁拖 拖到淨返兩個星期
我話我同我老公去買
佢係咁話識人買平 唔洗我地買
最後拖到last幾日先話開支票 我先嬲

同埋我奶奶係好煩 我出街禮貌上同佢講左聲
佢果頭同我講完拜拜 轉頭打電話問我老公我同邊個出街
其實我同邊個出街關佢咩事 我就算數哂我朋友啲名 佢都唔識啦

男爵府

回覆樓主:

同住生活方式係會有磨合,就算夫妻剛結婚都有野要就,唔好由你出面,揾c6出聲

複式洋房

Mantinmama 發表於 20-1-2 19:42
從來都冇話要人服侍我
我冇公主病 我自己煮飯食架
我煮飯煮到生bb之前果日

其實你滿肚冤屈,你真係要同老公好好坐低傾下!傾吓唔同奶奶一齊住!咁樣對你心情都好啲!
但是我從第三者角度看你的文章,平心而論只見到你的要求看不見你的遷就!例如連奶奶煎隻蛋俾你做餸你都唔滿意!
其實平心靜氣換過角度去睇整件事情,你亦有自己的責任!
結婚生仔前你應該看清楚你伴侶的家庭背景但是你卻決定與奶奶同住!難道這是奶奶的錯!難道奶奶就必須要遷就你!
你已成為家中的一員,嘗試令家庭和諧一點!對你會有更大的好處!
走進這個家庭內這是你的初心!這是你的意願!
老土的一句:改變不了別人,唯有改變自己!

珍珠宮

回覆樓主:

咁辛苦老公都唔願搬
係你老公問題!
為咗bb同你
分開2個女人係必要架啦

珍珠宮

manman_1110 發表於 20-1-2 22:49
其實你滿肚冤屈,你真係要同老公好好坐低傾下!傾吓唔同奶奶一齊住!咁樣對你心情都好啲!
但是我從第三者 ...

同意
其實99都一早無乜掩飾
明知佢係咁
就一定堅決唔同住
否則呻到葉落都改變唔到

公爵府

Jm 莫講話係你奶奶,我同我娘親生活習慣都一樣唔啱。包括幾點開飯,啲飯餸應該仲重定淡味。完全,唔通我又覺得自己阿媽害我

男爵府

99跟本就唔鍾意你,所以無論你以前、現在、將來,只要她還和你同住,她會用各式各樣的方法來留難你,所以一係搬開住,一係忍,一係搬回娘家,永不相見,否則你將來只有不斷開post 來發洩一下情緒,樓主,只有你自己愛自己,珍惜愛你的人

首頁

尾頁

跳至