婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆樓主:

我覺得你啱㗎,點解大陸疫情傳得咁快就係佢地無防疫意識。
其實去左成日街,返到屋企就算唔沖涼,換件衫洗完手先食飯抱小朋友係最正常不過既事
如果大家都可以好似你咁諗,暫時停止聚會同不必要既外出,其實好快就可以捱過去。不過你見留言都知道啦,今次有排搞呀

kyho0326    發表於 20-2-10 00:10

複式洋房

我同意樓主、我奶奶都係返工服侍大陸人但係堅決唔戴口罩!

男爵府

kissapplegirl 發表於 20-2-8 00:00
雖然而家未有社區大規模爆發,但我覺得你咁做係正確, 如果大家有乖乖地留喺屋企,減小不必要既聚會飯約, ...

完全認同,對抗疫症,係真係要大家合作。

坦白講,其實個個都有機會係隱形患者,番工、買日用品外,真係應該盡量避免其他不必要飯局,減低社區大爆發,又唔係一世唔見,只係暫時性。

禁止訪問

男爵府

amebridge 發表於 20-2-6 12:10
不嬲同奶奶一家分開住,大概一星期食一次飯。奶奶、姑奶同叔仔都要返工,要周圍去。
佢哋又話掛住我個小朋 ...

正確呀,同佢地講周街都係菌,你地自己外出後返到屋企都要立即沖涼先可以入房同小朋友玩,要見就視象見啦

別墅

booboob 發表於 20-2-9 15:02
其實去左成日街,返到屋企就算唔沖涼,換件衫洗 ...

講得岩,啲人唔怕死一味抱住僥倖嘅心態,唔該理性小小啦,而家並非要針對男家人,係應該對任何人都要盡量避免接觸,一齊住就冇辦法唯有保持好個人同環境衛生,但唔一齊住應少見面少外出食飯,等疫情過咗鍾意幾時一家親都得啦

Ps 唔好忘記食火鍋中招嗰家人就係咁出哂事

大宅

樓主你做得冇錯, 袁國勇醫生也呼籲大家減少聚會, 為自己為醫護( 減少他們工作負擔) 好好保護自己身體, 呢段時間千祈唔好病!

因為home office我長期留家只有老公會出外。 公公每星期也會到我家吃飯現在也都暫停了。 我工人姐姐已幾個禮拜冇出街, 因為我屋企大部分嘅食物同雜物都係網上買, 工人姐姐都驚咗個病星期日寧願留在家睡覺補眠。 要買新鮮蔬菜我老公放工會幫手買。

男爵府

至愛朱古力 發表於 20-2-6 19:38
咁樓主會唔會返自己亞媽屋企食飯?洗唔洗咁驚呀,宜家疫症要斷六親咩!

唔知樓主會唔會
但係我都冇返外家食飯囉
唔係話要斷六親
大家保障大家啫
你都唔想屋企人有事架
想見面咪視像囉

男爵府

Yakultcat 發表於 20-2-10 00:57
完全認同,對抗疫症,係真係要大家合作。

坦白講,其實個個都有機會係隱形患者,番工、買日用品外,真係 ...

啱呀
仲話而家過份緊張嗰d人
到時照出街食飯睇戲返嚟瀨咗嘢就真係要講聲恭喜哂
一街都係狗衝落嚟嘅大陸人
唔好意思都要講句架啦
都唔知係咪落嚟攬炒

大宅

我冇返外家同奶奶屋企,每日靠face time電話傾計。偶然需要抗疫物資傳遞就靠老公週末車去。
我發呢個帖時未有打邊爐中招單case出現。發生咗,大家都變得更加小心。
因為愛錫屋企人,就係要防疫。
希望疫症快啲過去,大家重拾家庭樂。(emoji)

珍珠宮

你講得好啱,唔係要斷六親,只係減少眾會,減少疫情係社區傳播。

別墅

咁我覺得呢段時間減少來往都冇咩問題呀, 有咩事真係全家㗎喎, 如果唔擔心就唔好搶口罩啦 有錢畀我搭的士都唔夠膽啦又唔知之前邊個坐過 咁老公返工梗係冇辦法啦唔使食飯咩, 等 疫情 過咗,幾時見都得啦, 講真 有小朋友點會唔擔心呀,

男爵府

我都謝絕我99探訪
佢個人出哂名污糟
我D小朋友仲話佢話自己一星期至洗一次頭

上星期仲發現佢習慣喺早上換咗出街衫
無論嗰日出咗去幾多次
返嚟都唔換返屋企衫
同埋洗手

仲有佢着咗出街啲衫褲好多時返嚟都唔洗
掛下佢就擺番落櫃

複式洋房

你可以話外面咁多菌,老人家都唔好出街。等疫情受控制先見面。為佢好,大家都好。再唔係話屋企其中一個人有d唔舒服怕傳染給佢地(emoji)

洋房

回覆樓主:

唔想成為打邊爐家族2.0
拒絕當然正常

大宅

樓主做得非常正確,而家非常時期嘛。我今日拒絕左姑仔一家上嚟食飯,但我會送口罩到佢家樓下,我奶奶發脾氣,話我痴痴地,叫我不用送口罩,受唔起咁講。仲話以後都唔使食飯啦

男爵府

正常,我連我媽都唔比佢上來

大宅

我同6299住,姑仔一家都係日日照來食飯,個大女(中五)無返學,都仲周圍去行街睇戲,我同6299講非常時期叫佢地唔好來,因為我仲有2個細小朋友,99唔感叫姑仔唔好來,只係同姑仔大女講叫佢地唔好來,大女扮哂可憐話唔來我無錢食飯,因姑仔懶到死唔會煮,我99聽到又係心軟比佢地來,所以我仔女留係屋都無用,如果姑仔大女瀨左嘢,我地就一定瀨埋,都唔明啲自私人點解唔諗下其他人,只係為自己,拒絕99一定係正確!

大宅

Catherine213 發表於 20-2-17 15:30
我同6299住,姑仔一家都係日日照來食飯,個大女(中五)無返學,都仲周圍去行街睇戲,我同6299講非常時期叫佢地唔 ...

有錢行街睇戲但冇錢食飯,呢啲大話真係只有你99先會信..中五咁大個識自己煮啦,可以睇住youtube慢慢學~

大宅

絕對正確
唔好話上來屋企,
約出來家庭聚會都少左
有咩事咪講醫生都又建議減少聚集吖..........

首頁

尾頁

跳至