自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

有冇人暫時轉咗online學樂器?
flute?piano?cello?
覺得work嗎?
學費有冇adjustment?

別墅

callmebabe 發表於 20-4-5 18:55
覺得work嗎?

有呀。。老師主動提出。。
用zoom...但拉到高音(violin)佢話聽唔到。斷下斷下。。不知是跟高音有關還是internet connection issue....

別墅

iambubble 發表於 20-4-5 19:11
用zoom...但拉到高音(violin)佢話聽唔到。斷下斷下。。不知是跟高音有關還是int ...

我覺得係平時7成左右。。。no adjustment on school fee

伯爵府

用zoom...但拉到高音(violin)佢話聽唔到。斷下斷下。。不知是跟高音有關還是int ...

可能太近收音位

大宅

我估因為有d新型號既device可能有noise canceling, 試過改用舊d既電腦或者用電話收音會有改善

翡翠宮

回覆樓主:

鋼琴試咗一個月,但感覺同平時上堂有差別

大宅

回覆樓主:

我仔都要,原講咗不接受,但最後硬要我地試堂,試完無問效果又當ok(emoji) 無辧法(emoji)阿仔又免強話ok...
老實講佢地真的唔想退錢“因為完全無提過”,又一早交晒錢,zoom學樂器真的不見好(emoji) 但諗吓佢地連呢啲收入都無埋。。。唯有當一同抗疫吧~

wcpcelia    發表於 20-4-6 16:54

男爵府

覺得work嗎?

我係成人學鋼琴,
2月開始無面對面上堂,
老師叫我練好就send video比佢,
佢會send返d評語同注意事項比我(免費的),
因為疫情無出街好得閒,
所以我一練好就send,
大約隔幾日就send一次,
到3月開始,
我覺得唔好意思,
話比返學費老師,
老師話咁樣學法始終都爭d,
(但其實我學得仲快左,
因為平時我係2-3星期先上一次堂的,
有時唔得閒仲會隔得耐d添)
所以收我7折,
一個月任send,
剛剛交左4月學費

有試過一次試用skype上堂,
但我地都覺得效果無send video咁好,
所以就唔選擇視像上堂,
只用Whatsapp send黎send去咁

大宅

覺得work嗎?

阿女學鋼琴,二月份開始老師轉用zoom上堂,一共用四部手機/iPad,分別從正面影face(可以面對面交流),從高處影鍵盤(可以睇到手指的動作),教學效果都算OK。雖然交流效率係慢一d,但老師教完所有內容先落堂,每堂可能多了10-15分鐘。學費我照俾原價。

別墅

Snoopy_Mom 發表於 20-4-6 01:12
我係成人學鋼琴,
2月開始無面對面上堂,

我開頭同您一樣呀。。。我大概2 星期send一次..然後佢比comment...但後尾都覺得唔好意思。。。so 後尾agreed 用zoom

別墅

clingy 發表於 20-4-6 01:36
阿女學鋼琴,二月份開始老師轉用zoom上堂,一共用四部手機/iPad,分別從正面影face(可以面對面交流),從 ...

好勁。。勁過真人show...哈哈
yes... 我都覺得如果有10mins bonus 會好d....因為中途實有好多connection問題..所以我宜家係上堂前send 一個video 先。。。咁一上堂就可以開始comment....

侯爵府

iambubble 發表於 20-4-6 08:51
好勁。。勁過真人show...哈哈
yes... 我都覺得如果有10mins bonus 會好d....因為中途實有好多connection問 ...

我學詩琴都係用whatsapp n youtube, 我覺得始終學樂器不用理倫課 , 聽音 指法 評論都是差dd , 黎緊會resume 實體堂會好d

別墅

其實我好想善用這段時間同小兒練好violin 5級試 (Nov)...我地第一次考級...請教各位在預備考琴試/考琴試時有無什麼特別注意事項? 謝謝

別墅

回覆 micsin 的帖子

我都好想真人見面上堂...但疫情這樣...實在好擔心....

男爵府

回覆 iambubble 的帖子

我仔就疫情後一直KEEP 住面授, 我仔係學中提琴將8月考8級, 大家都係帶口罩上堂, 同埋阿SIR STUDIO 夠大, 果時政府亦未宣佈人與人間要距離1.5米時, 我地大家上堂時都已經係有1.5米距離遠, 有時夾伴奏時距離更遠, 可能中提如果有走音都係睇阿SIR 禁線及聽聲, 無需要企得近.
BTW, 阿仔係得呢堂先面授, 其他補習專科班都係ZOOM 網上教學的.
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

別墅

回覆 小艾比 的帖子

小艾比...聽落您的真人學習情況都幾安全 :)...好有參考價值 :)請問阿仔進度ok ma?

男爵府

回覆 iambubble 的帖子

iambubble
- 3首歌中有一首已經係去到夾完伴奏階段, 阿SIR話以阿仔今日水準, 係可以有合格以上成績 (ONLY A歌炸)
- 其餘兩首就起晒貨, 拉到全首曲, 但又未開始夾琴伴奏
- SCALES 全部背晒了
- AURAL & SIGHT READING 係未開始練

所以其實我考慮過安全問題, 又趁停課階段, 就讓阿仔勤力D 練習同上堂
不過之前1月尾時, 我有同阿仔傾過, 真係唔驚先好去上堂, 如果自己太擔心, 就情願唔報8級住, 再等下次先
始終用家係阿仔, 吸同PRESENT 都係佢, 呢D 野無得迫的........

另外遲D 6月復課時, 真係驚唔夠時間之余, 又可能會其他問題(例如之前的社會活動)而攪到上堂有問題呀~
我地都係3月先GO AHEAD 報8級之麻, 但之前11月開始已經開始拉8級歌仔了

奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

大宅

Snoopy_Mom 發表於 20-4-6 01:12
我係成人學鋼琴,
2月開始無面對面上堂,

請問可不可以PM老師資料因為我想搵一個老師可以不用個個星期上嘅請問老師原本係什麼地區教琴呢?thx a lot

伯爵府

覺得work嗎?

我覺得唔work,細緻的音色根本沒辦法聽清楚。
我覺得online學係d老師不想沒有收入的做法而已。

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我成人學Guitar, 用Skype, 學費一樣但會比多10分鐘左右,其實係無真人咁好

首頁

尾頁

跳至