懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我係新手媽媽, 今年8月係仁安搵左林醫生接生

話說我一心想試順產, 但我發覺網上多數人都係講邊個開刀醫生好而好少會寫順產醫生, 所以我想分享我感受同experience.如果你想順產, 我推薦林醫生!! 真係好好!!

1. 超級支持順產:

-
林醫生會一開始問你想順產定開刀, 佢會同你講順產嘅好. 當然佢都會同時講下開刀都有佢嘅好處. 醫生支唔支持順產好緊要, 因為如果你想搵私家醫生做順產, 其實你都會怕醫生係你生時講唔同原因話你順產唔到叫你開刀
(我實在聽得太多呢d case啦). 其實我一開始係搵左另一個醫生,
但可能因為佢做開刀多,
我地好明確咁問個醫生會唔會等我自己生
,
跟住個醫生好隱悔咁話如果佢

到左醫院等左d時間,
其實都代表好大機會要開刀,
所以我同老公就覺得好無信心,
一直都怕呢個醫生會係我生時搵原因叫我開刀…….所以好在我到最後搵到林醫生, 我地超放心

-
林醫生會不停提住我控制bb體重.因為好多人會係你身邊同你講個b 大d好湊d, 但林醫生唔太支持生大b, 因為媽媽生時會好辛苦 (超warmlor….會同時關心媽咪)…..…當我bb去佗到6磅左右, 林醫生已經不停提我唔好食太多怕變大b, 而我好在都好乖咁聽醫生話, 係生果刻真心覺得好在我個唔係大b, 所以我唔洗用太好多力同好快就生左………如果係大b, 真係好難想像要痛幾耐)

-
另外, 當你懷孕周數增加時, 林醫生會係產檢時都會睇埋你適唔適合順產, e.g. 睇胎位, 胎兒大小, 官頸厚道, 羊水量.

-
係我生時, 因為我十幾個鐘都只得4度,林醫生都唔會叫我即刻轉開刀, 佢反而幫我打催生同埋再俾我試多幾個鐘, 好在我之後都順利順產到…haha.

2. 唔支持打無痛: 因為我聽過打無痛可能會對條腰唔好……好在林醫生都唔支持打無痛, 所以我唔洗怕醫生會係生時從容我打…..到真係生時當然我係無打到啦…...(但當然如果你想打, 林醫生都會依你意願)

3. 產檢細心同caring: 林醫生除左睇bb健康, 仲會係一開始關心左個媽媽先, 佢每次都會睇我隻腳有無水腫, 會問我有無佗得唔舒服, bb幾時郁多d……d都令我覺得林醫生好caring. 當然, 如果佢都會好細心同詳細答我地問題, 唔會話好快睇完就叫你走

4. 唔會hardsell: 之前係網上見過有人話林醫生會hardsell你打針, 但我其實唔覺作為醫生, 林醫生只係提議你一d有用嘅針….而我就聽林醫生講打左百日喉針.同埋就算你話唔打, 林醫生都唔會迫你因為我聽得出佢態度係睇返媽媽自己意願

5. 準時: 因為我一開始搵果個醫生每次都要至少等4-5個鐘, 而且產檢則只係5分鐘左右就睇完
(佢只會好似例行公事咁聽bb心跳同望一下bb就完) , 所以對比之下, 林醫生真係好,
每次都好準時…..
(其實都仲未比較診所姑娘,
因為林醫生註診診所d姑娘都好好禮貌)

6. 診金平: 只需$500一次
(我一開始搵嘅醫生要成$1,300一次)

所以經過呢次, 真心認為醫生理念同你一致係超級重要!! 理念一致會令你更信任醫生! 我地已計劃生多個, 下次一定會搵林醫生!!!!

納蘭小主    發表於 20-4-1 16:10

大宅

多謝分享,請問診金包埋超聲波嗎?百日侯咳係孕婦打?大概幾時打,功效係?林兆強醫生的地址係邊度,thx

大宅

回覆 manmankiss 的帖子

我都係揾林醫生做產檢, 我都覺得佢好好, 之前果位醫生係要$1200 再加等2-3個鐘, 林醫生次次都係1小時內睇完, 同埋係好caring, 不過佢有轉介我去做飲糖水, 我就有少少feel到佢好想我做, 但我係低危自己唔想做。

大宅

淨係搵佢做產檢可以嗎?
因為我係開刀的。
Thanks.

大宅

manmankiss 發表於 20-1-6 11:17
我係新手媽媽, 今年8月係仁安搵左林醫生接生。

話說我一心想試順產, 但我發覺網上多數人都係講邊個開刀醫 ...

