懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

真係要睇順唔順利,我上胎引產,自己生bb出嚟,之後胎盤好耐都未出,不停失血,我生完血壓勁低,下壓勉強去到55可以出院,暈左一星期。。。所以今胎選擇開刀

大宅

美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

volarbb 發表於 20-3-27 11:00
其實大家點揀?

順產對bb同媽媽都好啲,
媽咪康復得快啲
之前聽講座 Bb順產腦部發展都好啲

水晶宮

根媽媽 發表於 20-3-27 16:05
開刀的話,私家真係好手勢好多.....同埋住5日醫院,酒店式服務,個人舒服好多!
...

係㗎。
其實如果你知道公立醫院嘅運作,開刀生bb其實係最初級嘅醫生做。只有有難度嘅開刀先會係有高級醫生做或者由高級醫生睇住初級醫生做。 視乎返月份,分分鐘仲係初級醫生嘅嗰頭幾個開刀添!

複式洋房

我第一胎食全餐,阿仔因宮縮太勁倒吸胎水有肺炎要打抗生素。坐月日日喊,覺得係自已堅持要順產搞到甘,慘不忍睹。
所以我簡多次,一開始就開刀免煩。
但係每個人體質不同,不能一概而論,只能選擇你覺得舒服嘅方式。

伯爵府

其實大家點揀?

我唔捨得去私家生,住幾日無左10萬蚊,所以生兩個都喺政府唔駛揀,點都會迫左我順產先,我亦盡量控制胎兒唔可以太大,以免生唔出要開刀。
我對無啦啦畀人劏一刀都不太願意。

複式洋房

一心開刀
未大肚時好想嘗試下做媽媽經歷十級痛個種感覺
大個左覺得順產太多未知數, 唔想埋門一腳先有咩衣郁開刀每個步驟你都會知, 較安心,比較少突發事

大宅

開刀。
我身體邊冇一個順產嘅frd真係好順利。

陣痛20幾個鐘生唔出搞到bb心跳慢,要轉緊急開刀(私院收好貴)、
痛咗10+鐘生唔出,公院唔肯開刀,用產鉗夾咗bb出嚟,bb頭骨骨裂入咗nicu、
胎盤滯留問題引致大出血,要輸5包血、
會陰傷口撕到去肛門要做小手術、
會陰傷口發炎,發臭,仲生咗大肉芽、
順產嘅bb,照樣細細個就有哮喘同氣管問題.....

以上林林總總聽到我好驚,亦都冇信心自己順產。
雖然媽咪同奶奶都係順產各自生3個,
但我就突破唔到自己關口,
加上我bb去到後期頭大咗3wk,更加覺得冇可能順產。

反觀呢半年開刀生嘅3位朋友都復原好快,
院同私家開刀都有。

我醫生話如果諗住生1個,or 2,順產開刀都冇問題,
生2個以上就真係要順產,係因為為子宮嘅疤痕。
同埋醫生話開刀係媽咪承受大部份風險,
而bb就好細好細風險
聽到佢咁講我就更加決定要開刀。
我醫生唔係想sell我開刀賺錢,反而佢一直鼓勵我順產,只係我真係做唔到

大宅

xanexane 發表於 20-3-27 22:16
開刀。
我身體邊冇一個順產嘅frd真係好順利。

我月頭都係剛剛開刀生完BB, 同房有開刀亦有順產媽媽,當中1個順產完去唔到小便,我成晚聽到d姑娘係咁叫佢一定要去到,之間2日見佢行得勁慢,傾計時佢話傷口好痛,有得返轉頭一定揀開刀 , 另一個生完後唔知係唔係血壓太低定太高,好多人圍住佢,氣氛緊張 , 另外去餵奶時,亦都見到有媽媽要帶埋尿袋.....事前我都估唔到順產原來都可以有好多風險發生

伯爵府

我由未有BB時諗都堅決開刀
快靚正
要辛苦 打後個幾十年有排辛苦

男爵府

其實大家點揀?

順產到會順產!不過真係好x痛

男爵府

我由頭到尾都無諗過順產,第一胎開刀,第二胎都會開刀,因為開刀對BB泥講風險係最低,雖然對媽媽身體復原會耐d,但為了BB是值得的

男爵府

其實大家點揀?

一心諗住開刀,唔係好鍾意順產等運到嘅感覺,同埋變數太多

開刀可以揀個令我安心嘅醫生,輕輕鬆鬆入院,喺預定時間生B, 一切都喺我掌控之中,我會覺得安心啲

當然世事難料,揀開刀都可能會搶閘未必喺你想嘅日子時間出世

而我阿B最後係胎位不正,就算去公立都會幫我開刀

其實開刀又唔係真係咁痛,第2日落床痛咗一下咁囉,但我都可以周圍行

大宅

其實大家點揀?

睇你自己怕痛的程度啦,我怕痛,一心揀開刀!
覺得無揀錯,因為聽順產而出緊急情況的朋友講經歷聽得多,我知自己一定會好驚,驚就會影響順過程...
所以搵私家醫生開刀,又唔洗驚,又唔洗承受自己頂唔順的痛楚!

大宅

睇哂大家既意見
經過呢幾日既抽血,我都覺得太怕痛
坐低已經震
可能再大d心態會唔同,不過個心都係偏向開刀

複式洋房

miyukib 發表於 20-3-27 14:25
一心決定私家開刀
但而家私家話我胎盤低,可能要政府開刀,但政府果邊又要三十幾週先confirm , 搞到又未boo ...

我都係,而家32w左右俾左私家訂金$6000,諗住如果萬一早產好多就放棄果$6000,一黎想開刀,二黎而家公院冇陪產又冇得探接受唔到

子爵府

Cch234 發表於 20-3-30 19:59
我都係,而家32w左右俾左私家訂金$6000,諗住如果萬一早產好多就放棄果$6000,一黎想開刀,二黎而家公院冇 ...

咁你32w 政府果邊係咪仲未confirm ?
我而家都仲未book 私家呀,我就嚟24wk

複式洋房

miyukib 發表於 20-3-30 20:46
咁你32w 政府果邊係咪仲未confirm ?
我而家都仲未book 私家呀,我就嚟24wk

政府只係話有啲咩事即刻去醫院炸,我係31w book ,32w 交訂金,你可以問吓你心儀嘅接生醫生最遲幾時要決心

子爵府

Cch234 發表於 20-3-30 21:11
政府只係話有啲咩事即刻去醫院炸,我係31w book ,32w 交訂金,你可以問吓你心儀嘅接生醫生最遲幾時要決心
...

明白了。
政府真係唔到最後關頭都唔話得幾期,聽聞有啲私家3期已唔接

複式洋房

volarbb 發表於 20-3-27 13:34
我都一心諗住開刀
但個個都叫我諗清楚話順產復原快d

Hi,我都一心唸住開刀,但朋友話順產復完快,因為我有計劃生第二胎,7月中預產期,依家都仲未決定,有冇JM俾啲意見呀(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至