自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

卡通農場 發表於 20-4-7 16:11
我完全忽略大便後清潔
而家5歲佢大便完就大叫爸爸媽媽

當年六年級嘅家姐回家跟我說: 媽咪, 何老師叫你教細佬痾屎後抹PAT PAT(老師都很直接)

何老師係細佬一年級班主任,當年教家姐視藝,諗返都覺尷尬,我當年都無諗過呢個問題

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

卡通農場 發表於 20-4-7 16:11
我完全忽略大便後清潔
而家5歲佢大便完就大叫爸爸媽媽

教取幾多廁紙,點樣對摺,你再補抹

熟左再用包裝紙巾練習,好多時學校都無曬廁紙
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

Nomos 發表於 20-4-7 15:11
本來幼稚園會教佢地, 升小有咩準備, 今年停課, 唔知佢地點算, 能否適應, 有咩可以幫到佢地, 真係好擔心!
加 ...

全港都係甘,平常心!

wcpcelia    發表於 20-4-8 17:50

翡翠宮

牛年勳章

couchpotatoes 發表於 20-4-7 15:43
唔使擔心,即使K3正常有返學,一個暑假都已忘記得7788,等升小學再慢慢適應啦
...

翡翠宮

牛年勳章

kid 發表於 20-4-7 16:26
全港都係甘,平常心!

出年小一既老師擔心過家長

禁止訪問

大宅

C.Humphrey 發表於 20-4-7 16:30
出年小一既老師擔心過家長

認同
湊幼稚園高班BB
唔鬧得,鬧2句會喊,因為根本唔明
唔識字,唔識寫好手冊
忘記執齊書本、功課
小息玩到傻晒,唔記得去廁所...
老師要勁有愛心及耐性,小一頭半年好似湊B咁

子爵府

hashtag影視迷勳章

我女都K3, 最近開始train 佢抹pat pat, 我抹完佢補抹.
等佢習慣左先俾佢自己做晒.

侯爵府

Nomos 發表於 20-4-7 15:39
回覆 Rainchan520 的帖子

我個脾好差, 唔知點教, 我惡佢就跟我惡....又要返工, 得工人睇住, 無枉管

o係學校會變咗第二個人, 老師可能會講佢好乖

侯爵府

本來幼稚園會教佢地, 升小有咩準備, 今年停課, 唔知佢地點算, 能否適應, 有咩可以幫到佢地, 真係好擔心!
加 ...

我都係k3,其實唔擔心得咁多,全港k3都一樣。
學術唔使擔心,小學會有適應期,基本數字英文字母簡單中文認字,呢段時間可以睇下書。
自理方面,要教識佢自己去廁所大小便如何處理,著外套,自己吃午飯自己收拾。

幼稚園有升小適應,主要教規矩,寫手冊,放小息。

執書包返學,放學執齊野,呢d你預咗有一段時間你要執手尾。
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

男爵府

回覆樓主:

我仔k3時學校教學寫手冊, 模擬小學上完堂放人息去廁所(自己去小便洗手), 執書包同交功課.
其實上到小學慢慢就自然適應. 學術方面都係循序漸進.

子爵府

BK Milk勳章

加 ...

由作息時間開始訓練吧。
小學通常係大約番0800-1530左右,住得近小學既0700都一定要起身,10分鐘梳洗,15分鐘早餐,5分鐘換校服。
以上慢慢要佢自己在限時完成。

其次就係大小便,要自己識清潔,呢個可以在家訓練,我試過用剃鬚膏扮便便,比佢練點樣可以抹乾淨。

另外聽過有高小在學校食午飯,食得好慢,呢樣都要注意下。

子爵府

我個仔當年幼稚園有小一適應課程,教佢地小息先可以去廁所,上堂要坐係位而唔係坐地下同埋唔好傾計,要抄手冊,每日帶文具,刨好筆,另外吃午飯要帶餐具同檯墊及濕紙巾(呢D以前由學校預備),學校鼓勵學生自行收拾書包而唔係家長代勞。

而家雖然無得上堂,家長可以自制手冊,以圖書當教科書,叫小朋友將書名寫係手冊上,預習如何寫手冊。

我相信由而家開始慢慢教,小朋友上到一年班應該會好快適應

珍珠宮

加 ...

我銜接中一,我仲擔心啦!但都冇法

男爵府

都係要升小一先可以慢慢執,而家教定都冇用,一過完暑假乜都唔記得晒

男爵府

今年真係有有好多野要擔心,不過小朋友適應力好強,加上全香港小朋友同一情況,相信老師到時會幫佢地手適應架!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

加 ...

唔洗咁驚,通常小學會在暑假尾聲或開學頭半個月/1個月俾適應期小朋友,同埋有些小學一年班都會有雙班主任,唔好睇小小朋友適應力,佢地好快就會融合。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

男爵府

貓頭雀 發表於 20-4-7 15:56
我小朋友幼稚園係以銜接小一為目標,以下係k3下學期的目標,也根據自己經驗(大女早兩年已升小學)而分享。 ...

謝謝您的分享,很有用。

伯爵府

加 ...

我仔都係K3,距哩排都會話返小一好緊張。我諗我地反而要輔導距地係情緒上問題,自理問題應該唔洗太急。小朋友適應能力強。我係K3上學期已經叫距自己慢慢學學習抹PatPat,哩排學校有派功課,都開始寫中英文句子,再加自己創造句子。寫完叫距自己拾好。慢慢黎,咁年大家都一樣。希望9.1全港學生可以開開心心上學去!

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我個日都諗呢個問題
我女已經小一,諗返k3 個陣老師用左成年幫佢地熟習小學生活
冇左k3 一放完假就升小
真係有啲突然

首頁

尾頁

跳至