我都係由有左一路產檢都係搵林醫生 佢真係無得頂 我都係朋友睇過介紹 真係平靚正 雖然我初步都係公院生 但唔好介意想問下仁安順產搵林醫生最後埋單幾多錢同住左幾多日?都想有個plan b參考下恭喜哂樓主添新成員

大宅

manmankiss 發表於 20-1-6 11:17
我係新手媽媽, 今年8月係仁安搵左林醫生接生。

話說我一心想試順產, 但我發覺網上多數人都係講邊個開刀醫 ...

樓主係咪尖沙咀睇?
Happy New Year

水晶宮

500蚊一次,真係好難穩,仲要唔洗點等
我都有穩佢檢查,佢係公立做過

我覺得, 無奇難雜症,
結構無問題,之後穩佢檢查, 唔錯.

複式洋房

回覆 Lillian54321 的帖子

包超聲波相...5-6張左右我唔記得幾時打啦.......你可以google下佢個功效
林醫生診所係TST美麗華

複式洋房

回覆 stitchbaby19 的帖子

好似可以.....你試下打去問

複式洋房

回覆 rainbowflower 的帖子

我係仁安順產, 住4人房plan (仁安website好似有佢每個plan幾錢), 3日兩夜, 無打無痛, bb健康無住院...埋單5萬幾 (對比我一開始搵果個醫生quote我6-7萬平好多)
我係仁安生, d姑娘好好...生時助產仕非常好, 母乳姑娘又nice......成個住院experience都好好.....如果負擔得起, 係私家生啦!!! 仁安加林醫生真係超好! 我下胎都會encore!!! (公家好睇運氣, 實在聽得太多唔好嘅experience....)

複式洋房

回覆 falalahk 的帖子

yes a

大宅

manmankiss 發表於 20-1-6 15:01
回覆 falalahk 的帖子

yes a

Happy New Year

男爵府

Lillian54321 發表於 20-1-6 12:17
多謝分享,請問診金包埋超聲波嗎?百日侯咳係孕婦打?大概幾時打,功效係?林兆強醫生的地址係邊度,thx ...

百日咳係懷孕28至35週左右打

係上次衛生防護中心建議孕婦打嘅,因為百日咳嘅案例多咗,而好多感染嘅都係BB, 一般BB 要到2個月大先打百日咳預防針,所以中間就有真空期

媽媽打咗的話就可以將啲抗體過俾BB,
但因為打完要大約兩星期先生效,所以最好35前就打

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/302004/%E8%A1%9E%E7%94%9F%E9%98%B2%E8%AD%B7%E4%B8%AD%E5%BF%83%E5%BB%BA%E8%AD%B0%E5%AD%95%E5%A9%A6%E6%87%B7%E5%AD%95%E6%99%82%E6%8E%A5%E7%A8%AE%E7%99%BE%E6%97%A5%E5%92%B3-%EF%A7%8A%E6%84%9F%E7%96%AB%E8%8B%97

大宅

manmankiss 發表於 20-1-6 15:00
回覆 rainbowflower 的帖子

我係仁安順產, 住4人房plan (仁安website好似有佢每個plan幾錢), 3日兩夜, 無 ...

係 我都係聽太多公院有d怕怕解釋得好詳細唔該靚媽 我都係諗住順產唔打無痛 不過最擔心係我住九龍東果邊去仁安驚遠等我又上佢個網睇睇先

大宅

rainbowflower 發表於 20-1-6 15:35
係 我都係聽太多公院有d怕怕解釋得好詳細唔該靚媽 我都係諗住順產唔打無痛 不過最擔心係我住九 ...

我都係住九龍東諗住私家順產,諗最近法國醫院,你有無心水呀?

大宅

JoeyPC 發表於 20-1-7 21:00
我都係住九龍東諗住私家順產,諗最近法國醫院,你有無心水呀?

我見最近有個post係講法國醫院 但我有保留 同埋林醫生好似得仁安掛牌

複式洋房

我係19年10月預約林醫生起仁安幫我開刀生的, 當時社會氣氛比較緊張, 佢都建議我到38週就好入院。佢由產檢, 手術同產後傷口護理都好細心, 我都介紹我同事去睇佢。

別墅

winkisit 發表於 20-1-8 17:25
我係19年10月預約林醫生起仁安幫我開刀生的, 當時社會氣氛比較緊張, 佢都建議我到38週就好入院。佢由產檢, ...

請問搵林醫師開刀要幾錢

大宅

winkisit 發表於 20-1-8 17:25
我係19年10月預約林醫生起仁安幫我開刀生的, 當時社會氣氛比較緊張, 佢都建議我到38週就好入院。佢由產檢, ...

我都想知林醫生開刀價錢呀,可pm我嗎?thanks

大宅

rainbowflower 發表於 20-1-7 23:20
我見最近有個post係講法國醫院 但我有保留 同埋林醫生好似得仁安掛牌
...

我星期一都見完林醫生,佢話法國醫院都有掛牌

首頁

尾頁

跳至