自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

世界衛生組織總幹事譚德塞在社交媒體上表示,世界衛生組織(WHO)的一個專家小組已於昨天(9日)啟程前往中國,協助應對新冠肺炎疫情。專家團會由加拿大流行病學專家艾爾沃德率領,但他沒公布其餘成員名單。

「我剛剛在機場為一個先遣隊的成員送行,這個先遣隊屬於由艾爾沃德(Bruce Aylward)博士領導的前往中國的國際專家團隊,他是過去公共衛生突發事件的資深專家,」譚德塞在推特上說。

譚德塞表示,目前在中國以外的疫情有放緩跡象,但仍然是有機會加速,呼籲各國採取防控策略,阻止疫情蔓延,並與世衛分享獲得的任何資訊。他又說,留意到有確診新型冠狀病毒的病例是未去過中國,反映病毒有機會在外國出現廣泛人傳人,現時的情況可能衹是冰山一角。

譚德塞上月底到訪中國後,宣布雙方同意派專家團到中國調查疫情,但隔了兩星期才出發。有世衛官員早前指,這是因為要與中國商討成員名單。

世衛將在周二舉辦論壇,協調治療方法及疫苗等研究。

男爵府

WHO 同 WTO,
兩者都需要被修整。

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Mm233 發表於 20-2-10 19:40
世界衛生組織總幹事譚德塞在社交媒體上表示,世界衛生組織(WHO)的一個專家小組已於昨天(9日 ...

啱啱話潛伏期變咗為24日,之前放咗果班人都唔知有冇中
日本の平安を祈ります

侯爵府

回覆樓主:

Too late ...自然的法則
比AI 講中
祝安康,求祝福

禁止訪問

男爵府

呢位總幹事當年被指控在衣索比亞擔任衛生部長期間曾三度掩蓋國內的霍亂疫情,危機處理手法同陳太有得揮

caryfox    發表於 20-2-10 21:00

伯爵府

cc1226 發表於 20-2-10 20:08
呢位總幹事當年被指控在衣索比亞擔任衛生部長期間曾三度掩蓋國內的霍亂疫情,危機處理手法同陳太有得揮:zom ...
佢仲叫各國多謝中國抗疫

大宅

呢位總幹事當年被指控在衣索比亞擔任衛生部長期間曾三度掩蓋國內的霍亂疫情,危機處理手法同陳太有得揮:zom ...

所以全世界冇人信佢,除左中國

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

世界衛生組織總幹事譚德塞在社交媒體上表示,世界衛生組織(WHO)的一個專家小組已於昨天(9日 ...

唔係仲有人聽隻譚仔米線聽嘢呀嘛?
你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

隻菌鬼識認你係咪國藉及人種。有人四處走就有機會散播,佢唔係今日先知呀?

公爵府

佢真係有別於之前總幹事,行徑好怪:
- 延遲決定將武漢肺炎為國際緊急事件;
- 臨決定將武漢肺炎升級之前到訪北京;
===已延遲十日,呢段時間病毒已經散播到全球主要國家,

之後仲離譜:
- 宣佈升級為國際緊急事件後,又要加幾句叫唔好封中國關;
- 最近有健康事務唔做,仲要出嚟幫中國辟謠;

死得!

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

呢個總幹事靠唔住

伯爵府

已經無人想理佢

珍珠宮

WWT1234 發表於 20-2-10 21:09

就算係陳馮富珍係who年代, 都唔會開口埋口講邊個國家抗疫/衛生做得好、唔好封邊個國家關,
其實who有冇機制remove總幹事

公爵府

goat 發表於 20-2-10 21:14
就算係陳馮富珍係who年代, 都唔會開口埋口講邊個國家抗疫/衛生做得好、唔好封邊個國家關,
其實who有冇機制 ...

聯署好似2月8日開始,依家已經有35萬人簽咗,
方便嘅話,咪簽個名,再傳俾其他人簽

一齊踢走佢
https://www.change.org/p/united-nations-call-for-the-resignation-of-tedros-adhanom-ghebreyesus-who-director-general?recruiter=37845521&utm_source=share_petition&utm_medium=twitter&utm_campaign=psf_combo_share_abi&utm_term=psf_combo_share_abi&recruited_by_id=790c2620-3727-0130-b2d6-3c764e049c64&use_react=false
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

珍珠宮

WWT1234 發表於 20-2-10 21:28
聯署好似2月8日開始,依家已經有35萬人簽咗,
方便嘅話,咪簽個名,再傳俾其他人簽
我係講緊WHO/UN內部本身有冇機制

大宅

我都覺佢怪怪地

公爵府

goat 發表於 20-2-10 21:31
我係講緊WHO/UN內部本身有冇機制

只有會員投票制
所以要靠public pressure.

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

男爵府

回覆樓主:

佢簡直係垃圾。

子爵府

BK Milk勳章

首頁

尾頁

跳至