婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆樓主:

我同我老公講,我阿媽唔會向你問東問西,佢只會問自己個女。同樣,你阿媽有問題,你自己攪掂佢,我唔係你代言人。

男爵府

理直氣壯話佢知:我日日都都有煮飯 有煲湯呀!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

peach2020 發表於 20-2-23 16:34
同奶奶分開住,但一直以黎佢成日就問住我地有無煮飯,老實講我返office 有時都成7點幾放工,返工好攰真係唔 ...

男爵府

回覆樓主:

同我奶奶一樣,呢排仔女唔返學老公又留屋企,日日打俾我仔問今日媽咪煮乜,我地日日訓到11點起身先早餐,下午2~3點是但煮麵/外賣/m記,煮飯大家都冇胃口,所以夜晚先煮飯,一星期4,5日煲湯
我奶奶打來鬧我中午都要煮飯,我話咁遲先午餐,煮完一餐冇幾耐又開始煮晚餐?奶奶話一定要有米落肚先精神喎 雖然要食都有工人煮,但我全家都唔想中午食飯

水晶宮

芯如 發表於 20-2-24 18:00
我奶奶都成日問我有冇湯,我叫我老公自己答自己阿媽,唔好問我
呢個答案最好。費事應酬。好心啦!返工都累啦!二公婆都返工,點解一定係做心抱煮?咩理論啦?呢種奶奶又係不化。最憎咩都要管。你下次叫她直接問個仔大便左未?因為有大便即係有食到飯。

水晶宮

crystal媽咪 發表於 20-2-24 23:23
打電話定WhatsApp ??
以前奶奶姑奶s都好緊張
我影左放上fb/gp……後來佢地都冇再問
洗咩理她們咁多?我不會樣樣野交代。沒必要。

複式洋房

芯如 發表於 20-2-24 18:00
我奶奶都成日問我有冇湯,我叫我老公自己答自己阿媽,唔好問我

無錯 下次當面問的話等老公自己答

男爵府

同奶奶分開住,但一直以黎佢成日就問住我地有無煮飯,老實講我返office 有時都成7點幾放工,返工好攰真係唔 ...

佢「問」你有冇煮之嘛。你有煮咪答有,冇煮咪答冇咯。 唔使諗太多。除非佢明開口叫你做。

大宅

開心吸收勳章

佢係冇野搵野問定關心你?我阿媽又係,我生完成日叫我煲d 野補下身,自己阿媽當然係真心關心自己,不過成日問真係好煩。最後我答佢你覺得我用個幾鐘買野洗野砌嘢煲湯補d ,定直接訓返兩個鐘補d ? 之後佢冇再問我

複式洋房

niel 發表於 20-2-25 16:09
佢係冇野搵野問定關心你?我阿媽又係,我生完成日叫我煲d 野補下身,自己阿媽當然係真心關心自己,不過成 ...

係呀 我阿媽都會問同一個問題 但唔需要諗到底係真關心定有意!我唔係話奶奶一定想比說話我聽,但答左有好似又expect 一定要成日煮咁,其實得閒想整咪整,無整留時間休息都係人之常情呀⋯⋯

複式洋房

honeybid2 發表於 20-2-25 13:57
佢「問」你有冇煮之嘛。你有煮咪答有,冇煮咪答冇咯。 唔使諗太多。除非佢明開口叫你做。
...

可能真係大肚婆多疑 其實件事無咁複雜

男爵府

peach2020 發表於 20-2-25 23:09
可能真係大肚婆多疑 其實件事無咁複雜

其實件事一定係複雜既,但「複雜的事簡單做」,扮傻咯,佢問乜你答乜,迫佢夠唔夠膽開口叫你煮或者點先搵老公出黎擋。一開始問條咁簡單既問題都叫老公答就唔禮貌啦

子爵府

我如實回答,冇煮。

點解唔煮? 唔鐘意煮,好麻煩唔想煮。

咁唔健康喎!係呀,所以請個姐姐番黎解決一日三餐+清潔

從此,冇再問我有冇煮飯煲湯

複式洋房

tiffpman 發表於 20-2-26 17:53
我如實回答,冇煮。

點解唔煮? 唔鐘意煮,好麻煩唔想煮。

坦白d 免除後患

侯爵府

peach2020 發表於 20-2-23 16:51
我都多數答左有煮就算...講真home office 人人有laptop 都係照舊咁忙 只係少左個老細望住你做野,同唔駛搭 ...

奶奶問過,我直接叫佢唔洗理我地,咁大個人仲要交代食乜著乜。佢有次又問,我c6 鬧佢唔好再問埋d無聊野,至今已多年冇問。
直接講係最有效,正常人都會識收口。

男爵府

回覆樓主:

講真我覺得如果兩公婆都出黎做野就fair啲啦,老婆都要返工,咁佢個仔即你老公都應該可以煮飯姐,點解仲一定要問你有冇煮,你又唔係唔洗返工,以前我99都有咁問我,我叫我老公答佢,佢唔想我煮囉,邊得閒……

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

好明白!嗰時我大住肚,又要返工,99只會關心我有無煮飯有無煲湯比個仔,又會上我地屋企check吓雪櫃有咩餸,點解我會知?因為有次我老公病左,佢話緊係我成日煎豬扒比我老公食!話見到我雪櫃有醃左的豬扒見過一次就話我成日煮,我哋上佢屋企食飯,咪又係食呢d

別墅

係人都知住家飯健康啲啦,如果你係全職家庭主婦咪有責任煮囉,而家年代唔同了,兩公婆都出去做嘢,家務煮飯呢啲都唔再只係老婆負責,老公都要一齊分擔。叫你老公同你奶奶講係因為自己冇本事要個老婆幫手賺錢所以冇時間煮飯,唔洗再問

複式洋房

fantabb 發表於 20-3-2 13:15
係人都知住家飯健康啲啦,如果你係全職家庭主婦咪有責任煮囉,而家年代唔同了,兩公婆都出去做嘢,家務煮 ...

我都有用呢個point 同老公講過....有同佢講叫佢自己答返佢阿媽!好老實,我雖然做office, 但返工期間都好intense, 都無停手,放工真係無心情煮飯。

首頁

尾頁

跳至