自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我家中有兩個小孩,屋企得返幾個口罩,已經成日昅住fb,bk等,睇下邊度有得買,好多時fb公佈話邊度有,11點幾先出post睇到,話12點開賣,我湊住兩個,都唔方便週圍去撲,由屋企出到去都30分鐘,唔駛諗,落到去一定有幾百人排隊,點夠搶?

珍珠宮

焯男bb 發表於 20-2-1 11:40
我家中有兩個小孩,屋企得返幾個口罩,已經成日昅住fb,bk等,睇下邊度有得買,好多時fb公佈話邊度有,11點 ...

剛睇post, hktvmall有小童口罩,我有1個仔6歲岩戴,即刻落單,我屋企得番12個小童口罩

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

侯爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

油麥麥 發表於 20-2-1 11:44
妳住邊區呀?

葵涌呀 好多時都係mk有,自問無本事半夜去排

侯爵府

wewe321 發表於 20-2-1 11:45
同鄰居買幾個頂住先啦
問過幾間相熟藥房都話2月頭返大貨

如果係就好啦,希望唔好再搶

珍珠宮

我家中有兩個小孩,屋企得返幾個口罩,已經成日昅住fb,bk等,睇下邊度有得買,好多時fb公佈話邊度有,11點 ...

hktvmall有

男爵府

減齡達人勳章

分享一件商品給你 : [5袋優惠裝] 口罩一袋5個(小童用) [每個客戶只可限購1件] | 香港電視

https://www.hktvmall.com/p/H1188001_S_80001143D

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

有冇向啲 親戚、朋友、同事、舊同學 求助?

珍珠宮

明報今日載述袁國勇:

本港連日有人為防疫在天寒地凍下大排長龍撲口罩,香港大學微生物學系講座教授袁國勇向本報表示,公眾不必恐慌,若無口罩,必須確保手部衛生及避免外出;除了戴口罩,現時保護自己的方法還有保暖,且要有充足睡眠,保持身體健康,而並非去排隊。

珍珠宮

對於公眾的恐慌情緒,袁國勇引述數據回應指出,新型冠狀病毒的死亡率暫為2%,雖然這比率較流感高,一般流感每千人死一人,但新型冠狀病毒死亡率較SARS的10%至15%低,更遠低於中東呼吸綜合症(MERS)的30%,「我們只是要為新病毒高度戒備,但不用過度恐慌」。

若市民無口罩,袁國勇重申兩點,一是要做足手部衛生,常用酒精搓手液潔手,「其實戴口罩(保護)都是一半半,有專家說手部衛生才是最重要」;二是要與人保持距離,最好不要外出,否則要與人保持一至兩米距離。

珍珠宮

部分人會以布口罩代替外科口罩,袁國勇說,「棉都可減一點(病毒),當然不及外科口罩可減九成(病毒),但(布口罩)都約有70%作用,所以不用去搶(外科口罩),等供應來吧。」他強調,真正需要口罩的是長者及長期病人,「長者不用搶完後留給年輕人,其實年輕人感染一般生病兩三周,但長者死亡風險較大」。
對於市民天氣寒冷下通宵排隊聚集,會否反致感染,袁國勇認為要防疫便要保持身體健康,現在應保暖和睡覺,而不是去排隊。若怕留待家中感到悶,他建議市民去行山,「我每個周六或日都會去行山,當然你在巴士要戴口罩,但上到山便不用戴」。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

所以,其實好多老人家,係排隊幫d孫買,唔係幫自己買。
大人要返工、湊仔,只有老人家得閒去排隊。

侯爵府

陪月勳章

上hktvmall啦,
再加D米、廁紙、日用品,可以免運費送上門

珍珠宮

小朋友冇必要就盡量留屋企,其實有醫生講過小朋友手多所以用口罩成效大減,所以一定唔好為左買口罩而帶佢哋出去,會變左本末倒置。

珍珠宮

tester5 發表於 20-2-1 11:53
所以,其實好多老人家,係排隊幫d孫買,唔係幫自己買。
大人要返工、湊仔,只有老人家得閒去排隊。:thinki ...

好陰公,呢幾朝都好凍,聽聞都係突登等d鋪未開門就排隊,搏有貨返

日月水火    發表於 20-2-1 13:35

侯爵府

小朋友唔好出街啦

侯爵府

joeyjoey223 發表於 20-2-1 11:47
分享一件商品給你 : [5袋優惠裝] 口罩一袋5個(小童用) [每個客戶只可限購1件] | 香港電視

https://www.h ...

謝謝,立即買了一包

公爵府

回覆樓主:

依幾日都返貨中

珍珠宮

pizzapark 發表於 20-2-1 11:53
上hktvmall啦,
再加D米、廁紙、日用品,可以免運費送上門

same here!不過呢幾日人心惶惶咁,超市都搶購,我平時hktv訂開某堆日用品都缺貨,個個乜都買定,補貨都補唔切⋯

首頁

尾頁

跳至