自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

肉粥無菜咪食左之後再比水果咪一樣,互相遷就下,有乜好嘈

大宅

kawainnn 發表於 20-3-26 23:23

我全力照顧的,但奶奶會好多時自己又煮。湯我有煲,佢都會 ...

我99都會咁 我唔比仔飲的
我仔8個月時仲想煲d咩黃連水佢飲 ,都short的,我堅持唔比飲,到而家個仔三歲我99無一曰插手到我仔飲食,最多佢會買靚豬肉比我仔,其他我都係自己黎,都有人大大聲話過食小小唔怕ge

咁我咪回99,我煮成碟牛你食少少唔怕,唔會死(我99唔食牛)

大宅

kawainnn 發表於 20-3-26 22:25
我好努力咁照顧兩個仔,但可惜原來老公係咁睇我,唔了解我
我唔係想講奶奶唔好,我明白老人家,佢有佢個套 ...

男人怕麻煩,想大事化小,小事化無

大宅

kawainnn 發表於 20-3-27 13:04
咁嚴重,好彩上次我媽話比冬蟲草呀囝食,我堅持唔比...飲咗會出現咩狀況?我驚我媽偷偷比,真係要好好講比 ...

小朋友好多連黨參都食唔到,會好大反應,三歲開始最多比少少太子參煲湯,如果好健康食得訓得跑得係完全唔需要補藥,只要平時食多d生果,芝士牛奶已經夠

大宅

Rainy 發表於 20-3-27 13:06
肉粥無菜咪食左之後再比水果咪一樣,互相遷就下,有乜好嘈

並無嘈呀,肉粥並唔係重要,重點係我體諒佢地,為何唔體諒同明白我,肉粥奶奶煮好,我並無話唔食,只係話加埋菜先食,並無叫奶奶整,我整完加點解要覺得我介意佢啲食物?小朋友食得有營養啲唔係更好?我只係咁諗。相反會令我覺得係咪佢地介意我加菜落奶奶整比呀仔嘅粥到?相反係佢自己介意?因為我全職照顧小朋友。我做媽咪安排佢地飲食唔係正常不過....

子爵府

我媽都成日叫我落鹽俾我仔食

兩歲後我就鬆手左既
老一輩係好鍾意呢一套

你老公講既太難聽

男爵府

kawainnn 發表於 20-3-27 13:04
咁嚴重,好彩上次我媽話比冬蟲草呀囝食,我堅持唔比...飲咗會出現咩狀況?我驚我媽偷偷比,真係要好好講比 ...
呀仔當時行路就好似部單車咁一路向左片直至跌低,我即刻問d工人有冇見到佢跌過撞到頭,佢地都話無。醫生睇完都建議要照下腦,即刻入院,但最後個腦無事,但血內既發炎指数好高,我地最後既結論係我仔當時應該係傷風感冒初起又未有病徵,咁细又唔識講,食左蟲草粉之後就好似booster咁令身上既炎症嚴重左,令佢左腳無力,所以先有咁既現象。最後係無事,但真係嚇餐死,我流左好多眼淚

男爵府

kawainnn 發表於 20-3-26 22:25
我好努力咁照顧兩個仔,但可惜原來老公係咁睇我,唔了解我
我唔係想講奶奶唔好,我明白老人家,佢有佢個套 ...

我都面對過你依個問題,我當年系直接話吾想小朋友太早發育,特别系女仔吾想太早刺激佢來經,早來早辛苦,奶奶都系女人實明。果時我同我奶奶講10後先飲都可以。

子爵府

kawainnn 發表於 20-3-27 13:02
為咗奶奶離婚好似好可惜,但我都明個種身心俱疲嘅感覺,如果老公支持多啲自己,就算奶奶同自己幾大問題其 ...
最傷心係問身邊每位男性, 都會答"點都撐左老婆先", 但身邊呢位就樣樣都係奶奶為先, 成日覺得要大家尊重又點點點

首頁

尾頁

跳至