自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

做左人奶媽1年,本來打算餵到1歲就停。現在1歲了,慢慢減泵到1日3泵,見到奶量每況愈下,開始唔夠bb 1日,準備開始飲冰奶,就覺得好唔開心。會自責點解要偷懶減泵,原定今日再減泵到1日2泵,都暫時擱置到我捨得再減為止。

純呻。。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

做人要開心 發表於 20-1-17 06:26
做左人奶媽1年,本來打算餵到1歲就停。現在1歲了,慢慢減泵到1日3泵,見到奶量每況愈下,開始唔夠bb 1日, ...

一年都好叻
不要從別人的嘴裡去認識我

公爵府

總有呢個階段

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

1歲已食固體可吸收足夠營養,奶已不重要。

子爵府

泵唔到無問題,可以埋身餵。埋身都仲有少少奶可以食。
不過埋身好困身,半夜都會想食。
埋身左4年都仲未戒得甩,成日口話唔會食,但真係無得食就發脾氣。

男爵府

涯左一年己經好叻架啦

公爵府

願我能 發表於 20-1-17 07:59
埋身左4年都仲未戒 ...

4年
我聽過最誇張係8年

珍珠宮

其實係真肚餓定心癮?

公爵府

我兩個都係一歲左右停泵,大嘅冰奶,細嘅繼續埋身,我覺得我要返工,餵到一年對得佢兩個住有突,大嘅埋身唔成功,一早打算細嘅都埋唔到身就奶粉,人生唔係得餵奶一樣嘢重要。

男爵府

請問最後如何戒甩?我女而家兩歲半,全埋身,其實我知道自己已經冇乜奶,但佢瞓覺一定要啜住瞓,佢又醒瞓,一晚起幾次身係正常,有時一個鐘醒一次,攪到我長期瞓得唔好,好想同佢斷奶

水晶宮

BrandonMa 發表於 20-1-17 09:30
請問最後如何戒甩?我女而家兩歲半,全埋身,其實我知道自己已經冇乜奶,但佢瞓覺一定要啜住瞓,佢又醒瞓 ...

狠心同佢講,大個女喇,再食奶奶醜怪嫁!
我記得我泵奶泵到2歲,停泵後臨訓仲有keep住比佢埋身,直到囡2歲半,我覺得佢埋身令我有d困擾,所以我狠下心腸唔比佢埋,囡扭左一兩晚就無事了!

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

一年都好叻

子爵府

redhot 發表於 20-1-17 08:27
其實係真肚餓定心癮?

心癮。
半夜責醒又要食,搞到我都無覺好瞓,戒過一日,第二日又喊到九彩。
無我喺度又唔會R奶食。

子爵府

BrandonMa 發表於 20-1-17 09:30
請問最後如何戒甩?我女而家兩歲半,全埋身,其實我知道自己已經冇乜奶,但佢瞓覺一定要啜住瞓,佢又醒瞓 ...

未戒甩
喊到聲都沙,喉嚨痛發炎仲搞到發燒,我都唔知可以點。
又係晚晚醒幾次,我臨瞓前沖涼或碌雞蛋嗰晚會醒一至兩次會好少少。

珍珠宮

做左人奶媽1年,本來打算餵到1歲就停。現在1歲了,慢慢減泵到1日3泵,見到奶量每況愈下,開始唔夠bb 1日, ...

我一年未夠就停,不過我埋身,太痴身

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

一年已經好叻

侯爵府

唔好咁樣諗啦, 食咗固體之後佢哋對奶需求減少, 你泵少咗都好正常, 我嗰三個都係咁, 大概一年到啦, 之後就食冰奶。花多啲時間教佢哋, 陪佢哋玩, 建立親子關係, 都好好呀

伯爵府

HiPP勳章(2)

回覆樓主:

我第三個
第一個,埋身到一歲
第二個,埋身到歲半
而家第三個,唔肯埋身,而家一日三泵 造奶750-850左右,打算再減一泵,但未知減邊一泵好,計劃泵到一歲就轉奶粉

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

已經好叻

水晶宮

1年已經好厲害。

首頁

尾頁

跳至