1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

仔仔依家差不多兩歲,由初生到依家都要抱住氹訓,一係用奶咀就可以自己訓。晏覺亦訓得1個鐘左右,有時甚至唔訓。但呢排爸爸想幫佢介奶咀,變成晚晚都唔肯訓,爸爸已經鬧過,氹過,罰過全部無用...一定要奶咀或抱住訓,但抱住氹起碼15-20分鐘行住...因為佢已經兩歲,我已經無力抱住氹...爸爸亦會好吃力..而且仲有個三個月BB要湊...好想問下有無媽媽俾到小小advice我...Thx a lot!!!!

大宅

irisyin13 發表於 20-4-11 23:34
仔仔依家差不多兩歲,由初生到依家都要抱住氹訓,一係用奶咀就可以自己訓。晏覺亦訓得1個鐘左右,有時甚至 ...

戒得太遲了,我女10個月左右戒抱訓,1歲時候戒奶嘴,撕心裂肺喊住訓,喊到訓着,途中完全唔理,當聽唔到,連續喊了7.8日,你個現在咁大了,識好多野了,越大越難戒

別墅

梁哈哈 發表於 20-4-12 00:48
戒得太遲了,我女10個月左右戒抱訓,1歲時候戒奶嘴,撕心裂肺喊住訓,喊到訓着,途中完全唔理,當聽唔到, ...

其實我都唔想,但佢一歲前嚴重濕疹,唔可以自己係床仔瞓...係訓著左都要抱住捉住佢對手...如果唔係佢會抓到流血...唉...依家半夜都會痕自己抓,都係要起身捉住...

子爵府

回覆樓主:

.

複式洋房

我個仔2歲,開始戒奶咀十幾日,大喊足一個星期,喊足全日,個人勁忟,半夜3點要飲奶,6點又要飲,8點又要飲,到呢兩日好少少,雖然好辛苦,但我相信BB好快就會完全戒到,最緊要媽媽都要堅持

大宅

仔仔依家差不多兩歲,由初生到依家都要抱住氹訓,一係用奶咀就可以自己訓。晏覺亦訓得1個鐘左右,有時甚至 ...

我囡都2歲1個月多,用左2日成功戎左奶咀, 氹佢訓覺前同佢睇個鐘頭書, 播d 音樂, 熄晒燈, 熄燈嗰刻係會大喊,但喊到攰自然訓著左。 試多幾日就可以, 要狠心掟晒d 奶咀

侯爵府

我2個大女都係剪奶咀戎架
呢招我覺得好work

反而细女啜手指去到7歲頭都仲啜
之前點講都唔得
瞓左幫佢抆走轉過頭又啜返
依家8歲先真係戎甩
佢好想去legoland
我呃佢話legoland 每晚會派專員黎睇佢有冇啜手指
check 到佢唔會再啜先比佢去

我细仔剛2歲
佢不嬲都係只要我陪瞓
佢碌黎碌去食下奶就會自己瞓(仲食緊人奶)
前排我c6 屎忽痕抱佢瞓
佢就晚晚都想人抱瞓
我生完细女就已經冇力抱小朋友
到生埋细仔就更加冇力
所以當時勁嬲,因為個仔扭我抱佢瞓
後尾我頂唔住照陪佢係床瞓
佢扭左幾晚又變返之前咁

但你小朋友有濕疹真係難攪
怕佢扭計喊又影響左d 濕疹
得嗰2歲人仔
仲係好多野唔明,難攪

別墅

你情況同我好似
我仔都係到咗一歲九個月左右先戒到抱瞓
我哋係漸進式戒
1.抱住係梳化
2.自己瞓梳化 大人係側邊陪 拍住氹
3.自己瞓床仔 大人係側邊陪 拍住氹
但係搬屋之後變咗一齊瞓大人床
佢要我係側邊陪到瞓著 起身唔見我唔會自己瞓返
但係早兩日又要求自己瞓佢床兒童床
我地冇教佢 或者你買張兒童床比佢教佢
我地都有個三個月嘅細b
佢好似有咗細b之後懂事咗
奶嘴個度有一日佢自己咬爛咗個奶嘴我同佢講爛咗就冇嫁嘛
之後我留返條屍係床邊
每次佢話要咀咀 我就比佢睇
佢之前都係要食住入睡

別墅

keekee0424 發表於 20-4-13 08:36
你情況同我好似
我仔都係到咗一歲九個月左右先戒到抱瞓
我哋係漸進式戒

唔該晒大家意見,我哋依家照俾奶咀但唔抱訓...希望佢可以先戒抱再戒奶咀...因為呢排佢全身又起濕疹,半夜先三、四次身抓...只有會奶咀先安撫佢。

大宅

其實我仔都用奶咀 你bb都缺安全感,所以唔需要急呀,食奶咀其實唔係咩壞事我覺得

禁止訪問

回覆樓主:

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

同感
不過我個女好早就戒左奶咀
佢好似只係食左幾個月奶咀
之後就唔肯食
但而家成日要人抱住訓

首頁

尾頁

跳至