自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

公司總部出NOTICE話下面分公司可以按實際需要, 員工可在家工作/輪班工作, 我公司分左幾條TEAM, 唔同部門都有不同安排, 輪班既輪班, WFH既WFH, 唯獨我條TEAM個老闆(不是A/C, 不是HR, 只係ADMIN和開發研究), 堅決要我TEAM返足5日, 正常上班, 無口罩無分時間放飯, 我地條TEAM而家個個同事都好唔LIKE, 人地部門主管有人性, 我地主管無人性, 但又無人敢出聲, 有同事投訢到去員工總會, 但佢地話無咩可以做, 有同事又想出EMAIL去總公司個DIRECTOR出面, 但又覺得會比人秋後腳, 點好?

最新UPDATE在#90

大宅

2849 發表於 20-3-24 15:28
公司總部出NOTICE話下面分公司可以按實際需要, 員工可在家工作/輪班工作, 我公司分左幾條TEAM, 唔同部門都 ...

其實冇話like唔like,而家大把人正常時間番工放工啦,你估人人做政府教師咩

其實收公司full pay係有責任番工,WFH只係人情,唔係奉旨

唔鐘意就resign吧。而家大把人失業,你唔做就next

MMM1108    發表於 20-3-25 10:10
SAM43    發表於 20-3-24 20:59
chow_mama    發表於 20-3-24 20:04

禁止訪問

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

我見好多公司都冇口罩比員工,可唔可以同老細講,至少都建議分開食飯時間? 佢完全冇情講?

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

好多公司都冇 home office,珍惜你仍可以返工吧,當然若太過擔心可以辭職唔做住 (我公司的真個案)

wcpcelia    發表於 20-3-26 16:33

伯爵府

虎到金來勳章

公司總部出NOTICE話下面分公司可以按實際需要, 員工可在家工作/輪班工作, 我公司分左幾條TEAM, 唔同部門都 ...

無點架,一係繼續做,一係唔做。我公司由初五開始返工就要全日帶口罩,但無口罩提供,因為唔係前線員工。仲日日要返,無home office。可以點,繼續返工,努力搵口罩,唔出街食,帶飯,得閒多d清潔枱面,用具,放工即走,自己小心。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

其實好多公司都無WFH, 你唔 like 惟有轉工

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

開發研究→→可以wfh??

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

只可以揀接受定唔接受
不要從別人的嘴裡去認識我

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我早幾星期同一情況
公司hr講到唔清唔楚,只話幾種工作方法
我地team大佬話「唔明有咩好驚/有困難返唔到就出聲」,結果全公司只得我地部門返足
可以點?照返囉。技術上係無困難wor。老闆俾晒signal,搏炒咩

其實彈性時間/輪流/有需要就返,我絕對無問題。我覺得老土係佢地根本唔明在家工作意義係減少人流/聚集,唔係因為我驚或者我有困難囉

結果返左幾星期,唔知邊個(唔係我)8到俾大大佬聽,大大佬出左email clarify話盡可能在家工作。我地果兩件主張返工嘅即刻縮晒,即刻出聲話員工健康最緊要,返工唔係我意思...

結論係,樓主,大大佬唔出聲,你嬲黎都無用

伯爵府

回覆樓主:

咁都有得投訴? 而家總公司講明按實際需要,可能你老闆覺得需要返公司做嘢,你哋有其他諗法可以同你老闆傾。

男爵府

不開心源自比較!或者同壞個你們的人去比,如酒樓散工、大把人手停口停!
樂觀去諗,有糧出,有飯食,有返工,已不錯!何尚這些日子都唔會維持得好耐

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我只講一句,職場上我未見過越級投訴上司既有好下場。除非你識秘書或司機,由佢地軟性地話比大老闆聽。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

只係admin & R&D
都要睇下你本身sup 唔support 到WFH
唔係其實同Holiday at home 有咩分別

如果唔滿意咪resign, 而家出面好多人無野做
絕對支持樓主讓出空缺俾其他失業人士

子爵府

其實我公司都返足5日,係全公司,
而且同時間放午飯,我日日帶飯在公司食,
個人寧願返公司做野,WFH好多野會甩又心散,
WFH唔係必然既,好好保護自己吧!
Keep on going never give up.
因為有我,這個世界更美好了!

禁止訪問

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

tanangel669 發表於 20-3-24 15:57
其實冇話like唔like,而家大把人正常時間番工放工啦,你估人人做政府教師咩

其實收公司full pay係有責任番 ...

講得好! 最憎人乜都老馮! 公司又唔係無出糧, 比wfm係人情, 唔比係道理, 公司無欠你架!

珍珠宮

回覆樓主:

如果你認為有需要,點解唔直接同上司傾?自己福利自己爭取好應該。第二係正面睇,上司未必係無人性,可能只係無專登為你想,或佢有理由覺得你哋做admin / R&D要維持在公司工作。

公爵府

我公司都係無Home office, 無口罩, 現在仲要減薪. 比起我公司, 你已經好好了, 珍惜啦!
努力工作啦, 唔好咁多野怨了!

珍珠宮

好多公司仍然要每日返去工作。已經出了人工,就係你工作既報酬,點解覺得公司無口罩供應係公司既錯?

首頁

尾頁

跳至