論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

今晚個賓同我講佢朋友僱主嘅婆婆,新年去咗台灣同大陸疑似中咗武漢肺炎,全家要一齊隔離。我問佢之前新年有冇見過佢朋友,佢D英文好差,我只聽到話佢個fd 之前應該冇問題。我家有BB同三歲小朋友,我問咗佢兩次不如星期日留喺屋企休息啦。不過佢好堅持話佢只係返教會同去安全嘅地方坐。其實流感高峰期開始前我一直都有提供口罩比佢出街以防萬一。今日更比咗兩個口罩佢,佢返屋企後,我問佢用咗幾多個口罩,佢話用晒兩個! 我真係有D嬲,宜家口罩難求,佢一啲都唔同我慳住用我心諗佢咁堅持要出街,我又點解要為咗佢要出街而提供口罩呢?唉,答案咪又係怕佢瀨嘢佗衰家

大宅

回覆樓主:

老實講星期日佢返到屋企我會叫佢飲湯或食甜品,但佢最近開始自己食完隻碗放喺星盤度唔洗(之前都有洗返佢自己用嗰隻),但從來見到都唔會幫我洗其他碗,當然我亦冇要求過佢放假要洗我D碗或做家務。佢宜家比我感覺就好似有權利但冇義務, take it for granted咁,真係不知所謂!

呢排對住佢,我覺得好嘔血好負面,心裡出現咗好多怨念 可能係比利是後比我睇到佢有幾討厭

其實D工人一星期只可以離開地獄一日,係人都唔想留係屋企啦⋯⋯其實我都明嘅.....不過最近又真係好危險...唉

男爵府

育兒性格勳章

回覆 Wallsa626 的帖子

係,而家口罩難求,仲要一星期俾兩個她,我都好赤。仲要番來同我講朋友僱主俾一盒朋友出街。
我寫埋紙仔俾埋新聞話口罩買唔到,叫她盡量有乾淨商場廁所就皂液洗手,俾埋信封叫她慳些,一個口罩用八小時,兩個十六小時,唔夠問有一盒出街個位拿吧
我又不是公務員,無Csl

我只叫她小心,清楚朋友僱主都無去大陸先一起食飯,唔好亂識新朋友。但無叫她唔好出街,她不在家我仲舒服自在,她係度又不會要她做野,煮飯又要預她服侍埋她,她出去仲好,番來要她由鞋到袋褸消毒,再即去洗手沖涼

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

叫你地工人出去排隊買口罩,就知幾難得,每一個口罩都要珍惜

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

我星期六晚叫工人,星期日唔好周圍去 無特別事叫佢留家中,佢答OK
結果8:30就出門口 直至夜晚仲要提供口罩給她,我地口罩已所淨無己

男爵府

育兒性格勳章

回覆 5R2H 的帖子

可以我都想叫她去排,但而家我買送都自己一次買定三四日用少些口罩,叫她去排咪又浪費多個口罩

子爵府

hunghungb 發表於 20-2-3 23:34
回覆 5R2H 的帖子

可以我都想叫她去排,但而家我買送都自己一次買定三四日用少些口罩,叫她去排咪又浪費多 ...

為左慳囗罩,我自己買餸,唔比姐姐落街,仲吩咐佢唔好攞哂我d口罩分比朋友,好難買。另外,亦勸佢為左自己和我地著想,唔好去街,我會煮埋比佢食,唔駛工作·
前日經過旺角地鐵站,勁多姐姐聚集和冇戴口罩

珊瑚宮

得閒時 假日你地去旺角中環天橋 元朗街市後公園
睇下D姐姐有無戴口罩?
元朗 九龍公園個班仲有好多印巴男人玩在一起
玩具萬歲!

大宅

我都係極度, 極度唔想佢出去只係暫時性, 等疫情好D就可以回復正常
我想佢開心D
我已經話俾返一日人工佢, 佢係屋企咩都唔駛做, 我包佢三餐, 我會做晒D野, 佢可以係房玩電話佢都係死都要出去

岩岩果個星期日, 出門口前話3點返, 3點半都未見人, 我問佢, 佢先話未走得
5點半都未見人, 我又問佢, 佢話要食野, 最終搞到7點幾先返, 我勁嬲, 好想即刻炒左佢

我唔係不近人情, 唔俾你去玩
只係而家風頭火勢, 留係屋企以策安全, 你點知你出去會接觸到D咩人??我唔想個女有事, 個女係我命根

大家教下我點做...

