夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

已經6歲,間唔中會因為湊仔既事嘈大交。自覺很累,又唔係怪獸家長,正常跟下功課,叫細路準時訓覺都比人鬧到癲,頌係個細面前越鬧越起勁,真心氣氨 有冇JM真為照顧小朋友不合而分開?純粹聽下大家意見。

大宅

1026fan 發表於 20-1-4 00:24
已經6歲,間唔中會因為湊仔既事嘈大交。自覺很累,又唔係怪獸家長,正常跟下功課,叫細路準時訓覺都比人鬧 ...

鬧咩...?夠鐘就去訓,建立良好習慣係應該...

男爵府

做父母好多時會跟自身長大的模式套用在自已的小朋友度。

你老公可能兒時父母沒有呢類管教,佢咪唔覺得有需要用於阿仔度。

有好多習慣係要從小建立,你叫佢多啲睇書,了解吓客觀的事實,避免兩公婆產生磨擦。

大宅

Belavizio 發表於 20-1-4 08:13
做父母好多時會跟自身長大的模式套用在自已的小朋友度。

你老公可能兒時父母沒有呢類管教,佢咪唔覺得有需 ...

咁你好岩,佢父母都唔管佢,所以佢成日對父母都勁惡。
睇書睇文章有呀,不過做又另一回事,成日見人地細細聲教仔好成功,叫我學人地,唔好che, 可惜一樣米養百樣人,自己個仔hea底,唔che都當聽唔到,好聲完唔聽,係要惡先聽。其實我都唔想變癲婆

大宅

IPodnano 發表於 20-1-4 01:08
鬧咩...?夠鐘就去訓,建立良好習慣係應該...

鬧我廢攞,除左識che個仔訓覺做咩都係廢 幾日了,我都頌放唔底呢句說話,恨恨的成句說話打爆左個心。真心心痛

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

已經6歲,間唔中會因為湊仔既事嘈大交。自覺很累,又唔係怪獸家長,正常跟下功課,叫細路準時訓覺都比人鬧 ...
點解唔問下佢,當然唔係在火勢時喇

公爵府

1026fan 發表於 20-1-4 10:42
鬧我廢攞,除左識che個仔訓覺做咩都係廢 幾日了,我都頌放唔底呢句說話,恨恨的成句說話打爆左 ...

係咪因為當時你太惡,所以你 c6先發脾氣?講真,我都好怕家嘈屋閉,有時我 c6好惡發脾氣鬧個仔,我都會忟忟地,覺得佢可以好D教個仔,唔好淨係鬧

子爵府

我反而緊張過老婆,仔仔初小時我們吵得很利害,最後選了太太,仔仔學業盡量交比太太,我睇開了很多。

當然太太不是放任仔仔。。

所以要看遠点,如果吵架而離婚,仔仔學業會更壞,所以為何不放開点。。。

男爵府

回覆 1026fan 的帖子

阿仔係hea底,可能要啲技巧,試吓遁序漸進方法,要求比能力有太大落差都影響大家情緒。

大宅

siuling0119 發表於 20-1-4 11:59
係咪因為當時你太惡,所以你 c6先發脾氣?講真,我都好怕家嘈屋閉,有時我 c6好惡發脾氣鬧個仔,我都會忟 ...

初初係冇惡講道理話夠鐘訓,點知阿仔唔聽想睇電視我都解釋唔得呀夠晒鐘,後來阿仔作狀想打我,我就真係嬲了,惡左句同佢講你為左睇電視想打我?咁你去睇,聽早試下起唔起到身。全程出面,C6係唔知情個仔做緊咩

大宅

Belavizio 發表於 20-1-4 12:39
回覆 1026fan 的帖子

阿仔係hea底,可能要啲技巧,試吓遁序漸進方法,要求比能力有太大落差都影響大家情緒 ...

我係漸進地去引佢做,可惜既係另一半覺得咩都係多餘,準時訓覺,第日番學精神,佢鬧我精神番學有咩用?除左對佢訓覺時間有要求,盡量準時,因為上到床頌要hea一陣先訓著,希望佢生活規律,唔好放學番來有時走去訓,訓左又冇人叫得醒佢,結果晚上夜一夜都唔訓,無限loop起唔到身既情況,其他日常野叫佢著衫刷牙洗面都係鼓勵佢自己做

大宅

PTMCYS 發表於 20-1-4 12:13
我反而緊張過老婆,仔仔初小時我們吵得很利害,最後選了太太,仔仔學業盡量交比太太,我睇開了很多。

當 ...

其實兩公婆冇共識係好難湊仔,作為阿媽希望慢慢培養佢自己照顧自己,特別男仔散慢,刷牙,著衫,起床頌要幫手,就來7歲希望有d進步,反而學業既野佢暫時跟到都不用操心,而且我完全唔怪獸,7-8十分我都滿意。

公爵府

1026fan 發表於 20-1-4 13:36
初初係冇惡講道理話夠鐘訓,點知阿仔唔聽想睇電視我都解釋唔得呀夠晒鐘,後來阿仔作狀想打我,我就真係嬲 ...

你仔幾歲?如果話下佢就想打人就一定要好好教了。
教小朋友真係好勞心勞工,如果連另一半都唔體諒,真係會好洩氣 唯有好好同另一半傾下,但千祈唔好起小朋友面前傾,小朋友好聰明,如果知道父母態度唔一致既話,佢會更加唔聽你講。
試下同c6商量下,無論有咩不滿,私下再講,但起小朋友面前,一定要企你嗰邊先,咁你先可以易D教導佢

侯爵府

鬧我廢攞,除左識che個仔訓覺做咩都係廢 幾日了,我都頌放唔底呢句說話,恨恨的成句說話打爆左 ...

我果件 用粗口鬧我tim la, 仲要嚮子女面前鬧

大宅

siuling0119 發表於 20-1-4 14:13
你仔幾歲?如果話下佢就想打人就一定要好好教了。
教小朋友真係好勞心勞工,如果連另一半都唔體諒,真係會 ...

如果還可以好好商量,就唔使出post 講過N次點樣不滿都唔好係細路面前嘈。

大宅

micsin 發表於 20-1-4 14:48
我果件 用粗口鬧我tim la, 仲要嚮子女面前鬧

所以真係唔應該係細路面前嘈。心理陰影好大

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

1026fan 發表於 20-1-4 10:39
咁你好岩,佢父母都唔管佢,所以佢成日對父母都勁惡。
睇書睇文章有呀,不過做又另一回事,成日見人地細細 ...

同感
唔知點解好易燥
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

大宅

1026fan 發表於 20-1-4 13:36
初初係冇惡講道理話夠鐘訓,點知阿仔唔聽想睇電視我都解釋唔得呀夠晒鐘,後來阿仔作狀想打我,我就真係嬲 ...

如果我個仔想動手打我,我肯定趕佢出街!邊可能打阿媽!轉個方法,以後定家規,幾點訓,睇幾多電視得唔得?

大宅

唉,除婚外情呢個炸彈外,湊仔女嘅分歧都真係好可以影響兩夫婦之間嘅感情。 我自己為例,我唔覺自己怪獸家長,但C6就覺我係,因為咁,比佢鬧過好多次,甚至粗口都出過。

侯爵府

如我c6鬧我廢,我會真廢比佢睇

首頁

尾頁

跳至