自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

minniemouse 發表於 20-4-4 18:22
當第一次諗住開考時都未準備好嘅考生,就算你俾佢一年時間,都唔會準備好嘅。
...

x 2

唔好俾咁多藉口去掩饰D"小朋友 "

子爵府

solim 發表於 20-4-4 11:55
雖然我小朋友得小學,但諗起我果時讀文學歷史,如果要我無限延續背書,真心想死。替今年考生可憐:thinking ...

大宅

ladysasa 發表於 20-4-4 15:52
非常贊成您的講法,其實考DSE比上班安全,因為是筆試,大部分考生都17-18歲。
當年SARS情況更危險,會考和 ...

完全同意。
另外,話跟英國IB取消是完全不可行,IB 同DSE 兩個程是完全不同運作,IB 課程進行中一路都有成績上所屬的IB考試會,學生都知平時有什麼分會上佈的,所以他們出來的結果是學生之前而平時已知要上佈,是有準備的,今次IB取消只是最後一個考試無計,但IB唔需最後的成績大概都在上佈的成績得知讀唔讀得掂,所以每年好多未出成績已被取錄。

大宅

yen.C 發表於 20-4-4 17:56
我都好贊同你嘅講法,讀咗咁多年,好好醜醜都考埋佢,唔好取消。如果只計SBA/校內成績,係極之不公,即使 ...

同意。

文憑試學生不選IB ,而選了DSE課程是完全不同, 一直都無話平時分要計算, 仍無準備突然學校平時的分要程佈(除中六校本平核的幾科外),同學的做法也截然不同,會集中火力操DSE Paper,所有預備都是放在DSE考試上,入大學神科都是夠DSE有預備的同學,如取消便正正相反成績是給沒有準備、沒有放集中力的平時分,加上好多重讀生自修生夠這次考試入讀心儀學系,千算萬算也想不到他們選擇支持香港政府的DSE考試,如取消的話,正正對這班有準備的學生不公平。

伯爵府

TMMA 發表於 20-4-4 12:19
其實,街上面的食肆可以隔1.5米然後除口罩食嘢,點解考生戴住口罩隔1.5米就不能考試?

而家街上排隊等車, ...
絕對同意,家有今年DSE考生就會明白。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

TMMA 發表於 20-4-4 12:19
其實,街上面的食肆可以隔1.5米然後除口罩食嘢,點解考生戴住口罩隔1.5米就不能考試?

而家街上排隊等車, ...

其實絕對可行, 不過而家民粹主義得好緊要, 求其有啲人嘈下政府要百分百保證 考生安全, 政府就好頭痕, 係可憐 d考生
總有離別的時候

珍珠宮

2024年龍年勳章

其實最好問番持份者,其他塘邊鶴唔好响隔離阿支阿佐,因為讀同考都唔係佢地。
Minniemouse:-P

大宅

最關心BB問題熱投勳章

水晶宮

回覆樓主:

我仔話好折磨,本來3月尾準備好晒, 突然延期,攪亂晒schedule, 依家如果再改, 精神折磨到唔知到幾時

男爵府

pilotmama 發表於 20-4-7 14:59
希望如期開考https://news.mingpao.com/pns/%E8%A6%81%E8%81%9E/article/20200407/s00001/15861 ...

希望唔好再拖了

男爵府

2023年兔年勳章

希望順利如期開考

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

希望如期考,唔好再折磨考生同家長!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

pilotmama 發表於 20-4-7 14:59
希望如期開考https://news.mingpao.com/pns/%E8%A6%81%E8%81%9E/article/20200407/s00001/15861 ...

但願如期開考。
今年對應考的考生及佢地既家人,都好折磨。

首頁

尾頁

跳至