時政擂台

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆 ssssum 的帖子

你d黑醫護每小時換一個,又食又拎,放工一拎又一叠,罷工又一盒,多多都唔夠啦,你都係看門口,咁你就咪用口罩,捐曬比黑衣啦

男爵府

Chowying 發表於 20-2-17 13:03
警察淨係做守門口㗎咩, 咁負責去檢查家居檢疫嗰啲人,有冇留喺屋企,係咪又畀埋 醫護 做呀,係我冇所謂㗎 ...

好似康美樓果單, 都係警察負責去所有07單位拍門通知及登記, 護送, 佢地既工作一樣有危險,
但佢地從來無話過要罷工, 無話過自己份工有幾危險, 只係想做好份工!

醒下啦香港人!

子爵府

timandy 發表於 20-2-19 11:16
點解佢唔係送比清潔工人,咁佢地咪唔洗慳住用,可以4個鐘頭換一個啦!

點解佢唔係先用成本價賣清潔工人, ...

你知成本價即係同佢一黨,要知清楚你咪自己問佢囉!我又無本事訂到,做乜要幫佢解答啫!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

littleyan 發表於 20-2-19 11:32
好似康美樓果單, 都係警察負責去所有07單位拍門通知及登記, 護送, 佢地既工作一樣有危險,
但佢地從來無 ...

班黑護話咁危險,隻腳會震。
雖然離開左崗位,晚晚去飲酒,打車輪,但罷工的手法都係醫人

子爵府

ICbaby 發表於 20-2-17 20:05
醫護唔要CSI口罩,話cheap呀!
佢哋要外國訂番嚟果啲呀!

你估我唔知咩!起初我親戚唔肯做義工,話d口罩一板板飛機送去比高官用,後來話會70萬比清潔工,佢而家日日放工走去造口罩,但我仍然覺得佢地 戇居,d公務員轉用布口罩,CSi口罩比衛生署醫護用咪得囉!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

算死草 發表於 20-2-19 11:34
你知成本價即係同佢一黨,要知清楚你咪自己問佢囉!我又無本事訂到,做乜要幫佢解答啫!
...

點解佢唔係送比清潔工人,咁佢地咪唔洗慳住用,可以4個鐘頭換一個啦!

點解佢唔係先用成本價賣清潔工人,咁佢地咪唔洗慳住用,可以4個鐘頭換一個啦!

你咪去搵佢問lor, 你咁為清潔工人,用成本價係公民黨自己係Facebook 講, 關哂同一黨事呢。
竟然政府又唔係你話事,又唔係做政府工,又係度嘈咩呢!呢d口罩又唔係第一日先至有,一早有晒機制流程去分配,嘈乜野呢

珍珠宮

MKma 發表於 20-2-17 12:57 點解咁多YC對警察好似有血海深仇咁, 被仇恨蒙蔽咗理智了! ...
其實呢樣野我都吾明,唯一理由係被洗腦到失去理智及分析能力,最後連人性都失去,真係好可悲

子爵府

timandy 發表於 20-2-19 11:45

點解佢唔係先用成本價賣清潔工人, ...

咁你地又鬧港台用口罩,你地合拍d得唔得啫!
就正正佢地用一向做開方法搞到用多口罩,而家話布口罩就掂,我只係話公務員轉用啫比人話無知識,痴線,原來用布口罩係痴線無知架?咁你地又吹風叫人用, 咁就想平息到因林鄭政府無能引發怒氣呀?

珍珠宮

算死草 發表於 20-2-19 11:58
就正正佢地用一向做開方法搞到用多口罩,而家話布口罩就掂, ...

我都未罵你痴線,仲咩走來罵我,提你呢度唔可以講粗口的。
大家都想所有救援物資用得其所,你有無FC過布口罩係咪可以防疫呢?
你把口咁緊張清潔工人,你又點解唔建議清潔工人轉用布口罩呢?
安排幾多數量比自己公司同事又有乜問題?
又關你咩事呢?
難道只有林鄭時期先至咁樣分配口罩?
你知唔知道 懲教署幾時開始安排 囚犯做口罩呢?
我公司而且每星期都會比5個口罩給返工的同事,你又洗唔洗來做 架兩呢?

珍珠宮

算死草 發表於 20-2-19 11:58
就正正佢地用一向做開方法搞到用多口罩,而家話布口罩就掂, ...

你講錯左 ,唔係罵港台
只係你地講警察囤積左好多口罩
數字只話比大家個
CSI口罩係每個部門都有分配
數量最多的,亦都唔係警察

子爵府

timandy 發表於 20-2-19 12:17
大家都想所有救援物資用得其所,你有無FC過布口 ...

我係見你d隊友吹風叫人用布口罩,又搵醫生話布口罩可擋7成,係咁叫人用布口罩,咁市民用都咁掂係咪好多公務員,包括你地好憎既香港電台同你地好愛既警務員,都可以用布口罩啦!
你睇清你引用我既說話,我係話比人鬧痴線,唔係話你,仲有如果你覺得痴線係粗口咁你又講,我希望你只係想屈得就屈,而唔係出左問題,慢慢黎啦!唔洗咁心急。

子爵府

timandy 發表於 20-2-19 12:31
你講錯左 ,唔係罵港台
只係你地講警察囤積左好多口罩
數字只話比大家個

我從來無話之前邊個部門攞口罩,你睇返我第一個post,你地講到布口罩好掂,係咪應該同心合力叫d公務員轉用。

子爵府

當有懷疑或確診個案都要清潔工去大洗,你唔係諗住呢d野係林鄭,警察做呀?

珍珠宮

算死草 發表於 20-2-19 12:42
我從來無話之前邊個部門攞口罩,你睇返我第一個post,你地講到布口罩好掂,係咪應該同心合力叫d公務員轉用 ...

點解要針對公務員轉用

子爵府

我親戚做懲教三十年

珍珠宮

算死草 發表於 20-2-19 12:47
當有懷疑或確診個案都要清潔工去大洗,你唔係諗住呢d野係林鄭,警察做呀?
...

你話你講緊布口罩,又講警察咩事

珍珠宮

算死草 發表於 20-2-19 12:51
我親戚做懲教三十年

咁又點!
即你都知咁多年囚犯已經做緊口罩啦!
咁多年你唔講要求口罩比清潔工人?
問你咁多問題,一條都無答過我

子爵府

timandy 發表於 20-2-19 12:50
點解要針對公務員轉用

唔係針對,係解決口罩同人手問題,例如我親戚就唔洗做義工造口罩,佢可以多d去做義工監察被隔離市民,就唔會有走出街走去過關。

珍珠宮

算死草 發表於 20-2-19 11:45
你估我唔知咩!起初我親戚唔肯做義工,話d口罩一板板飛機送去比高官用,後來話會70萬比清潔工,佢而家日日 ...

一板板飛機送去高官度用??
你又係度講乜呀
衛生署拿最多口罩啦,多到被人偷走啦

珍珠宮

算死草 發表於 20-2-19 12:57
唔係針對,係解決口罩同人手問題,例如我親戚就唔洗做義工造口罩,佢可以多d去做義工監察被隔離市民,就唔 ...

口罩做比清潔工人咩?
係咪好lor, 咁咪解決左你問題啦

首頁

尾頁

跳至