自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

姪女就y3諗緊揀邊科,好難決定
marketing、 accounting 定係management,請問萬能bk姊妹們有咩提議

公爵府

牛年勳章

maychu:) 發表於 20-4-10 09:58
marketing、 account 定係 finance,請問萬能bk姊妹們有咩提議:fort ...

大學揀科講興趣!出嚟工作選擇其實影響不大!

wcpcelia    發表於 20-4-10 15:14
maychu:)    發表於 20-4-10 10:08

水晶宮

回覆 maychu:) 的帖子

仲以為你講S4 B AF S選科,Accounting or Management?
大學唔係叫 Bafs 啦!

已經Y r3,應該自己好清楚想讀咩,旁人点比意見,各人興趣强項大不同

大宅

回覆 chocolatebean 的帖子

改咗啦,唔該你呀,
佢問我,我都想畀D意見佢,所以請教大家,

大宅

marketing、 accounting 定係management,請問萬能bk姊妹們有咩提議 ...

論實用同埋發展既,就係accounting.

大宅

我以畢業10年,等我答下你。我係讀Marketing 同Management double Major 既。

讀 Management 確實對搵工一d 幫助都無,因為經驗都未有何來Management 呢?!呢科讀黎真係for 10 幾年後先自用。讀 Marketing 搵Marketing 既工當然有用,但有冇前途好睇自己做化和際遇了

男爵府

食得好勳章 開心吸收勳章 陪月勳章

accounting and financing
每間公司都雖要會計

maychu:)    發表於 20-4-11 08:09

大宅

唔好揀marketing

maychu:)    發表於 20-4-11 08:11

珍珠宮

Katrinawym 發表於 20-4-10 14:28
唔好揀marketing

為什麼

大宅

sochui 發表於 20-4-10 14:37
為什麼

收入沒有account 同finance 的高

男爵府

我其他科唔識。只係知道我兒會計系畢業之後,入咗big 4,工作艱辛。一年有幾個月,晚上三、四點才回家。D人工補唔返呀。尚幸佢已經離開了會計界。

myfaye    發表於 20-4-11 09:38

大宅

回覆樓主:

accounting吧。marketing如果佢到時真係有興趣可以再另外讀course。management好似上面jm講,冇經驗只係紙上談兵如何談管理?之後工作多幾年先進修管理都未遲

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

stevewoo 發表於 20-4-10 13:11
我以畢業10年,等我答下你。我係讀Marketing 同Management double Major 既。

讀 Management 確實對搵工一 ...

True
讀management對搵工一d幫助都無
識人俾人q, 話你無工作經驗打算點manage人(有工作經驗亦唔需要讀過management至識manage)
會計係穩陣之選,考會計牌唔一定打算一世做會計,好多工都係基本功。如major accounting第二時exemption會多D
如打算做marketing就選marketing好了

伯爵府

BK Milk勳章

要看學校,普通學校的marketing讀了一般同沒讀區別不大,比如我city marketing。如果世界級名校還是很不錯的。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

frombetter 發表於 20-4-10 14:44
我其他科唔識。只係知道我兒會計系畢業之後,入咗big 4,工作艱辛。一年有幾個月,晚上三、四點才回家。D人 ...

Big 4係木人行,打完出黎打得贏就係大佬
咁唔係每個人都以會計師樓Partner 為目標,不少做到咁上下就跳出其他firm做。畢竟big 4個朵同人脈係跟一世

琥珀宮

Accounting ,預開始工作的頭五年(可能更長),有返工無返工。捱得到先好讀。
女生更家可能浪費拍拖黃金時段,錯失找伴侶最好時機

myfaye    發表於 20-4-11 09:39

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

marketing、 accounting 定係management,請問萬能bk姊妹們有咩提議 ...

三科都好熱門
會計要考牌,佢覺得ok嗎?

伯爵府

回覆樓主:

Finance & Accounting 會實際好多

maychu:)    發表於 20-4-11 09:16

水晶宮

MGMT 係比較冇咩用, 公司唔會 COUNT

做 MARKETING 既, 又唔洗一定讀 MARKETING

ACCOUNTING 就要對數字敏感, 有興趣, 而且工作會好忙, 每年埋數日子都好忙

大宅

我朋友讀accounting 出身, u grad 後入big 4,做big 4 個幾年係辛苦,但考埋cpa, 轉返出去做commercial,就舒服好多。
我fd 畢業13年,依家係大公司做managerial level, 月薪過$70k 一個月,經常準時收工,雖然唔係發大達,但揾2餐應該無問題。

maychu:)    發表於 20-4-11 09:19

首頁

尾頁

跳至