時政擂台

跳至

首頁
23456...10

尾頁

大宅

bopomofo2405 發表於 20-3-20 08:33
人哋會同你講:

祖國幾叻嘅都有

唔使祖國,港大叻過袁賊既教授大有人在,一直以來,袁就貪天之功,據為己有。

伯爵府

cassie0025 發表於 20-3-20 08:37
點解要咁話人呢?只不過係一篇文章,就抹殺左袁教授呢幾個月為香港而勞心勞力既事實咩?莫非你地已經唔記 ...

同意。

伯爵府

zbt 發表於 20-3-20 09:40
唔使祖國,港大叻過袁賊既教授大有人在,一直以來,袁就貪天之功,據為己有。
...

叻 都要敢言

bopomofo2405    發表於 20-3-20 09:50

水晶宮

厚多士 發表於 20-3-20 08:42
唔啱聽唔同意見就話人係狗賊垃圾,呢D人先係渣滓!

渣滓仲可以重環再做有用物料,佢應該係污染了油污好毒

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 cassie0025 的帖子

其實食嘢味呢樣嘢,唔止中國人食,你知唔知南韓越南同好多東南亞地區都有人食嘢未,咁點解啲人唔話其他人食嘢未淨係話中國呢?(雖然我都唔鍾意食嘢味)

水晶宮

做咩成日講佢?我覺得佢幾好丫,人地話晒係專家,又出心出力,呢隻係新病毒,唔會有人能夠十分準確分析,佢講話隻病係大陸,我其實認同,講講下又話美國,咁都得?

男爵府

sweetheartb 發表於 20-3-20 08:44
佢帶領香港走過黑暗日子,係個專業醫科教授,一直盡心盡力為香港市民好,係別有用心的人令佢同政治扯上關 ...

認同!垃圾會

男爵府

litttle_o 發表於 20-3-20 08:26
係咪好想佢移民?係咪好想專家移晒民,大把國家搶住要佢地啦吓話。最終受害只是自己。
...

係咪我叫佢唔好移民,佢就會永世係香港?唔係吖嘛!做錯事,講錯野,唔可以批評得?

做人唔好雙重標準,一路鬧政府,一路鬧警察,一路破壞公物,私了,攬炒香港,嗰時你有冇諗,最終受害嘅係自己

男爵府

點解要咁話人呢?只不過係一篇文章,就抹殺左袁教授呢幾個月為香港而勞心勞力既事實咩?莫非你地已經唔記 ...

認同

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

水晶宮

佢帶領香港走過黑暗日子,係個專業醫科教授,一直盡心盡力為香港市民好,係別有用心的人令佢同政治扯上關 ...

佢群咗啲咩人推佢去死,佢自己又唔知真傻定假曚喺唔適當嘅時候講咗唔適當嘅嘢

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

多謝袁教授對香港的付出。

兩次公屋出現疫情,佢凌晨到現場,解釋俾市民聽發生咩事。

男爵府

maynjune 發表於 20-3-20 08:27
呢個狗賊正一係垃圾!

呢個時候仲抽水有冇攪錯呀?點講都好袁都喺幫緊香港人,袁落去公屋睇出事單位時,相信你仲喺屋企瞓教咋

侯爵府

絕對同意cassie0025你講法, 袁教授真係講事實, 不能否定係中國人確實需要改變食野味呢種劣質飲食文化, 其實上次沙士已經係一個沉痛教訓, 但都無令人警惕..... 不過現階段, 都唔係追究源頭嘅時候, 係大家都要做好自己, 保重身體.... 齊心抗疫...

珍珠宮

2018復活節勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

係一月頭 新聞有佢哋不斷播報病毒消息,我膽細 即時取消所有行程,可能經過沙士期的我 見過鬼怕黑la

珍珠宮

如果佢單單講conv 19 好可能源自武漢,或者要嚴厲打擊野味市場,係一定無問題。
但佢整篇文章寫出嚟的確讓人覺得佢認為今次爆發係完全源於中國人陋習,個人認為有不盡之處。點解佢唔講下過去三個月中國人嘅努力,政府嘅決心,例如快迅通過取締野生動物市場。
最後,雖然我對之前篇文章內容有意見,但我個人沒有打擊袁教授嘅意思,我亦感謝佢對打擊香港疫情啲努力。希望大家放下對佢嘅人身攻擊,有唔同意見就用文明方法去討論反駁。

侯爵府

2024年龍年勳章

撇除果篇論文,
只感受到袁教授一直都痛恨食野味嘅人, 冇話要將疫症責任推俾大陸成個國家。
大陸人又唔係成個民族食野味, 大把大陸人受害於疫情痛恨食野味嘅人。同袁教授一樣。
正如湖北琦夠成日要"光復香港", 佢來自湖北, 都代表唔到愛和平嘅真正土生土長香港人架。
係YC鍾意將所有人(包括將袁教授)政治化, 歸邊之嘛!
袁教授心痛17年前SARS嘅沉重教訓同香港人付出咗生命代價。
佢當年同現在都抗疫前線, 感受特別深都好正常。
高永文早期訪問都有講過,佢同袁國勇政治理念不一樣, 都可以互相影響, 維繫情誼。
高永文加入過政府, 即袁國勇本身唔認同政府, 呢樣一早知。
YC見佢有唔認同政府傾向, 就歸納佢同自己一樣反政府仇恨破壞。

男爵府

Small_Panda 發表於 20-3-20 09:45
係咪我叫佢唔好移民,佢就會永世係香港?唔係吖嘛!做錯事,講錯野,唔可以批評得?

做人唔好雙重標準, ...

特首叫人唔好戴口罩,之後改口話要戴口罩就冇問題嘅 ?

呀高官話疫情受控,轉頭又道歉講錯又冇問題嘅 ?

公爵府

wong915 發表於 20-3-20 09:43
回覆 cassie0025 的帖子

其實食嘢味呢樣嘢,唔止中國人食,你知唔知南韓越南同好多東南亞地區都有人食嘢未, ...

問題就係呢度
野味唔係中國獨有

出來效果變左鬧中國無恥推卸責任
中國已立法禁野味,抗疫成功又派醫護人員去幫意大利,失職官員已一一問責,一直都有做野點解都要鬧
抹殺左中方醫護人員努力
批評係可以
鐘南山都會批評中國醫療制度有咩不足,鐘都取言
03沙士受中央重用
但袁編文章確引發仇恨,本來都靜左一排

男爵府

時時 發表於 20-3-20 09:55
特首叫人唔好戴口罩,之後改口話要戴口罩就冇問題嘅 ?

呀高官話疫情受控,轉頭又道歉講錯又冇問題嘅 ?

鬧,點解唔鬧,我都有鬧過,但你講到佢如果佢要移民,就係鬧佢嘅人做成,係香港人嘅損失,將責任諉過於人

如果佢正正經經做好醫學,唔好發表政治言論,根本冇人話到佢

作為醫生丶教授,佢比一般普羅大眾更加了解點解WHO會停止以國家名冠名病毒,如果好多人叫袁教授做‘袁走狗‘’袁漢奸‘,咁約定俗成,我係咪可以直接叫佢‘袁走狗‘’袁漢奸‘?

首頁
23456...10

尾頁

跳至