自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

香港以前由英國管治,教育偏向「傳統」,最為人垢病嘅係著重背誦及操練嘅考試制度。

考慮緊俾個女過英國讀中學,想問下其實當地嘅教育又係點?如果讀公立學校 (佢有護照),教育係咪同香港傳統學校差唔多? 要不停做功課考試? (以前考A level 係要咁)

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

男爵府

小蘋果2號 發表於 20-2-15 11:13
香港以前由英國管治,教育偏向「傳統」,最為人垢病嘅係著重背誦及操練嘅考試制度。

考慮緊俾個女過英國讀 ...

建議你去EK個邊直接問在英國讀緊中學的家長

子爵府

應該就唔係.....我親戚的仔 近未代會考8分,當然中六都升唔到啦,緊急去左英國讀 A Level,再讀埋大學.....而家番左香港 做緊野了~

男爵府

英國咁大,咩學校都有。就算讀緊香港名校都未必考到嗰邊既精英學校;但有d喺香港屎到入Bank3都難既英國一樣有學校收

大宅

英國咁多學校, 質素好參次.
當年我英國中學收香港會考生至少20分以上. 而後面街嗰間學校就收好多得幾分.
知道另一間男校只收左兩個會考8A及9A的會考生.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

睇你點揀,學樓上話齋英國咁大,咁多學校
我老闆係歐洲人,仔女去英國留學讀boarding school都係top,壓力一樣大,讀到個女情緒出問題,考IB果年好大煲。最後仔女都入到好出名嘅大學
所以睇你條路點揀架啫

珍珠宮

如果是讀公立又boarding的學校,其實選擇就會少咗。

最緊要自己多做功課,選中學時又要睇埋呢間中學畢業生入大學的情況。

男爵府

回覆 Charlotte_mom 的帖子

你老板囡囡好慘,咁最後佢讀什麼科?

男爵府

回覆樓主:

小女讀緊boarding, 輕鬆,開心,我都冇乜過問

琥珀宮

英國中學,應該係類似香港英基國際學校

公爵府

英國壓力低過hk,主因係文化唔同,家長普遍無亞洲人對課業咁緊張。英國學校以住址計,嗰區有好學校嘅,屋都貴d. 而政府學校亦有專收叻學生嘅gramma school, 其實即係hk band 1 學校。咁又算唔算精英制? 其實hk 已經唔算精英制,但你去ek 嗰邊睇,家長要入嘅,唔止係大學,係八大,甚至係"非水泡" 科。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

中學大學都有 ranking,讀名校個批咪精英囉, 有些非常 top 既中學,係精英先入到,師兄會係 Former Prime Minister, 或政商界名人

公爵府

越早讀,較為輕鬆同快投入。
有能力早啲過去
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

kk1186 發表於 20-2-15 13:03
回覆 Charlotte_mom 的帖子

你老板囡囡好慘,咁最後佢讀什麼科?

佢去左ucla定uc Berkeley
讀咩科就勁了,老闆自己都唔記得
佢歐洲人本身就覺得學習係求學問,唔係求分數,讀咩都無所謂,但阿女自己set到個標準好高,因身邊同學都好勁,全部以牛劍為目標

大宅

我覺得唔算,基本上只要你願意,人人都有大學讀,香港就唔同,唔記得幾耐之前睇,基本上只有3成中學生有得入大學。

不過文化都唔一樣,佢地大部分家長都沒咁重視學業成績,香港大部分家長都重視,想小朋友入大學。

男爵府

我囡一月去左英國讀中六,佢係香港係讀Bank1學校,讀得好辛苦,壓力好大。佢現在到左英國讀得好輕鬆,好開心。

珍珠宮

幾年前有個外國documentary關於幾個拎獎學金基層eton學生,
點會唔大壓力,
其實香港地都可以唔精英制、唔大壓力,
但你願唔願意咁做

男爵府

回覆 花花寶寶 的帖子

替你囡囡開心,一年學費連宿費幾多錢?是否寄宿?學校有中國學生嗎?讀英文科會否吃力?

男爵府

回覆 kk1186 的帖子

是寄宿中學,全年學費連住宿膳食全包約3萬磅左右。學校有中國學生,但數目很少,反而是東南亞,伊朗,俄國,墨西哥等國籍的學生較中國籍學生多。

首頁

尾頁

跳至