自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

fasola 發表於 20-3-11 17:03
邊有咁嘅事?
湖北以外, 照樣返台, 但要14日家居隔離. 跟香港一樣.
湖北係因為大陸已經封城, 所以至要安排 ...

中方2月5已話再比第二批返台......

第二批接運滯留湖北台胞專機一波三折,最後回台人數僅361人,不如原先預期的400多人,湖北省台辦今凌晨透過新華社表示,造成回台人數減少有三項原因,包括有人臨時改變想法,也有人不願做核酸檢測,還有因為未成年子女無法返台,其陸配媽媽只能留下來照顧等情況,大陸官方認為,這類情況雖然是個別的,但台方(對陸配子女返台)限制,有悖親情。

新華社報導指,東航載運首批247名滯留湖北台胞於2月3日返台後,陸方即於2月5日提出後續運送台胞方案,由於台灣方面一再阻擋拖延,一直未能實施。截至3月8日,滯留湖北申請協助返鄉的台胞共計1169人。

報導引述湖北省台辦負責人表示,這次運送一波三折,陸方於2月26日提議由兩岸航空公司以臨時航班方式共同運送,台灣方面拒絕,台方終於在3月7日同意陸方安排,陸方因此迅速彙整407人運送名單。

報導披露,這407人涉及湖北15個市州,需返台就醫、用藥者超過四成,隨家長同行的少兒約佔34%,急需返台復工者占23%,還有臨時來湖北、滯留一個多月且在湖北沒有固定住所人員近40人,有許多是滯留在十堰、宜昌及神農架等較遠地區人員。

至於最後僅361人回台,而非407人,該負責人指出,由於各種原因,運送人數一直在變化,最終實際運送人數減少,主要有三類情況:一是部分台胞在9日做最後統計確認時改變想法,其中一些人不希望回台後接受14天強制隔離;二是有台胞在向武漢集結過程中,經體溫檢測有發燒症狀,也有台胞不願做核酸檢測,他們最後都沒登機;三是有大陸配偶未成年子女原本在台灣生活,因受台灣方面最近的特別限制無法返台,其母親只能留下來照護。「這類情況雖然是個別的,但台方限制有悖親情。」

該負責人表示,這次運送中令人遺憾的是,在一些台胞因各種原因未參加運送、飛機艙位出現空缺情況下,原本在不超出原定運送總數範圍內遞補30多位急需回鄉的台胞參加10日運送,但遭到台灣方面拒絕,一些台胞對此感到很失望。

湖北省台辦指出,10日返鄉的台胞在離開湖北居住地和登機前,全經核酸檢測呈陰性,並經最少三次體溫檢測。陸方希望兩岸航空公司能在最短時間內再次安排共同運送,盡快協助滯留台胞全部順利返鄉。

放下自在

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

cattz288 發表於 20-3-11 15:43
佢地唔比國內既台灣人返台喎!真係好

其實喺香港包機前,台灣已經包機接咗一次滯留嘅台灣人返台,不過好似有d混亂,有部分唔係台灣人又冇喺名單上嘅人士都上咗機,而且之後又同中國關於包機上有少少問題,所以先遲遲未安排第二架包機,但呢幾日好似已經有再安排包機去接

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

jtw_ki 發表於 20-3-11 17:10
其實喺香港包機前,台灣已經包機接咗一次滯留嘅台灣人返台,不過好似有d混亂,有部分唔係台灣人又冇喺名單 ...

#41 係台灣唔接
放下自在

琥珀宮

畀面勳章

Honey 發表於 20-3-11 16:57
昨日已有包機返台。

咁郵輪個單呢?連台灣人都唔接收又係咩玩法?

侯爵府

印度旅遊家族那些人, 是香港找出links 的。

台灣的covid 好神奇!在台灣不會發的。個個也不會人傳人的。加拿大/澳洲那些人,也不會在台灣發病的的。但一回國又驗出病的!

有看外國news 的也知,很多外國人是欣賞韓國處理。根本沒人理台灣。台灣數字是真是假,心照啦!

*我也不知台灣情況。

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

呢個post 既回應真係好有趣

別墅

我覺得香港人好d,防疫意識度好高呢

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

回覆樓主:

我都覺得台灣今次防疫做得唔錯,澳門都係,兩個地方嘅政府今次都做得幾好
Btw,好彩澳門剛剛好換咗特首,如果仲係上一個特首處理,或者澳門嘅疫情就會唔一樣

子爵府

Honey 發表於 20-3-11 11:13
台灣防控新冠肺炎勝過日韓美歐  美媒列台灣8大成功經驗

的確抵讚
Sweetheartb

大宅

apple~y 發表於 20-3-11 14:13
台灣復課復後無大爆發情況

台中一開學 500 人發燒,可能流感啩
佢地有d學校等緊韓國人回港開學
但而家好似冇乜增加?

大宅

Charlotte_mom 發表於 20-3-11 13:30
台灣人防疫意識強,口罩供應亦充足,已經跑贏好多國家
朋友公司有台灣分公司,過年前已stock up所有口罩搓 ...

我識嘅台灣朋友全部無帶口罩,仲成日大一班gathering

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

也有可能係跟佢大佬做法

子爵府

cattz288 發表於 20-3-11 15:43
佢地唔比國內既台灣人返台喎!真係好

首先就係大陸諸多阻撓啦,好耐之前第一班機咪返咗囉,有「調包」事件,咪唔俾囉,所以搞咗咁耐先有第二班,明冇。

子爵府

台灣醫療系統係全亞洲最佳,全球第三,最近先有調查出。

不過呢度好多人睇唔起台灣,話佢建築物破落,又落後,衰過大陸10缐城市。

事實證明制度落後,先係致命傷。

象牙宮

emilmama 發表於 20-3-12 07:41
台灣醫療系統係全亞洲最佳,全球第三,最近先有調查出。

不過呢度好多人睇唔起台灣,話佢建築物破落,又落 ...

全亞洲最佳?! 真係估唔到喎
放下自在

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

kwan1981 發表於 20-3-12 02:49
也有可能係跟佢大佬做法

佛系……

男爵府

無話可說 發表於 20-3-11 14:04
澳門就信,台灣亦可能無驗啫,不知幾多台灣人仲有去日本玩

可能台灣都係用美國嗰套,唔驗即係冇。

子爵府

呆灣當然跟美爹做法,不驗就沒確診,沒確診哪有爆發?

皿煮制度,自然勝人一籌。

的確抵讚

別墅

我覺得台灣無大爆發2個原因,1 大陸係2019年就禁晒自由行同旅行團,所以無大陸人去台灣,加上台灣疫情早期就封大陸關,2民眾防疫意識高,願意戴口罩,勤洗手。

公爵府

chloe.k 發表於 20-3-11 23:52
台中一開學 500 人發燒,可能流感啩
佢地有d學校等緊韓國人回港開學
但而家好似冇乜增加?

開學係學校門口探燒見發燒,唔理咩病就病假隔離係安全做法
香港d學校都係門口探燒,只係之前有d病就甘食退燒藥過關番學
但我見有部份人誤解左係5百幾個學童受感染

首頁
12345...6

尾頁

跳至