自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

子爵府

ddkaka 發表於 20-4-13 09:53

唔駛比架,講開比小費有次我囡搵人搬野囡啲野好重,仲要行8 ...

哈哈! 個後生仔好抵得諗
謝謝告知

大宅

回覆樓主:

如果想將來長住,如果可以就買埋大陸社保,裏面包含醫療保險,住房公積金,退休保險。到咗退休年紀,每月大概有四千幾養老金,每年遞增。睇醫生做手術就算重症都可即時報銷百分之九十左右(呢個記得喺買咗即時生效,唔洗等到退休)

侯爵府

CutieSo 發表於 20-4-13 02:48
偏遠d,都有一百萬樓下
但見人評價係寧願買細d,都要買市區,但市區兩房都過百萬
...

我諗住退休都會有架車,所以想遠少少,大少少,平少少

侯爵府

軒旻媽咪 發表於 20-4-13 11:39
如果想將來長住,如果可以就買埋大陸社保,裏面包含醫療保險,住房公積金,退休保險。到咗退休年紀,每月大 ...

大陸社保幾多錢一個月?

珍珠宮

軒旻媽咪 發表於 20-4-13 11:39
如果想將來長住,如果可以就買埋大陸社保,裏面包含醫療保險,住房公積金,退休保險。到咗退休年紀,每月大 ...

乜社保仲包退休金? 大陸人係咪唔係人人有? 即社保可買可唔買?

禁止訪問

禁止訪問

大宅

請問其實回鄉証可在大陸逗留幾耐?我有親人過多年幾就退休,佢話直情想上去唔再返港。

水晶宮

mimi987 發表於 20-4-13 11:47
我諗住退休都會有架車,所以想遠少少,大少少,平少少

呢對夫婦介紹係中山嘅退休生活

中山退休生活
https://youtu.be/9oiSCxa5Plw

男爵府

中山我唔太清楚,不過我哋喺廣州請咗個「呀姨」,4千人仔一個月,預佢hea做,但係好處係一個月放一日假,而且炒佢即走,唔洗賠機票、唔洗補錢.

侯爵府

manman333 發表於 20-4-13 08:32
樓主如果唔駛要近中山核心地段 (東區, 石岐,西區, 火炬) 以"畢直"為主可以去神彎鎮睇睇, 均價在9000-11000 ...

只參考下,不是推介:

同樣在youtube 睇繁花里個盤,可初步認識位置
https://www.youtube.com/watch?v=xVELxhUQJM8

如要醫療:
內地長者屋月租8,800元吸港客 24小時護理 醫生護士長駐https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/36567/%E5%85%A7%E5%9C%B0%E9%95%B7%E8%80%85%E5%B1%8B%E6%9C%88%E7%A7%9F8-800%E5%85%83%E5%90%B8%E6%B8%AF%E5%AE%A2-24%E5%B0%8F%E6%99%82%E8%AD%B7%E7%90%86-%E9%86%AB%E7%94%9F%E8%AD%B7%E5%A3%AB%E9%95%B7%E9%A7%90

http://www.xinhuanet.com/politics/2019-03/28/c_1124294488.htm
梁锦松说,将国际上先进和优质的医疗及护理标准引进大湾区以及内地更多城市,是他们的目标。“事实上,我们另外一个医疗品牌已在上海施行护工上门居家服务。”
PS"電視曾播惠洲有一私人樓盤係可加錢用医疗保健及居家服务,可惜暫找不到出處,或有其他相關資料,多謝提供參考
在惠州接受採訪時稱,將在廣東省內探索設立若干國際醫療養老試驗區。

原文網址:https://kknews.cc/other/nvnn8r3.html
在惠州接受採訪時稱,將在廣東省內探索設立若干國際醫療養老試驗區。

世上千百萬人,不求別人幫助.只求不被惡攪,已很感恩

大宅

張就仁 發表於 20-4-13 13:20
只參考下,不是推介:

同樣在youtube 睇繁花里個盤,可初步認識位置

惠洲養老區我有睇過呢個特輯,也忘了出處, 只記得訪問中是一位香港長者,以前是鋼琴教師, 沒子女的,在護養中心一個獨立單位, 連護理月費6000左右, 獨立單位就似一間屋, 可住2人, 按個鍵就有在樓下的醫護到訪, 而且包食, 定期做物理治療, 運動呀,護理中心就在樓下, 有醫生長註。
要外出一樣可以, 因為有分活動自如既長者, 中度和重度護照既入住。

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

mimi987 發表於 20-4-12 16:39
我仲未揀呀開始了解下先咋,最重要了解好醫療同生活指數都接受,就會試下去睇樓團
...

我自己偏向中港兩邊住,touch wood 有大病會返香港醫,有福利照攞盡,香港間800幾尺自住樓唔會賣。

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

mimi987 發表於 20-4-13 10:52
其實我覺得香港前景好麻麻,諗住賣左香港間出租樓有舊錢,可以大陸或外國各買一間平平地當投資同自住,始 ...

香港前景唔睇好,但唔會賣左香港間自住樓,會中港兩邊住,過兩年起大陸買樓,貪香港醫療福利好,而家年青人第時要負擔埋我生活。

禁止訪問

男爵府

牛牛bb 發表於 20-4-13 09:24
請問用美團叫外賣, 仲有冇比小費送貨員架?

因為我用緊兩個app所以我唔係好記得,我記得有一間係唔收嘅有一間呢就上網可以收,即係佢送完過嚟之後你可以俾佢,我會依照嗰日有冇落雨去俾

子爵府

小趴趴 發表於 20-4-13 14:42
因為我用緊兩個app所以我唔係好記得,我記得有一間係唔收嘅有一間呢就上網可以收,即係佢送完過嚟之後你可 ...

明白! 謝謝妳

首頁
12345...15

尾頁

跳至