自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

princessally 發表於 20-3-22 17:33
我cap圖見到拍攝日期係2018年12月,應該係有人收到投訴(2018年8月左右嘅留言)所以就深入廠房暗地裏拍攝 ...

見網上寫日商救救好似解約一年多
日商對代工廠房有一定規格
山寨廠自印紙盒低成本制作

伯爵府

princessally 發表於 20-3-22 16:08
係,因為全世界大部份口罩都係中國製,但應該購買外銷嘅口罩會穩陣過內銷!始終有外國廠家嘅QC ?唔合格佢 ...

但中國唔係限制出口咩?我浙江既舊QC同事而家有幫口罩供應商分發口罩比企業復工用,佢話唔可以自行接外单,口罩分發由政府统一安排的。

子爵府

ilovebb2019 發表於 20-3-22 17:56
但中國唔係限制出口咩?我浙江既舊QC同事而家有幫口罩供應商分發口罩比企業復工用,佢話唔可以自行接外单 ...

即係而家市面上僅餘嘅made in China 外貿口罩,但全部炒到天價(快適/BMC果d)但我見有藥房賣以下呢隻,仲係咁俾人落order,$160/30個,我又覺得有d可疑,唔知有冇QC

伯爵府

princessally 發表於 20-3-22 18:11
即係而家市面上僅餘嘅made in China 外貿口罩,但全部炒到天價(快適/BMC果d)但我見有藥房賣以下呢隻,仲 ...

可能係過年前存貨所以炒到咁貴。正常喎,佢賣得平你至驚。

子爵府

ilovebb2019 發表於 20-3-22 18:13
可能係過年前存貨所以炒到咁貴。正常喎,佢賣得平你至驚。

我就係覺得佢賣得咁平,係話而家可以訂,兼且成千個留言,每人order四五盒,佢都好大貨姐

子爵府

wcpcelia 發表於 20-3-22 16:33
謝謝提醒

好耐冇見bk好多年嘅jm

wcpcelia    發表於 20-3-23 11:01

伯爵府

princessally 發表於 20-3-22 18:23

我就係覺得佢賣得咁平,係話而家可以訂,兼且成千個留 ...

呢隻高峰期賣幾錢?如果可以出口日本就唔洗缺货啦。

男爵府

回覆樓主:

哩條片轉戴左N咁多次啦!相信負責撲買口罩的JM 有大多數都睇過包括我!!

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

小華子 發表於 20-3-22 17:16
唔會有人信你講野,因為佢地覺得淘寶京東自營一定唔會呃人,外銷一定跟足,但而家中國咁樣,內銷根本無去監 ...

又唔係話冇人信,只不過有得選擇大家都想揀返可信嘅牌子,例如理的等等,但係而家咁樣的情況下,我個人認為印尼越南衛生情況比中國更差,二者取其輕,寧願選擇京東店,就算出面賣嘅都有機會挂羊頭賣狗肉,都冇人知真假,連鎖店排隊未必到你排,如果罩面層防水,中間係可擋菌材料,可能消毒情況未如理想,都要長期戴好長時間先會影響健康,但唔戴中左招即時影響性命,唯有頂住先,當然提醒係好事,但選擇係個人嘅。

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

princessally 發表於 20-3-22 18:23

我就係覺得佢賣得咁平,係話而家可以訂,兼且成千個留 ...

呢隻見到網上有人賣,一樣冇日本商會嘅標誌

公爵府

牛年勳章

小肥§澄 發表於 20-3-22 18:40
又唔係話冇人信,只不過有得選擇大家都想揀返可信嘅牌子,例如理的等等,但係而家咁樣的情況下,我個人認 ...

京東自營的超市應該品質有保證的。如果買越南印尼的口罩,我寧願買返京東。之前有朋友託人係坦桑尼亞買的口罩又係有陣味,而且好薄,條繩好易斷,反而我係京東同淘寶買的是獨立包裝,質量好好。當然要買京東和天貓超市自己代理的

珍珠宮

珍珠宮

2023年兔年勳章

princessally 發表於 20-3-22 15:59
https://www.facebook.com/groups/hkon9agroup/permalink/3576668289040876/

我見呢排都有幾個post講京東 ...

多謝提醒

子爵府

sunny.moon 發表於 20-3-22 18:39
哩條片轉戴左N咁多次啦!相信負責撲買口罩的JM 有大多數都睇過包括我!!
...

咁事實上仲有少部份嘅姊妹啱啱先睇到,當係個提醒/溫馨提示都好每個人都有自己選擇,只係想帶出多D資訊,而京東自營未必一定係信心嘅保證

子爵府

rebeccalin 發表於 20-3-22 18:47
京東自營的超市應該品質有保證的。如果買越南印尼的口罩,我寧願買返京東。之前有朋友託人係坦桑尼亞買的 ...

呢條片就正正係講京東自營嘅口罩牌子,因為冇消毒過,含菌量唔係肉眼可以睇到,好難自己check,所以就係想提大家小心為上!

子爵府

小肥§澄 發表於 20-3-22 18:41
呢隻見到網上有人賣,一樣冇日本商會嘅標誌

冇錯,佢盒冇印呢個標誌,所以都唔建議訂購,我都擔心唔知有冇QC

公爵府

小肥§澄 發表於 20-3-22 18:40
又唔係話冇人信,只不過有得選擇大家都想揀返可信嘅牌子,例如理的等等,但係而家咁樣的情況下,我個人認 ...

有菌係會影響呼吸系統,會lam到入口,如果大人我覺得都仲可以,但小童就唔好,一定要買有qc的。

男爵府

其實隨便響街上邊,FB, BK等等綱站都會有機會買到黑心口罩,又有邊個可以話印尼同越南嘅QC係100%安全,如果一定要買日本QC過口罩,而家日本已經唔俾出口,嗰個日本認證嘅印都可以造假架,咁可以買邊隻?
Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life. - Confucius

子爵府

saltato 發表於 20-3-22 20:09
其實隨便響街上邊,FB, BK等等綱站都會有機會買到黑心口罩,又有邊個可以話印尼同越南嘅QC係100%安全,如果 ...

日本冇禁口罩出口,只係禁止國內網上炒賣!不過當地人都好缺貨,我哋外人買唔買到就另外一回事啦另外我相信其他國家都有黑心口罩,真係check唔到咁多,只不過咁啱有京東呢條片,就希望俾個溫馨提示大家,見呢排有幾個京東hit post,睇過條片又買嘅,自然係個人選擇,但都希望俾啲未睇過,唔知情嘅姊妹一個提醒

男爵府

有得選擇梗係想買好既,湊住小朋友又住得唔就腳,邊可能排隊買到又平又信得過既口罩,藥房果d貴得黎又未必信得過,比起印尼/泰國等地方,我會傾向選擇相信內地大品牌。
後悔過年前幾十蚊一盒理的/盾牌/萬寧/屈臣氏口罩,當時無買多幾盒

首頁

尾頁

跳至