1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

囡囡唔舒服要食藥....但點都唔肯食...大家有冇餵食藥方法?

大宅

Edith0404 發表於 20-1-17 16:27
囡囡唔舒服要食藥....但點都唔肯食...大家有冇餵食藥方法?

加落奶度

男爵府

加落奶度 無咩方法喂到...

子爵府

捉住佢,用針筒放入d吱落去,入到大牙位,如果唔放入d會流哂出嚟
唔好一下吱哂到底,分幾下
幾多隻藥就開定幾多支針筒

大宅

回覆樓主:

夾實手,腳,頭,用針筒係口邊唧落去,過程係極度難,心一軟就唔得

男爵府

我會比個電話佢睇 食完就收返,平時睇youtube係放落電視比佢睇
只有食藥先可以用電話睇,所以佢食親藥都會坐定定,仲會提我:媽媽食藥 睇(youtuber個名)

複式洋房

聽過一個方法係練住佢個鼻 雖然我覺得咁樣做有啲心痛

複式洋房

Daisywong313 發表於 20-1-18 03:53
捉住佢,用針筒放入d吱落去,入到大牙位,如果唔放入d會流哂出嚟
唔好一下吱哂到底,分幾下
幾多隻藥就開定 ...

我地都係。

洋房

我通常的做法:準備好晒吸咗藥水的針筒, 同佢講要食藥藥。然後一邊同佢傾偈分散注意力,一邊抱/夾實佢。跟住將藥水打入佢大牙位, 要入少少, 佢自然會吞落去。儘量不要打在舌頭, 佢會吐出來。過程中佢一定會抗拒同掙扎, 不要心軟和氣餒。加油。

複式洋房

Kittycmf 發表於 20-1-20 01:43
我通常的做法:準備好晒吸咗藥水的針筒, 同佢講要食藥藥。然後一邊同佢傾偈分散注意力,一邊抱/夾實佢。跟住 ...

真係唔可以心軟....有試過咁餵我囡同我講好驚我

別墅

兩個人一齊餵藥,一個抱住及用一隻揸住bb喜愛嘅食物,另一個揸住支藥針,用BB食物做餌,等BB開口即刻放藥,呢個方法最近我都試過10次10次都成功,之後就比bb食食物作獎勵

子爵府

rya82k 發表於 20-1-17 18:52
加落奶度

醫生講過加落奶或食物會減低藥性,食咗等於冇食

子爵府

littlecrazy 發表於 20-1-18 23:04
聽過一個方法係練住佢個鼻 雖然我覺得咁樣做有啲心痛

唔建議咁做,好易濁親ga

子爵府

回覆樓主:

我好明白你,我仔細個都係咁,獎勵通通冇用,要2個人夾住灌佢食,千辛萬苦餵完,佢衰到吞咗都自己扣喉嘔返出黎……真係應該冇第二個小朋友係咁 自此佢病,普通傷風感冒我都唔再俾藥,等佢自己好,直到幾個月前佢發高燒39度,冇辦法一定要食,佢竟然肯自己食 可能大個咗(3歲)會自己開竅,嗰下我好感動,終於唔使打仗
如果小朋友一定要食藥,用盡一切辦法都唔得就狠心灌佢食,呢個係過渡期,捱過就冇事。加油!

別墅

- 放落杯仔用飲管飲;
- 一啖YOGHURT(或果汁)一啖藥;
- 扮比佢鐘意公仔一齊飲;
- 以上方法都唔得就要狠心捉實佢灌

複式洋房

要至少2人,一人抱實,另一人就揸針筒同膠匙。 因為阿女太醒一路餵一路吐出黎,一係就收埋係口內等我地放鬆先吐返出黎,所以用針筒放到入大牙位,再加膠匙㩒佢條脷要連鼻先餵到。
過程有點似行刑 但冇辦法不能心軟,如果唔係佢食唔到藥落肚大人細路都辛苦。

大宅

kaka0324 發表於 20-1-23 13:50
要至少2人,一人抱實,另一人就揸針筒同膠匙。 因為阿女太醒一路餵一路吐出黎,一係就收埋係口內等我地放 ...

b坐bb椅子,我扮同他玩,襯他一開口,將支針筒注射他口中。

別墅

回覆樓主:

2歲前冇方法,唯有3個人捉住佢黎灌藥。
2歲後好d,同佢講道理(要有耐性),同佢講唔肯食就要捉住黎餵,肯自己食完就有糖糖/餅餅/peppa睇,咁佢就肯自己食。
而家就黎2歲半,有次佢見到枝藥(橙色)就話要飲橙汁,我話冇病唔飲得,佢話有病呀,仲即時扮幾聲咳

男爵府

慢慢一啖啖餵,邊玩邊食下星星餅,我仔細時跟健康院教咁灌,灌完連奶都一次過嘔返比我,跟住出去睇家庭醫生,佢都係教我邊玩邊餵,要比佢覺得食藥水唔係唔開心,唔好跟健康院個套捉實佢一邊同佢講唔洗驚,醫生話換轉係你明d唔明d咁比人捉住你都驚,自從10個零月跟左醫生個套餵法,而家我仔14個月同佢講食藥水佢會自動波行過黎食連零食都慳返,食完仲不停要我用針筒繼續餵佢飲

複式洋房

開YouTube, tum佢食,匙羹餵,用飲管,用盡哂辦法都唔得既話就真係要夾住佢黎食, 不過要小心小朋友會喊得好勁,仲會喊到嘔番d藥出黎架。 我試過餵我仔食藥都餵左20分鐘

首頁

尾頁

跳至