6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB由出世開始一路飲雅培Eleva有機一號奶粉,而家BB就黎5個月,諗緊好唔好襯6個月轉牌子再加固知道好多媽媽因便便問題轉奶粉,但係大家會因為加固而轉奶粉嗎?

別墅

如果想轉奶粉可以試下美素金裝個新配方,無蔗糖個味淡啲感覺天然啲,可以等bb唔好食慣甜野

男爵府

我無因為加固而轉奶粉, 不過加固後佢便便真係乾左. 所以要飲多D水

大宅

BB防敏心得分享勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

我無因為加固轉奶粉,因為仔仔飲美素佳兒,好夾佢肚仔,便便又好正常喔!

大宅

回覆 nana125 的帖子

唔好又轉奶粉同時又加固,廿樣對bb腸胃好難適應架。我仔加固都無轉奶粉,一直都飲美素佳兒金裝,腸胃好,佢依家仲轉左新配方,無甘甜,味道更然,又加左益生纖維令腸道更健康

大宅

fatcat852 發表於 20-3-30 10:40
如果想轉奶粉可以試下美素金裝個新配方,無蔗糖個味淡啲感覺天然啲,可以等bb唔好食慣甜野
...

謝謝回覆我都想搵啖口啲,本身飲緊個都啖口

大宅

klsabb 發表於 20-3-30 12:09
我無因為加固而轉奶粉, 不過加固後佢便便真係乾左. 所以要飲多D水

謝謝回覆除左飲藥水,我冇試過另外比清水佢飲⋯⋯想問下一次飲幾多倒?係咪餐同餐之間飲?

大宅

dcps 發表於 20-3-30 14:15
我無因為加固轉奶粉,因為仔仔飲美素佳兒,好夾佢肚仔,便便又好正常喔!

我B而家飲果隻都一日起碼一次便便,但佢最近面、身、手腳都有啲粒粒,呢個都係我考慮轉既原因,佢打針之後起疹,又紅又痕,而家退左得啲冇色粒粒,所以諗緊好冇趁加固前轉一隻易消化/對腸道更好的奶粉

男爵府

nana125 發表於 20-3-31 09:15
謝謝回覆除左飲藥水,我冇試過另外比清水佢飲⋯⋯想問下一次飲幾多倒?係咪餐同餐之間飲?
...

除藥水外?我以為自己睇錯。。哈哈。。咁你真係要俾佢飲清水喇。
我唔係一個聽話媽媽,4個月開始我就俾我仔飲少少水。佢打針食退燒水都係用清水送。
佢6個月起加固,我每日都會餐與餐峙間俾水佢飲,1-2啖都好。
仲買左個飲筒啜啜杯俾佢唔使瞓低飲。食完粥仔又俾佢啜2啖,食完BB餅又啜2啖

大宅

klsabb 發表於 20-3-31 16:19
除藥水外?我以為自己睇錯。。哈哈。。咁你真係要俾佢飲清水喇。
我唔係一個聽話媽媽,4個月開始我就俾我 ...

佢啱啱先四個月咋,我都諗住比佢試下飲~飲藥水有搵水送架~

複式洋房

nana125 發表於 20-3-29 12:49
BB由出世開始一路飲雅培Eleva有機一號奶粉,而家BB就黎5個月,諗緊好唔好襯6個月轉牌子再加固:yumm ...

我哋飲緊升級版嘅美素佳兒呀,佢加咗hmo冇家蔗糖和香料,唔甜㗎,和你們飲開雅培有機的味道差吾多。我個每日有二三次便便。。 我平時都有逼我女飲水㗎,唔飲水點得呢 又食餅仔 又食麵包咁熱氣,我們3歲几了。 bb嗰陣時都有搵餵佢飲水㗎,當幫佢洗下嘴仔囉。

禁止訪問

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

我會建議成功加固後先考慮轉奶粉,其實1號奶粉食到1歲都冇問題,反而加固要睇吓BB腸胃適唔適應,仲要肯唔肯飲水,當一切正常先考慮轉奶粉都唔遲。

大宅

星野光 發表於 20-4-5 23:10
我哋飲緊升級版嘅美素佳兒呀,佢加咗hmo冇家蔗糖和香料,唔甜㗎,和你們飲開雅培有機的味道差吾多。我個每 ...

謝謝回覆,等我搵下佢資料睇睇先

大宅

BotsAnna 發表於 20-4-7 02:29
我有因為呢個問題而轉奶粉,我揀咗冇蔗糖嘅禮品,佢食緊enfinitas

呢個都係我其中一個考慮~謝謝回覆

大宅

親親小孩子 發表於 20-4-7 19:20
我會建議成功加固後先考慮轉奶粉,其實1號奶粉食到1歲都冇問題,反而加固要睇吓BB腸胃適唔適應,仲要肯唔肯 ...

我初頭重諗住同佢轉左奶粉先慢慢加固添~ 原本我都覺佢食開果隻味淡,但佢最近多左痰,我再試飲下又好似真係甜左咁,唔知係咪心理作用,咁就想睇下會否有更好選擇~謝謝回覆

大宅

nana125 發表於 20-3-31 09:23
我B而家飲果隻都一日起碼一次便便,但佢最近面、身、手腳都有啲粒粒,呢個都係我考慮轉既原因,佢打針之後 ...

起粒粒關奶粉事?

男爵府

我囡囡係轉奶粉再加固,一開始飲雅培奶粉因為易生粒粒,便便又唔好,依家飲緊升級版嘅金裝美素佳兒,便便好左。

大宅

回覆 nana125 的帖子

加固唔洗特登轉奶粉啦如果bb食得好, 我女由illuma轉左澳洲隻有機牌子貝拉米, 黃金便便...之後加固都係食返同牌子嘅米糊仔, 佢主打有機無添加, 都係想bb食得好啲, 但加固要留意唔好揀有糖嘅米糊, 我friend個仔食到唔肯飲水同食粥仔

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

其實六個月之後加咗固體,便便可能真係有所轉變,我個女一路食開美素佳兒,便便一直都好靚,近期佢新配方仲加咗H MO,更加容易消化幫助BB改善腸道健康。

首頁

尾頁

跳至