網購天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

你好, 年卅買左口罩,年初四轉左stats 係 "即將配送/ prepare for shipment" 之後再冇update,而加想取消拎返錢,請教大家我可以點做? 係咪襟 return? 但我從來冇收貨, 應該襟return 嗎? 多謝幫忙!!

男爵府

減齡達人勳章

之前了解過,如果未發貨會有Cancel掣禁,禁左處理完就會全筆錢入返你信用卡。如果你有Return掣禁,會唔會賣家已經出左貨?禁左的話要等速遞Return返啲貨俾賣家,賣家收到後,會扣除速遞費用先退返錢俾你。

不如你send訊息俾賣家問下先?

大宅

回覆 anniefish 的帖子

多謝你回覆!
賣家扮發左貨,有courier number, 但初四到而加冇update 過!上courier 網站入個number 係冇紀錄!

請問點聯絡賣家?

我send 過幾次去問 gmarket CS,冇覆我。

男爵府

減齡達人勳章

用韓文問,我試過喺中文版問無人覆,去英文版問都係無覆,最後去韓文版問2日就覆左我。詳情之前有JM教過,你可以參考下。

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23057553

大宅

好多謝你!!

侯爵府

回覆樓主:

我和你情況一樣呀!請問你取消咗未?

侯爵府

anniefish 發表於 20-2-25 19:40
用韓文問,我試過喺中文版問無人覆,去英文版問都係無覆,最後去韓文版問2日就覆左我。詳情之前有JM教過, ...

我昨日跟你做,用了韓文版網頁問了賣家,今天就被取消了交易。

男爵府

減齡達人勳章

patwong 發表於 20-3-5 18:54
我昨日跟你做,用了韓文版網頁問了賣家,今天就被取消了交易。

你本身想取消的嗎?

侯爵府

anniefish 發表於 20-3-5 19:16
你本身想取消的嗎?

又想又唔想咁囉!我email問佢幾時發貨,佢話冇貨要取消。

男爵府

減齡達人勳章

patwong 發表於 20-3-5 21:57
又想又唔想咁囉!我email問佢幾時發貨,佢話冇貨要取消。

咁至少知道無貨,快啲退錢好過等到天荒地老都唔知寄唔寄嘛

而且寄左有時仲慘,唔知停左喺速遞邊個位,追賣家又無用因為已發貨,追Gmarket又無回覆,到時唔上唔落,到收到時可能幾星期後了。

侯爵府

anniefish 發表於 20-3-5 22:01
咁至少知道無貨,快啲退錢好過等到天荒地老都唔知寄唔寄嘛

而且寄左有時仲慘,唔知停左喺速遞邊個 ...

點解買時扣$376.22,現在退只有$296.81?佢跟本就冇貨,冇發過貨,照理應該原數退款喎??

男爵府

減齡達人勳章

patwong 發表於 20-3-9 22:08
點解買時扣$376.22,現在退只有$296.81?佢跟本就冇貨,冇發過貨,照理應該原數退款喎??
...

你用won付款?係會有匯率差價架,銀行賣出價同買入價都唔同。

我用港紙付款,俾錢時visa收有1%,退錢時visa又收1%,前後會蝕2%。我用渣打,有人話匯豐無咁樣收多,但我唔確定,你打返去銀行問下。

侯爵府

anniefish 發表於 20-3-9 22:43
你用won付款?係會有匯率差價架,銀行賣出價同買入價都唔同。

我用港紙付款,俾錢時visa收有1%,退錢時vi ...

oh!原來分咗2筆數退,加埋就啱數,1亳都冇少。我用HSBC咭付港幣的。

男爵府

減齡達人勳章

patwong 發表於 20-3-10 09:04
oh!原來分咗2筆數退,加埋就啱數,1亳都冇少。我用HSBC咭付港幣的。

咁我下次都要用匯豐

大宅

chanbaby 發表於 20-2-25 18:29

多謝你回覆!

我也是相同情况,由货已預備發貨,依家又回到最前2格,貨物收回货倉,又無得揀取消訂單,email比賣家又吾覆。可以點退錢

首頁

尾頁

跳至