0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

聽人講chuchu奶樽可以訓練bb口肌力,於是就買咗幾個。

最初都好似飲得幾好,但最近發覺好易濁親。唔係話chuchu 好難啜㗎咩?大家bb有冇濁親嘅問題?

大宅

fohola 發表於 20-2-27 21:29

最初都好似飲得幾好,但最近發覺好易濁親。唔係話ch ...

有!我初初用都覺得幾好,但後期發覺b 飲得急就好易嘔奶!我覺得Chu Chu 奶嘴好易啜,唔使點用力都出好多奶。依架轉左奶樽暫時只係嘔過一次

複式洋房

npwawa 發表於 20-2-28 00:33
有!我初初用都覺得幾好,但後期發覺b 飲得急就好易嘔奶!我覺得Chu Chu 奶嘴好易啜,唔使點用力都出好多 ...

請問你轉左咩牌子?

大宅

我仔一出世都係用chuchu,飲得好慢& 有濁親!食輪狀時見兒科醫生,佢話:用chuchu就真係豬啦,唔好用,轉返Pigeon/ Nuk!
買咗pigeon闊樽,飲奶由45分鐘加速到10分鐘!
另外佢話濁親係手勢問題,媽媽可以用手指尾頂住個奶嘴,唔好俾BB啜咁入,含住半個奶嘴飲就唔會濁親!
試下!

別墅

Chu chu 母乳果隻出名難啜 要啜先出到奶
應該唔會令bb濁親

別墅

我嗰女用pigeon 寬樽最開始都好好,都最近開始灟親,所以換chuchu 。千企唔好換chuchu 最新款奶樽,嗰奶咀超軟,BB一用力吸好容易灟親,而且嗰奶咀會扁晒。用返舊款奶咀寬樽,最開始飲得好好,呢排又開始會灟親,仲會飲到hold住唔抖氣,好得人驚。

唉,我都唔知邊款奶樽好了。餵奶餵到驚

複式洋房

smallapple2014 發表於 20-2-29 08:10
我嗰女用pigeon 寬樽最開始都好好,都最近開始灟親,所以換chuchu 。千企唔好換chuchu 最新款奶樽,嗰奶咀 ...

我女初生用nuk成日漏奶月灟親,之後轉chuchy闊樽飲得好好,不過剛剛換新嗰隻,個咀軟身,初時真係難d,真係唔好放咁入就pk

複式洋房

回覆樓主:

我個女未滿月NUK 飲到兩邊咀角漏,食一枝,漏半枝...因為佢食得太急。朋友介紹用 ChuChu 粉藍色嗰隻樽,食得好好,完全無問題,但 BB 真係要給力先食到。而家女女就快5個月,都諗住轉 brand, 等佢食得無咁辛苦。但不知轉咩~佢食 Chu Chu, 有時俾番 NUK 佢,完全不肯食

大宅

我兩個小朋友由出世就用chuchu,用得好好,冇出現過你講嘅問題。有冇試過母乳實感嗰隻咀?

首頁

尾頁

跳至