複式洋房

本來我叫姐姐星期日唔好出去, 佢個樣都有少少黑面。 但後來啱啱AGENT send 左勞工處張通告俾我, 叫姐姐休息日盡量留返係屋企, 我把張通告FORWARD 去俾姐姐睇, 睇完之後, 我晚上問返佢, 佢又話會留屋企。可能佢地見到係政府通告, 唔係我唔俾佢出去玩的, 所以又OK。

大宅

susan0938 發表於 20-2-4 15:03
本來我叫姐姐星期日唔好出去, 佢個樣都有少少黑面。 但後來啱啱AGENT send 左勞工處張通告俾我, 叫姐姐休息 ...

英文版?
JM可唔可以SEND俾我?

男爵府

育兒性格勳章

回覆 wintermamamama 的帖子

千萬不要俾一日人工她,會自得你欠她。而家你建議她留家都是想她安全,你俾勞工署通告同同她講都是想她家人安心,她來打工,有咩事菲律賓老公家人仔女點算,而且她放假在家你仲俾埋野食,你話僱主無這責任。 https://www.info.gov.hk/gia/general/202001/30/P2020013000428.htm?fontSize=1

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

嚟緊呢個星期日話係肺炎高峰期,我都打算叫工人姐姐叫佢留屋企,希望佢應承啦

大宅

其實僱主真係好被動,如果佢堅持要出去,咁都冇辨法

大宅

吓,?! 你僱主叫你放假唔好去街驚播毒比公司你會點? 覺得你老細好被動?

侯爵府

susan0938 發表於 20-2-4 15:03
本來我叫姐姐星期日唔好出去, 佢個樣都有少少黑面。 但後來啱啱AGENT send 左勞工處張通告俾我, 叫姐姐休息 ...

有冇得PM我?
我印印姐姐堅持出外
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

子爵府

我都係咁諗呀!!! 口罩難求, 我星期日都比左2個佢, 叫佢唔好周圍去, 佢話去荃灣滙錢和去教堂, 其實我好想叫佢留係屋企. 但又明白難得一日肯定想出去, 唉, 佢病左, 最擔心係野左返來比D細的就慘.
我們自己反正返工放工即回家, 邊到都唔敢去, 就為左慳返D口罩, 同埋避免野菌回家.

今個星期係高峰期, 我打算當面同佢講可唔可以暫時性唔出去, 最多遲D無咁嚴重時, 比佢星期六休息下.

別墅

Hehehahayeah 發表於 20-2-5 11:00

吓,?! 你僱主叫你放假唔好去街驚播毒比公司你會點? 覺得你老細好被動? ...

我諗樓主既意思係,無論係政府個通告定agent及"顧"主本身,只可以鼓勵/建議工人姐姐放假留在家休息,不要外出。但決定權在工人,所以樓主覺得自己係"被動"的一方。
但中立嚟講,我地顧主又唔可以將自己包裝得太過苦主,因為勞工條例真係無權利要求人唔好放假出街。

問題的根本係工人工作及休息既處所是同一個地方,所以佢地唔會想放假仍留在工作既地方,呢樣我都好理解。

我地做顧主,當然係將全家人既健康放首位,但好難要求一個外人(即使我自問對工人好唔錯)為我地諗咁多。

上個星期,我都只是問了一句工人可否不出去,佢唔肯,我都無再講太多話,只比了2個口罩及1枝洗手液。

大宅

Hehehahayeah 發表於 20-2-5 11:00

吓,?! 你僱主叫你放假唔好去街驚播毒比公司你會點? 覺得你老細好被動? ...

亲,你嘅比喻真係講得好好呀! 從你的回覆就睇得出你係全版中最貼心嘅僱主,好識為人設想,而且你應該會係好支持你個工人係呢段抗疫時期繼續四圍去玩。仲會係最多有病全家一齊去醫囉⋯⋯嗰隻

醫好之後咪一齊再hehehahayeah囉

複式洋房

回覆 Huuu 的帖子

https://www.info.gov.hk/gia/general/202001/30/P2020013000428.htm?fontSize=1

首頁

尾頁

跳至