自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

plumtree 發表於 20-4-5 17:24
最近疫情愈來愈嚴峻。講真我哋都唔算係嗰種極度干淨嘅人。我哋只係由平日著鞋入屋,改為喺門口除鞋。外出完 ...

唔會乜都消毒, 做多少少就算.

出完街我只係消毒電話鎖匙, 即刻洗手, 沖涼.

收到信會用酒精或消毒紙巾抺一抺開或者拎入屋, d 信封或郵包包裝擺響門口或即刻掉入垃圾桶.

d 褸同鞋擺響門口, 一向都係咁. 我買左新地氈同漂白水仲未開黎用.

d 餸我用濕毛巾抺, 平時一向都有咁做. 我唔會用消毒用品去抺食物. 我諗過其他方法, 但我覺得一係唔實際, 一係唔知成效有幾高, 所以都係抺就算, 拆到包裝咪拆.

珊瑚宮

2024年龍年勳章

呢幾日先開始有用濕紙巾抹下買返黎既野

公爵府

plumtree 發表於 20-4-5 17:24
最近疫情愈來愈嚴峻。講真我哋都唔算係嗰種極度干淨嘅人。我哋只係由平日著鞋入屋,改為喺門口除鞋。外出完 ...

我只會清潔衣服丶鞋、及電話。 購買用的環保袋也有洗,但買回來的物品沒有進行消毒。 向來習慣水果吃之前會洗,罐頭開之前也會沖一沖,但其他東西就直接放進櫃⋯⋯
如果連買回來的東西以及放在銀包的錢也要逐樣消毒,中新冠肺炎之前我應該會有抑鬱症⋯⋯

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

無乜都抹呀,除左買餸都無出街,返黎時外套同鞋會用dettol spray 噴下,信件同包裹都會噴下,其他就入屋洗手(平時都會),跟住都係平時咁。

侯爵府

2018復活節勳章

moma1023 發表於 20-4-5 22:37

我只會清潔衣服丶鞋、及電話。 購買用的環保袋也有洗,但買 ...

我都覺得係。加上我雙手有事,諗起都已經抑鬱。

侯爵府

2018復活節勳章

湘 發表於 20-4-5 20:21
咁樣搞法,仲要返嚟即刻沖涼,冇三個鐘都唔可以完成攤喺度, 我諗未巾肺炎,已經攰死,精神病發死咗
...

我都冇返嚟即刻沖涼洗頭。只係換晒啲衫褲洗手消毒手機。呢啲嘢我平時都已經係咁做。而家只係多咗門口除低對鞋至入屋。

首頁

尾頁

跳至