0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

有無同路人?我想有人打打氣,無自己屋企人睇住,自己返工又唔係可以不停睇CCTV, 工人有時又大頭蝦,真係擔心。
做左人阿媽,真係好大壓力,成日驚比唔到最好BB

洋房

lamyan38 發表於 20-1-3 16:28
有無同路人?我想有人打打氣,無自己屋企人睇住,自己返工又唔係可以不停睇CCTV, 工人有時又大頭蝦,真係擔 ...

我3月返工都係得工人姐姐,好驚佢會湊唔掂。

別墅

DonutEsme 發表於 20-1-3 16:54
我3月返工都係得工人姐姐,好驚佢會湊唔掂。

你岩岩放產假?姐姐做左幾耐?

大宅

我工人一打二,大嘅兩歲多啲細嘅三個月,無辦法,我連長老都無⋯⋯

別墅

qqapplepie 發表於 20-1-3 19:20
我工人一打二,大嘅兩歲多啲細嘅三個月,無辦法,我連長老都無⋯⋯

咁佢做唔做到家務同煮飯?

洋房

lamyan38 發表於 20-1-3 17:08
你岩岩放產假?姐姐做左幾耐?

我岩岩生咋,bb先3Wks

大宅

我都係工人湊阿囡,無長老。雖然工人錫阿囡,但始終無人睇住好唔放心

別墅

wong_karen0221 發表於 20-1-3 23:47
我都係工人湊阿囡,無長老。雖然工人錫阿囡,但始終無人睇住好唔放心

我果個表面上好似都錫,但好多野都係好激氣,好似岩岩咁,半夜1點阿B醒左,全家人哄佢訓,佢竟然趁呢個時候講電話,嘈住BB訓,真係嬲到我上心口,仲話見我哋醒左先講

大宅

lamyan38 發表於 20-1-3 21:09
咁佢做唔做到家務同煮飯?

我啱啱琴日先第一日復工,琴日就ok嘅
佢叫我買定魚,佢煲好魚湯,咁幾日中午魚湯通粉,加幾條菜心加少少肉咁
晚飯就教佢焗飯,即係一煲過咁,再炒個菜
家務佢一等大女返下午班就做,大女放學就俾咗佢食飯,我放工都叫早嘅,返嚟就接手湊住佢地
佢話佢handle到

大宅

wong_karen0221 發表於 20-1-3 23:47

我果個都好錫,係錫到我女扭佢買蕉食,佢會買俾佢,都好錫阿仔。
我都無長老,唯有安cam,工人都知有cam嘅,佢亦知我有睇,因為我試過搵佢唔到嚮個cam call佢。
最擔心係佢唔知小朋友病,我試過放工返去一摸,個女已經燒到38.5咁,果時已經無哂醫生。

男爵府

我當初大仔都係我放完產假就工人湊,都要放手,咁佢湊又ok 喎,無穿無爛無病痛。

別墅

回覆樓主:

我個囡快6個月 開始加固 工人雖錫個女 但睇cam 佢冇咩同個女玩 只係讓阿女訓床 自己的手機
係我地面前 搶住湊

別墅

lamyan38 發表於 20-1-3 16:28
有無同路人?我想有人打打氣,無自己屋企人睇住,自己返工又唔係可以不停睇CCTV, 工人有時又大頭蝦,真係擔 ...

我都係冇四大長老幫手,到時我番工 阿b得兩個月人仔就要比佢湊喇 好擔心

大宅

青鳥dogcom 發表於 20-1-4 20:23
我個囡快6個月 開始加固 工人雖錫個女 但睇cam 佢冇咩同個女玩 只係讓阿女訓床 自己的手機
係我地面前 搶住 ...

我工人都係甘,係我面前好積極,我一行開就見到佢玩手機

複式洋房

我都係, 但姐姐係剛生完幾個月就黎, 佢而家話要走, 返去湊小朋友, 因為好掛住,想問你地有無姐姐可以介紹都係湊BB, 4個幾月, 佢都係要自己湊BB, 因為我同老公都要返工既

別墅

qqapplepie 發表於 20-1-4 07:01
我果個都好錫,係錫到我女扭佢買蕉食,佢會買俾佢,都好錫阿仔。
我都無長老,唯有安cam,工人都知有cam嘅 ...

咁你果個工人姐姐真係好錫個女喎!會買嘢比佢(emoji)

別墅

太古達人 發表於 20-1-5 17:19
我工人都係甘,係我面前好積極,我一行開就見到佢玩手機

玩手機真係好難避免,我本身都講明唔准佢用,但有時見佢唔係咁過分就算!因為真係話左好多次,咁佢又好慘咁話要同家人聯絡,唉.....但真係唔可以太過份就算!唔可以機不離身

別墅

Princess_kbb 發表於 20-1-4 22:51
我都係冇四大長老幫手,到時我番工 阿b得兩個月人仔就要比佢湊喇 好擔心
...

我個仔就快半歲我都好擔心
所以我咪想搵同路人傾下....只可以講有時有4大長老幫手都未必一定好,安慰下自己

大宅

lamyan38 發表於 20-1-6 11:44
咁你果個工人姐姐真係好錫個女喎!會買嘢比佢(emoji)

會啊,佢有時買大蕉做炸蕉請我地食,我女試過問佢拎錢入錢罌,佢都會俾,我發現咗勁唔好意思想俾返佢佢都唔要。
雖然衛生意識差啲,清潔唔算好乾淨,又間唔時借下糧咁,或者駁下咀咁,但人品心地係好嘅,起碼唔怕佢虐待細路仔。
以我所知我姐姐教我女係thank you前thank you後,或者會say sorry,我女係自己撞跌水樽會同水樽say sorry。
我行blw,如果有四大長老一定行唔成,我女而家食飯係可以完全自己食,只係慢啲啫。

大宅

qqapplepie 發表於 20-1-6 22:04
會啊,佢有時買大蕉做炸蕉請我地食,我女試過問佢拎錢入錢罌,佢都會俾,我發現咗勁唔好意思想俾返佢佢都 ...

哈,好得意,同水樽講sorry,識自己食飯已經好叻叻豬啦,有長老未必好,我朋友個仔六七歲仲要阿嬤喂飯,跟住佢羅有後面追著喂,因為太錫,咩都就曬,一身壞習慣,見到到眼冤

首頁

尾頁

跳至