婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

idaidaho 發表於 20-2-14 09:44
再續!
我同老公由拍拖到生前,我無頂阻過99,我係忍!到前年年尾我爆咗,個人係情緒好低落,喊曬!
我相信未有b之前會和睦相處,生b之後通常會有不滿,極少好彩有通情達理既99或識做既新抱。
你老公話你無成長過,好明顯無成長過係佢自已。不如叫佢試下同外母住一排,或者佢再講不出呢句說話。

大宅

再續!
我同老公由拍拖到生前,我無頂阻過99,我係忍!到前年年尾我爆咗,個人係情緒好低落,喊曬!

請問你老公覺得佢自己係邊方面成長左?
無保護妻兒、無解決過老婆和啊媽之間的問題⋯⋯

珍珠宮

回覆樓主:

其實我寧願老公直接講清楚,好過明明係媽寶,又扮唔係~拖泥帶水仲衰啦~
既然你老公都講到明,依加你做決心就ok!

男爵府

nalinacc 發表於 20-1-24 17:30

住村屋得嗎?村屋都有平啲租

同一個門口入
根本吾系屋企大與細問題
問題系奶奶存在既問題

禁止訪問

男爵府

再續!

朋友講99講重要過你講,從來都變過,屋企野都係99同你搞,婆媳關係又無處理過,重要講你唔成長咁你都忍到真西利,無成長果個係你c6

洋房

Cythiay 發表於 20-1-24 13:44
99 同住, c6愛媽寶,一定唔會搬出,
就算肯,都會好吃力
三十中 ,

有冇返工? 有能力就走吧
雖然寧教人打仔莫教人分妻
但你c6講到咁
你一係忍 一係走
忍既話
你只會愈住愈唔開心
對住呢家人

公爵府

看來樓主已經谷到要睇醫生了. 都係要正視下問題了, 避唔到了.
我覺得, 樓主出去做野, 有番D經濟先有SAY的.
小朋友方面, 你就要安排下了.
聽你講你C6唔多愛你, 請個工人咁少事, 都要聽朋友講, 唔聽你講. 現在照顧小朋友, 係你唔係佢朋友呀! 老實講, 如果係我, 我一搓定到C6上天花板的.
即使你要分開, 都要安排下的. 有經濟先可以照顧小朋友的生活.
現在的社會, 唔一定要有老公的, 你同C6分開都唔係什麼大件事.
好好想下日後的人生想點走.

珍珠宮

回覆樓主:

其實結婚前,老公係咪都係愛媽寶?
如果頂唔順,我真係寧願自己搬!
btw....我有時都欣賞馬明老實,起碼佢講到明自己阿媽為先,女人想嫁佢必須接受,願者上釣~

別墅

我都因為99。我同老公都唔知嗌左幾多次交同講左幾多次「離婚」!已經數之不盡!
我老公係咁叫我忍!但點忍!?
99活係石器時代
呀B扭計,爆喊就要食保嬰丹!
仲話人奶只係水黎,要飲奶粉!
飲左奶粉,又話熱氣。要飲開奶茶!
完全唔會唸下呀B既真正需要!
成日都話我唔識湊,健康院講既係錯!
一開始我都選擇忍!但你忍左,就間接承認你錯佢岩!以後既日子更加難受!
上星期,我終於忍唔住同佢開火
搞到老公話要離婚!

大宅

再續!

為左99搞到要睇情緒低落,值得咩?
佢都無當你係自己個女,但記得要想辦法挽回個老公。比d 時間溝通下,即使解決唔到你同99之間既問題,至少都要讓老公同你同一轟線。要同老公講野,千祈唔好發脾氣;但99對你唔好,你要心平氣和咁話比老公知,最後記得補一句,老人家我唔求改變佢,我會體諒佢,我淨係想你知道同關心我就夠啦。
記住呀,為左一個唔錫你既99,情緒低落唔值得嫁。

複式洋房

ilc 發表於 20-3-24 08:20
為左99搞到要睇情緒低落,值得咩?
佢都無當你係自己個女,但記得要想辦法挽回個老公。比d 時間溝通下,即 ...

你都講得啱!其實要同99住,真係好唔想,生活習慣又極唔同!又鐘意認叻,又小氣!有時買完嘢返黎,成日走去睇,無d禮貌!或者拾衫拾雜物,我哋掉咗去垃圾袋,又走去摷,話我哋「又掉,浪費!」又想拎去唔知做乜!總之對住佢其實我個人真係好嘈底!越嚟越執著好多嘢!
只可以忍!都唔知可以點☹️

唉~有次我99話整上下架床,因為宜家我同老公同囡一間房,我或老公要瞓地下!我聽完,心諗「唔係嘛」!

其實我老公都算係咁,都知有時佢阿媽好難頂!

首頁

尾頁

跳至