婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

兩老頭暈身興就識搵我地。平日就話我地不是數我地。佢最愛錫既女。又唔見佢搵佢幫手。帶去睇醫生
最衰都係個老公⋯成日都皆以個老婆幫手。帶兩老睇醫生。
上次就兩老信錯保險agent.差點做了不必要手術。
對住佢地其實好燥底囉。又講鄉下話。好難溝通。

伯爵府

回覆 和風糖果屋 的帖子

好簡單啫,打比姑9或老公,叫佢地自己照顧返6299即佢地自己父母,你要返娘家屋企照顧外父外母即自己父母。

禁止訪問

大宅

有事先搵我我真係唔會理佢地。
男家講明有事唔好返屋企叫人幫。
我老公當時好傷心,當時係好需要家人幫忙。
我62上星期腳痛到行唔到,99又返左工,姑奶叔仔又唔理,係ws度同我講我真係已讀不回。

伯爵府

回覆 kcwss 的帖子

吓,自己父母自己唔理,要老婆去理????咁既老公仲要黎做咩???
都仲未計叫佢照顧外父外母喎。
再者仲有姑仔呢個親生女。

禁止訪問

水晶宮

kcwss 發表於 20-3-21 19:08
2公婆唔可以咁計,你咁講得擺到明你當男家所有人都係外人,男人會好反感,覺得老婆無風起浪搞事搞非,男人 ...

咁又咁講,要看男家幾時又有幾多情形當個心抱係自己人啦。人人心裡有算盤,叫男家人的仔女顧返自己父母,有咩錯?倒轉女家父母有野,個女婿幫到女家又有幾多?真係得啖笑。
做人心抱或太太,沒人係想咁搞是搞非,係男家有人令她受委屈,先會咁。不如解釋下點解奶奶對心抱有咁期望,不對其他仔女有期望仲好啦。

禁止訪問

水晶宮

kcwss 發表於 20-3-22 12:13
夫妻本是同林鳥,大難臨頭各自飛,就係形容你呢種人。
你去問吓你老公,佢願唔願意有過有事就 ...
我咩人格不到你評論。
我只係強調,男家父母,正常由老公同他兄弟姐妹去照顧;女家亦然。我咁說有咩錯?

咩婆媳版心抱橫行霸道?我同你三九不識七。

我同我老公關係好好,他阿媽係野蠻,所以我同她關係一般。如我父母有一日,我老公沒見他們最後一面,我不在意,係我有冇見到自己父母最後一面在意點。我老公如果係我父母白事上咁同我仔女哈哈大笑,我只好認命嫁錯老公。任何有人性的人都不會好似你咁說話,以及用人地的父母去世來做例子假設,你心腸好極有限。

我回應係強調,男家有冇當個心抱自己人,有冇令人受委屈。如果有,好難叫個心抱,係老爺奶奶有事時叫人好似仔女咁服侍他們。再者,心抱不是老爺奶奶養大,心抱更大條道理可以不用比家用他們,心抱比回自己父母家用好正常;老公比家用自己父母都好正常。孝道責任,對自己父母,有何問題?我沒咁大愛,做到愛屋及烏。但未致於要你拿我父母假如去世做例子。如我老公同仔女係我父母白事上做出咁的不敬行為,我會離婚及不要仔女。你不要污衊我人格。

禁止訪問

大宅

和風糖果屋 發表於 20-1-24 22:45
兩老頭暈身興就識搵我地。平日就話我地不是數我地。佢最愛錫既女。又唔見佢搵佢幫手。帶去睇醫生
最衰都係 ...

都係叫埋老公一齊陪佢雙親睇醫生啦⋯⋯
起碼有咩事都一齊做決定。
免得到時有咩事被埋怨。
都係呻下兩老好錫佢個寶貝女、但又唔會主動搵佢陪診。

男爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 開心吸收勳章

回覆 kcwss 的帖子

其實你有冇睇清楚樓主寫咩呢, 樓主話平時6299只會數佢兩公婆不是, 但有事時就搵樓主唔搵佢自己個女喎, 可能你太大愛喇, 冇事冇幹就數, 有事先識搵我既人, 我都唔會理佢

禁止訪問

伯爵府

嘩。。。。
睇黎kcwss係一個非常傳統女人,傳統到懷疑佢可能係人地老公或人地個女,甚至佢自無6299或自己父母要佢親身一手一腳去照顧。
真係唔需要同極端分子講野,佢認定左新抱say no一句就係有心搞事的賤精,呢位99真係好巴閉。

伯爵府

回覆 Astra00 的帖子

我同意你說法,唔好勞氣。唔需要同極端分子講道理。
咩係啱和錯,我地心照啦~

反新抱分子鐘意搞事,唔駛理咁多。

伯爵府

回覆 stitch2012 的帖子

你睇佢回應,都明白問題啦~唔駛同人地99講咁多野。
新抱呻下都係錯+做乜都係錯+唔做更加錯。

禁止訪問

水晶宮

kcwss 發表於 20-3-24 15:18

睇嚟你又係同男家關係唔好嘅新抱
你對你奶奶又有幾好啊?數出來聽下。不好企道德高地上,拿人地父母去世來做例子,未見過有人心腸咁差,咒人地父母。
你憑咩話人地同男家關係唔好?你把口真係勁。

水晶宮

M.A.C 發表於 20-3-24 14:48
回覆 Astra00 的帖子

我同意你說法,唔好勞氣。唔需要同極端分子講道理。
那位人士直程有病要食藥添啦!討論還討論,咒人地父母去世。心地差到一個點。

水晶宮

M.A.C 發表於 20-3-24 14:46
嘩。。。。
睇黎kcwss係一個非常傳統女人,傳統到懷疑佢可能係人地老公或人地個女,甚至佢自無6299或自己父 ...
正常男人不會無聊看呢類帖;似係毒姑類女人,係度眼紅一些婚姻生活過得比她幸福的人。所以看下她點吹水讚自己點樣對奶奶先。留毛。

首頁

尾頁

跳至