自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

MerryMe 發表於 20-2-9 13:11
既然係咁,點解啲人咁惡,講到間屋好似佢咁,變咗好似政府強搶民居咁
...

可能大家都心急上樓,因為本來2月中-尾會派鎖匙, 但做了隔離營可能要遲幾個月上樓了

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

jimliu713 發表於 20-2-9 13:12
我夜晚搭車經過果度, 未見有人住喎。

係呀, 樓主佢話1月已經見到有人住, 真奇怪, 我朋友派左駿洋邨都話未收鎖匙, 都唔知樓主見到咩

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

火炭新起嗰幾橦公屋,真係幾偏下,附近只有工業大廈。

唔算密集

侯爵府

魔怪媽媽 發表於 20-2-9 13:18
係呀, 樓主佢話1月已經見到有人住, 真奇怪, 我朋友派左駿洋邨都話未收鎖匙, 都唔知樓主見到咩
...

子爵府

魔怪媽媽 發表於 20-2-9 13:16
可能大家都心急上樓,因為本來2月中-尾會派鎖匙, 但做了隔離營可能要遲幾個月上樓了
...

買私樓,地產商延遲交樓嘅情況一樣有,業主同樣無辦法

香港依家咁情況,大家點解唔可以團結一點,共同抗疫

男爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我住火炭,支持政府建議,希望區議會唔好阻撓

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

littleyoyo 發表於 20-2-9 10:08
只可以話因為d隔離營吾系選擇咗喺同意d人屋企或者公司附近。

只要確保被隔離人士唔可以走出黎,我唔介意

如果喺佢地唔出得黎既情況下,在你屋企或公司附近,真心問你會驚咩野?驚打個乞嚏d 口水噴到對面building ?

如你不幸染病,你希望繼續同屋企人住同一屋簷下?

男爵府

魚兒小寶貝 發表於 20-2-9 13:45
只要確保被隔離人士唔可以走出黎,我唔介意

如果喺佢地唔出得黎既情況下,在你屋企或公司附近,真心問你 ...

確保一個也吾走出黎,我冇問題,但如何確保系另一個問題,而且我只是發表自己意見,這是一個言論自由的地方對嗎?大家不用再引用我的而作回覆。我只是回應樓主的題目而比意見。你哋也可以有不同意見,thanks .

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

littleyoyo 發表於 20-2-9 14:13
確保一個也吾走出黎,我冇問題,但如何確保系另一個問題,而且我只是發表自己意見,這是一個言論自由的地 ...

討論區嘛,當然想同別人討論吓,講出黎先會知別人心中諗法,你唔想討論我當然唔會勉強你。

子爵府

zman 發表於 20-2-9 13:25
我住火炭,支持政府建議,希望區議會唔好阻撓

Me too

子爵府

winnielong 發表於 20-2-9 04:42
真神奇樓主去過又問人近唔近民居勸你想清楚篇文章再重作啦又喺度煽風點火、 ...

1, 我轉貼新聞, 駿洋村的確係做隔離中心, 請問邊度要重作?
2, 我當日係火炭見窗口有野掛出野, 所以認為有人住。
3, 我未抽過公屋, 見bk樓市動向"有jm話派左樓, 所以以為有人住。

子爵府

winnielong 發表於 20-2-9 04:42
真神奇樓主去過又問人近唔近民居勸你想清楚篇文章再重作啦又喺度煽風點火、 ...

林鄭及行政會議成員, 你地成班人頭朱腦, 個個叫你封關, 淨係識得周圍搵隔離營, 你又話唔可以歧視內地人, 唔需要封關, 又叫市民無病唔洗帶口罩。
到成班內地人搭高鐵落黎播毒, 先黎封高鐵站, 又封d唔封d, 又免費治療, 令更加多懷疑感染落黎香港, 大鬧醫院, 最經典對夫婦大鬧尖沙咀。
到以家隔離14日又比多2日時間, 2日前落黎就無風險唔洗隔離?2日後就有風險要隔離?呢個係咩玩法呀。

子爵府

姬絲汀汀 發表於 20-2-9 02:29
背後策劃目的想攬炒就真。個個返自己屋企,社區爆發到時香港真係certified。2020年,香港民智倒退都好似未 ...

不如大家一齊提議, 自己屋其付近邊到合適做隔離營啦, 比政府多個見議, 可能好有用。

子爵府

mlcbb 發表於 20-2-9 08:52
其實隔離營係俾確診者既親密接觸者,同入境人數無直接關係。好似尋日確診果個,有18個親戚打邊爐,18個人 ...

同大陸親戚打完邊爐, 有7個唔洗入隔離營, 去醫院啦, 確診左。

子爵府

winnielong 發表於 20-2-9 10:28
黑䕶罷工咪同一道理咯病人等做手術家人做好準備、之後咪又要延期家人有冇走出嚟火燒黑 ...

醫護要求封關係黑護, 咁林鄭去封關係咩?

侯爵府

香港真係太好福利,攪到啲人只懂權利沒有義務。

花生蘿蔔    發表於 20-2-12 11:18

子爵府

Bonbon1001 發表於 20-2-9 01:49
同意,政府樓政府應該有權安排以作暫時應急之用,如果反對咁議員有無更可行既建議?
...

議員建議唔會有人聽, 議員之前建議封高鐵站比人拉哂。

大宅

MerryMe 發表於 20-2-9 13:02
公屋係政府資源,唔屬於租戶物業
政府要改變計劃,租戶都無可奈何

政府出爾反爾,一點誠信都無,做為一個大都市連最基本的誠信都無太失敗,

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

syyysc 發表於 20-2-9 00:16
檢疫中心都反對,又冇人住,未入伙,點解可以咁自私,咁不智。
認同

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

嵐嵐喵1234 發表於 20-2-9 19:56
同大陸親戚打完邊爐, 有7個唔洗入隔離營, 去醫院啦, 確診左。

兩個內地親戚驗完無事
咁你自己諗真d, 中招播菌個個, 其實咪就係香港人
天朗氣清

首頁
45678...9

尾頁

跳至