嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問一下呢啲係咪熱痱?可以搽咩呢?謝謝!

別墅

我仔仔上星期身上都生熱痱。同你小朋友差唔多
但最好就去睇醫生問清楚好!
唔好自己下定論求安心都好嘛!

別墅

粉蛋媽 發表於 20-3-27 11:32
我仔仔上星期身上都生熱痱。同你小朋友差唔多
但最好就去睇醫生問清楚好!
唔好自己下定論求安心都 ...

Thanks! Will go.
回覆 irisyin13 的帖子

Hi irisyin13, BB面和頸紅粒粒有有改善? 醫生點講呀? 最近瞓覺時候比較大汗? 熱痱係細小凸起的紅疹, 主要係因為太熱流汗. 汗液積聚係皮膚上而引起, 一般做好清潔, 保持皮膚乾爽涼快,通常輕度熱痱好快會消失架!

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

Chloe@NUTRICIA 發表於 20-3-27 17:36

Hi irisyin13, BB面和頸紅粒粒有有改善? 醫生點講呀? 最近瞓覺時候比較大汗? ...

暫時仲有但有好轉, 醫生都話係熱痱,要開冷氣訓同保持皮膚乾爽...
irisyin13 發表於 20-3-27 20:12
暫時仲有但有好轉, 醫生都話係熱痱,要開冷氣訓同保持皮膚乾爽...
由於BB新陳代謝快, 比大人更快感覺氣溫改變, 有時流左汗都容易出熱痱, 通常會自己慢慢改善, 媽媽可以留意番BB訓覺環境, 避免著太多/太厚既衣服, 約1/2-1小時摸下BB頸/背脊位置, 如果頸背位置出汗就代表太熱啦。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

呢排天氣都有D濕熱, 我BB都有出熱痱, 我同佢拍少少爽身粉.
做左媽咪先知道, 世上只有媽媽好

別墅

納蘭小主 發表於 20-4-1 16:50
呢排天氣都有D濕熱, 我BB都有出熱痱, 我同佢拍少少爽身粉.

我仔仔最近都有,摸落去有d(鞋),沖涼時我比d淋浴油佢浸,之後沖完搽小小lotion, 同咪著返d薄身d長袖衫。。

大宅

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

missyoubaby 發表於 20-4-2 11:17
我仔仔最近都有,摸落去有d(鞋),沖涼時我比d淋浴油佢浸,之後沖完搽小小lotion, 同咪著返d薄身d長袖衫 ...

呢排天氣潮濕, 皮膚都會好易起敏感同濕疹, 要保持皮膚滋潤同乾爽.

禁止訪問

別墅

請問一下你最後處理方法,謝謝

首頁

尾頁

跳至