論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我地做法係星期一至六,工人姐姐都唔需要出街購物,所有野我地買或者送貨,星期日就姐姐自己選擇出唔出街,因為我地出去時間一定多過佢,應該高危過佢,而且每次我地撞到佢,佢都係同一、兩個朋友一齊,仲要係住所附近,我只係俾口罩佢,叮囑佢要用口罩,每次出去用一個

子爵府

PonyMom 發表於 20-2-24 09:58
我之前有提:其實大部分僱主只係驚工人周圍去又唔戴口罩又唔勤洗手,呢度記得都有人講過工人喺教會唱歌跳舞 ...

同我工人一樣,口罩之下係烈焰紅唇

大宅

我姐姐應承我一個月只出去一至兩次, 只會和幾個朋友留在某商業大廈office內, 每人都戴口罩傾計hea下瞓覺, lunch各自坐自己位食嘢不聚餐, 食完蓋好口罩才傾計。6點回家吃晚餐我包 (在外食少一餐, 感覺風險降低了), 由於佢早左回家 我當佢只放了半日假, 我付半日人工給她

佢開心我俾佢出街及佢某d位着數左, 我都開心佢願意讓步令我擔心少左

雖然仍有風險及擔心, 但若太嚴厲我做唔出, 暫時叫盡左力

大宅

d工人衛生意識本來就差,你叫佢注意什麼消毒洗手戴口罩佢當你唱歌,根本左耳入右耳出!d工人最重要扮靚出去聚會開餐,去教會同群體活動,真係超級高危,唉!放佢假又驚佢帶菌入屋 ,唔放佢假又黑面俾你睇… 死未

侯爵府

lfsl 發表於 20-2-24 00:05
我個工人星期日要返教會,幾十人係室內聚集,待整一日。之前兩個星期日冇比佢去,已經黑面,尋日提出照去 ...

炒咗係因為咩

侯爵府

回覆樓主:

每個星期佢都有放假出街, 比我發現佢鍾意去近屋企嘅垃圾公園瞓喺地下,嗰度好污糟,又多曱甴, 又多蝨, 佢仲帶左曱甴蛋番我屋企,攪到近來多咗好多曱甴,有大有細, 曱甴bb都有, 佢來之前我屋企一向冇曱甴嘅。

好嬲,我親眼見到佢去垃圾公園瞓佢仲死口唔認, 叫咗佢去大公園 乾淨好多 佢又唔去!

大宅

我個工人困咗2個星期,月初講到明買佢假。但今早6點幾whatsapp叫我出糧比佢買眼鏡,佢今日要放假,真係比佢激C!

珊瑚宮

lfsl 發表於 20-2-24 00:05
我個工人星期日要返教會,幾十人係室內聚集,待整一日。之前兩個星期日冇比佢去,已經黑面,尋日提出照去 ...
你吾怕佢告你無理解僱?
玩具萬歲!

珊瑚宮

princesscupcake 發表於 20-3-1 09:15
每個星期佢都有放假出街, 比我發現佢鍾意去近屋企嘅垃圾公園瞓喺地下,嗰度好污糟,又多曱甴, 又多蝨, ...
映低佢相 炒尤都有證據
玩具萬歲!

珊瑚宮

其實工人的所謂敎會 係一些小型商業大廈某一小單位 幾十人質埋一齊 唱歌聚餐攪傳銷 口對口咁講野 食物撈亂食
玩具萬歲!

侯爵府

fitfish 發表於 20-3-1 15:07
其實工人的所謂敎會 係一些小型商業大廈某一小單位 幾十人質埋一齊 唱歌聚餐攪傳銷 口對口咁講野 食物 ...

係呀,仲要全部唔戴口罩㗎, 識埋啲差嘅外傭,教人借錢添呀~

首頁

尾頁

跳至