自由講場

跳至

首頁
23456...17

尾頁

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

ivycwl 發表於 20-3-9 13:23
結婚近十年,對老公感覺愈來愈陌生,常常在想是不是應該離婚?

背景:結婚十年,有兩個幼稚園小朋友。兩公 ...

老公負責供樓, 比水電煤再加1萬家用, 你已經比好多人幸福了, 又願意照顧子女,你為何不向好那方面想?

珍珠宮

回覆樓主:

講真你老公唔算差,肯同小朋友玩/溫書,供樓比家用已經好唔錯,只是缺少左對你,無乜情趣,但對屋企嘅付出算係咁,比好多男人好了

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

ivycwl 發表於 20-3-9 14:04
點貪得無厭?我全份人工都用晒。

娘家家用,3個工人人工(1個係娘家用),兩個小朋友學費興趣班都2萬元,仲 ...

那麼你要想想可以扣減那一方面的支出, 你自己用2個工人嗎?

子爵府

論經濟同家庭付出,樓主老公都做到,不過一個家庭最根本基礎係夫妻關係,包括情感關係,同錢一樣唔儲就無,如果係男方敏感度底,樓主可以多加提醒,甚至主動出撃,一般男性除左拍拖嘅時候會提高警覺,其他時間都係唔知唔覺,直接同佢講你需要咩,至於禮物,如果好在意,你都要表達,我老公唔會主動買禮物,因為驚買錯,但我講嘅都會買,當然我好少提出,但有時都會串下佢,例如問佢3.8婦女節點同我慶祝

侯爵府

樓主 可以的話 我原意同你換 我老公 唔比家用 爭人錢 仲話去旅行 不會同小我朋友睇書 只喜歡打機 粗口與家暴 好處 無小三 肯負責部份開支 得閒會同小朋友玩 但 爆點比較低 我講野前 要三思

男爵府

同一份工都唔好咁講,但提醒佢work life balance.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

ivycwl 發表於 20-3-9 13:28
唔係,只係佢鍾意咁做法,佢同事上司唔係咁。
我地一齊返工。

原來同一公司,日見夜見,唔怪得冇乜嘢講。
樓主,其實你老公算唔錯㗎喇

水晶宮

ivycwl 發表於 20-3-9 13:28
唔係,只係佢鍾意咁做法,佢同事上司唔係咁。
我地一齊返工。

其實你試下掉轉模式講: 老公你返工咁忙, 你抽d時間陪下我去拍拖, 又或者一家人去玩。

你知佢公司d人唔係咁, 都唔駛講到咁白 轉下溝通模式...聽果個都開心d

子爵府

回覆 ivycwl 的帖子

純討論,你話家用供樓水電煤佔佢人工7成,佢仲有近二萬用,你c6人工少唔過五萬,以職場計,五萬要揹的責任應該唔細

另外,你話佢份工唔值佢咁做,佢上司下屬唔係咁,先排除能力問題,你c6夾係中間,有可能真係會幾辛苦,老細梗係唔會自己辛苦,下屬又可能唔掂,咁好多時就要自己頂硬上,自己做埋

我諗你嘗試吓唔好只去批評,了解吓佢點解成日仲要拎嘢返屋企做

明白女人鍾意人氹,人比人比死人,講真佢算係好,工作忙都仲分擔照顧小朋友的責任,唔值得因為咁放棄一段婚姻

男爵府

其實都唔係好大件事未需要去到離婚
大家抽時間放下假去個旅行吧

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

開庭開支方面,樓主負責緊邊d呀?

伯爵府

回覆樓主:

我相信世上有啲人係「愛」嘅需求係好大
所謂大嘅需求係在形式上丶言語上丶行動上
就算心知對方已經do his/her best ,but his /her best is not good enough
但同一狀況對於其他人可能就係已經滿分有餘
又唔可以話樓主貪心,只係每人對感情嘅需求不同
只係做咗夫妻就睇下可唔可以配合落去
但配合並不等於強行要對方改變 否則失望都係自己
樓主個狀況係可以同老公坐低一五一十咁樣表達出嚟
睇吓感情根基可否扭轉呢個樽頸位

花生蘿蔔    發表於 20-3-9 18:52

侯爵府

回覆樓主:

其實你老公都唔喺咁差,我結婚19年女15歲,我個c6工作唔算忙,約8點放工回來食飯,和佢食飯好似搭枱咁,全程可以不發一言,快快咁食,食完佢就坐喺sofa玩手機+上網睇片,完全唔理屋企嘅嘢,一直玩到1、2點上床瞓。放假就永冇打算和我們去食嘢去玩,佢只係會打算自己去玩。你唔叫佢做嘅嘢佢喺唔會做,感覺似租客多過似親人。

大宅

ivycwl 發表於 20-3-9 14:04
點貪得無厭?我全份人工都用晒。

娘家家用,3個工人人工(1個係娘家用),兩個小朋友學費興趣班都2萬元,仲 ...

可唔可以叫妳老公比多一萬, 咁就佢有一萬儲, 妳又有一萬儲唔駛用哂

子爵府

大家有冇傾過彼此的問題&期望?

男爵府

回覆 Fishqqma 的帖子

佢意思應該係供樓連埋水電煤同家用共七成

公爵府

2018父親節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

其實你老公都好好喇,至少佢放工後都肯教小朋友功課,有啲老公都唔會幫手,掛住打機,你咪仲錐心~

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我覺得算係咁,男人仲肯照顧小朋友,呢樣唔易,係對你無咩情趣同性生活,至於係咪去到離婚,睇你睇得幾重!或者同佢傾下,輔導等!

侯爵府

結婚耐左就一定有d悶,但你&你老公差在少了溝通,安排下2人世界,等大家放下壓力輕鬆下,彼此愛既感覺就會慢慢返來㗎啦!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你老公壓力都大...其實佢可能仲需要你的安慰...而唔係責怪呀...

大家揾少少時間, 互相傾下感受啦...

首頁
23456...17

尾頁

跳至