自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

C6日日要online teaching,細佬日日online class,我一星期返2日,其餘日子WFH,結果....

1) C6日日6個鐘霸住間房(1部desktop+1部notebook) ,我入房要左閃右避鏡頭。
2)工人要做清潔,C6埋怨佢攪得耐阻佢做嘢。(口噏噏講哂粗口閙工人唔識「做人」)
3)細路部notebook比C6用左,要拎我部notebook上堂,攪到我冇電腦用
4)C6霸左間房,我冇地方做嘢,攪到開摺檯喺廳,完全集中唔到。
5)細路扮做用電腦做功課,一唔睇住就睇youtube。
6)叫細路做功課,呢樣品識嗰樣唔識走嚟問(因為C6閉關online teaching,細路唔敢入房搵佢問),好煩!
7)一個二個嫌工人煮lunch太單調,最終係我煮lunch.
.....

仲有好多不能盡錄...

alice0606    發表於 20-4-11 20:14

珍珠宮

罐頭湯 發表於 20-4-11 11:18
C6日日要online teaching,細佬日日online class,我一星期返2日,其餘日子WFH,結果....

1) C6日日6個鐘 ...

冇辦法,C6 也是緊張份工,不過工人唔可以 C6 lunch 佢先去淸潔咩?又真係唔識做人喎!
至於煮午餐,你可以晚上寫下教工人煮,不用下下自己落手落腳!
電腦可否問自己家人借多一部?
小朋友限佢時間做完,唔識 mark 低一次過問!
好多嘢有辦法嘅,自己要安排囉!因為你也要工作麻

alice0606    發表於 20-4-11 20:15

水晶宮

冇你咁嚴重,但試過c6whatsapp我叫拎杯水入佢書房,為避鏡頭,我爬入去

女就已經表明,如lock咗門代表上緊堂,或返緊工視像中,唔好敲門

我咪自己喺廳hea或入房瞓覺

冇工人,所以冇工人問題

alice0606    發表於 20-4-11 20:15
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

小朋友買部i pad比佢就可以啦,而家最平$3000 都有一部,同delete 埋youtube 個apps

男爵府

Online teaching 真係要兩部devices ,佢學校有冇得借呀?

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

係好煩,情況差不多,最後我們即使WFH, 都係返左公司,在家實在攪唔點

wcpcelia    發表於 20-4-12 09:34

男爵府

lotteyi 發表於 20-4-11 12:28
Online teaching 真係要兩部devices ,佢學校有冇得借呀?

梗係冇得借啦,連technical support都差唔多冇咁滯

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

平平地買多部電腦,lunch叫外賣delivery,一人一日揀食咩吧

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

買多部 notebook , 午餐唔准嫌,食或唔食

珍珠宮

買多部notebook已經解決大部分問題啦,有乜好煩

珍珠宮

好媽媽勳章

差不多情況。

我有啲日子WFH, 在廳講電話被阿女話我嘈住佢Listening. 因為佢在房收唔到WiFi signal, 所以要在廳上堂。

上星期屋企部Notebook壞左,我都係要俾自己做公司野的notebook仔女用。

在家lunch + dinner每星期工人煮足12餐,每星期的餸諗唔到咩新意,所以工人休息日仔女要求食外賣。

我都鍾意返Office, 但公司要控制在辦公室人數,所以要合作輪住Home office.

alice0606    發表於 20-4-11 20:16

珍珠宮

好媽媽勳章

子恩 發表於 20-4-11 12:26
小朋友買部i pad比佢就可以啦,而家最平$3000 都有一部,同delete 埋youtube 個apps
...

Delete you tube apps都冇用,因小朋友會用Safari上YouTube. (我女學校裝左管制apps在佢用的iPad, 係冇得裝YouTube apps的)

伯爵府

親子王國15週年勳章

我冇小朋友已經好好多
初時一齊喺書房,但佢長期講電話,我用headphones 都好嘈
把幾火我搬出廳
但都仲要幫佢手做佢公司嘢

大宅

回覆樓主:

我冇小朋友,c6又唔係wfh就比較好,唔洗爭電腦用 不過我隻貓好鍾意喺我同同事開視象會議嘅時候亂入 困住佢佢就喵到放佢出黎為止 不過我d同事都好包容

侯爵府

2024年龍年勳章

開開下online 狗仔吠, 一陣又要聊我玩! wfh 勁吾方便!

象牙宮

回覆樓主:

其實係因為太多人喺一間屋裏面.成日對住磨擦特別多,因為我都係. 例如爭 廁所啦 .呢個用電腦嗰個又話嗰個嘈啦, 人多地方細日日家嘈屋閉

水晶宮

回覆樓主:

你個問題主要圍住部電腦,買多1部就解決你的煩惱

大宅

.

侯爵府

回覆樓主:

我冇得home office, 但係全日、甚至放工後直到11-12pm仍然要同WFH既部門同事聯絡,放假如是,我覺得好辛苦⋯
C6成日問我做完野未,食得飯未⋯
到底我仲有冇office hours

男爵府

望到你個post覺得你好慘

首頁

尾頁

跳至