自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

大宅

ckat 發表於 20-3-11 09:47
原本就唔應該有內地生

井底之蛙,請先自覺做到“真香港人”不要去英美澳加德法等任何非香港地方求學,再來指責他人異地求學

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

jellyfish1989 發表於 20-3-11 10:57
入境处問題,唔关教育局或考評局事

狹義D睇, 呢個係入境處問題, 但現在係非常特別的時期, 如各部門各自為政, 就解決不到問題. 各政府部門應該儘力協調, 這樣才是為人民服務.

珍珠宮

廷廷媽 發表於 20-3-11 09:36
其實可以好多解決辦法, 非常時期非常手段, 睇下肯唔肯安排啫, 例如今次延長簽證期比佢地, 呢14日隔離期不當 ...

對,政府各部門協調一下,可以很快解決這個問題。

香港人特色是應變能力高,香港政府加油!

mimi199188    發表於 20-3-11 11:40

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

jellyfish1989 發表於 20-3-11 10:54
咪好似hk学生考IGCSE, UK AL 一樣,全世界都係咁。

應該係
考生可以選擇讀外國syllabus,考外國試,當然係有代價
正如考會計牌,有人唔考本地試(因為難),選擇準備美國試,寧願飛去美國考,識人天寒受凍飛去阿拉斯加食西北風,因exemption多

咁既然係跟左香港dse syllabus準備,當然無可能而家決定考大陸試啦!報都報唔切,syllabus亦唔同了

珍珠宮

mmk 發表於 20-3-11 10:13
我電話仲話正x街喎 ,呢啲潑婦淨係睇字都覺得煩,你驚外遊嗰班貴族將病毒傳返嚟香港好過喇

...

又潑又辣又慶,咁樣體質,一中病毒好易變重症!快D學美國華人,飲返兩劑中藥防疫啦。

公爵府

牛年勳章

cara.mak 發表於 20-3-11 09:21
咪住先
點解你覺得內地黎就一定已受感染?講真內地防控做得咁好, 內地人有病都被確診咗啦(除湖北省外, ...

算把啦,好多人妄想被迫害症,覺得內地過來的人都係病毒攜帶者。老實講,我怕嗰班唔帶口罩去行山,仲走去周遊列國,然後不停出席聚會同活動且唔自律的香港人多過內地過來的人多D。

wcpcelia    發表於 20-3-11 14:24

大宅

rebecca0113 發表於 20-3-11 08:49
中學文憑試在新冠肺炎疫情下如期舉行,逾四十名內地考生前日經深圳灣口岸來港,但因他們簽證期只有十四日 ...

基本上成件事好多更好方法解決,黃屍淨係諗到最差嘅方案,腦殘真係無藥醫

珍珠宮

Ocean419 發表於 20-3-11 11:05
講真,呢一刻我擔心d歐美回港d外遊人士和流學生多過大陸人黎香港

對,現在歐美國家確診病例處於急速擴散階段。

10號中國全國新增確診31宗,當中湖北省以外新增只有18宗,而且內地全國上下隔離防疫措施嚴格,風險明顯低於歐美。

男爵府

ginevra 發表於 20-3-11 11:05
井底之蛙,請先自覺做到“真香港人”不要去英美澳加德法等任何非香港地方求學,再來指責他人異地求學
...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

jellyfish1989 發表於 20-3-11 10:52
應該特事特辦,延期咪得,D學生都乖乖早14 日入境

咪囉!其實好簡單
放下自在

侯爵府

回覆樓主:

其實呢班考生本身係咪喺香港讀中學?定係純粹今次嚟考試㗎咋?點解佢哋會返咗去大陸咁耐而家先落返嚟嘅?

伯爵府

newcomer550 發表於 20-3-11 11:18
狹義D睇, 呢個係入境處問題, 但現在係非常特別的時期, 如各部門各自為政, 就解決不到問題. 各政府部門應該 ...

講得啱!只要提供到DSE証明,到港先隔離,而逗留日期至到考試完翌日,其實唔係難事!

伯爵府

hk1 發表於 20-3-11 11:33
基本上成件事好多更好方法解決,黃屍淨係諗到最差嘅方案,腦殘真係無藥醫
...

永遠是封內地人就得!港人旅行出出入入唔洗封

男爵府

叧開考場比國內考生考試就得喇!
呢個係香港考評局同入境處應該處理嘅問題,當初比得佢地嚟香港考,收咗佢地嘅考試費用,就應該諗辦法比班國內考生順利考完個dse!
班考生讀咗咁耐書,完全係為咗考dse,呢個時候,為咗一個可以輕易解決嘅問題,就唔比人考試,完全唔合情理!
咁都解決唔到,只係証明考評局班人只係識收考試費,但做嘢就廢!

伯爵府

我地考評局及教育局又一煮到埋黎先算!高官低智。
只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

男爵府

Helllokitty 發表於 20-3-11 09:20
吾會啦,外國的公開考試都吾會遷就香港人在香港搞個試場

點同呢,香港係中國一部份,用外國例子,小心俾人話你港獨。香港絕不能分開處理內地考生,以免傷害左內地人既感情,製造歧視

可參加考內地高考做法,內地有考生來自疫區,特別開個試場得佢一個考。 不過點安排係政府決定,佢地話點未點囉。

伯爵府

setrea 發表於 20-3-11 09:52
佢哋真係好趣緻 來來去去果兩招 敢做又唔敢認

一睇就知嗰啲係甲由啦
小心一唔夠人講就話人五毛新港人etc... 再唔係就爆粗言語攻擊。

珍珠宮

減齡達人勳章

jellyfish1989 發表於 20-3-11 11:01
如你考過升大學的公開试,或是考生或有子女是考生便會明白。

我和阿女都有考公開試,也已讀大學。

男爵府

setrea 發表於 20-3-11 10:28
佢哋成日華人5毛 其實反而好多新移民係仇中

係話人,唔係華人5毛阿大媽
你學好廣東話再留言啦

珍珠宮

減齡達人勳章

kcwss 發表於 20-3-11 10:09
又唔係你考,當然無所謂,你老公唔畀1個月家用畀你,你有無問題,你咁大個人人唔會無錢,但你會唔會咁順攤 ...

我女都因疫情取消ABRSM, not big deal.

你用另一角度想,只係你哋過於緊張人生中的考試。

我確實結婚咁耐無同老公計過家用, 佢自動會比, 亦有試過無比,無比就一定係佢自己都唔夠用,何必為錢嘈。

首頁
45678...13

尾頁

跳至