論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人都算成日黑面,我之前都會買d嘢食氹佢,因為我係ftm費事搞到氣氛咁差,但昨日我問佢做乜唔開空氣清新機,佢就黑面,之後叫佢煮bb早餐又唔應我走去廚房整,平時正常心情會應我yes mam,我今次真係嬲嬲哋黑返佢轉頭,大家覺得好唔好同佢傾吓,叫佢改吓d態度呢?

大宅

milk67890 發表於 20-4-16 09:34
工人都算成日黑面,我之前都會買d嘢食氹佢,因為我係ftm費事搞到氣氛咁差,但昨日我問佢做乜唔開空氣清新機 ...

我個工人都係。我剛剛都想開個post講工人黑面
佢黎左兩個月都未夠,完全唔識煮野。但佢係好想學既。咁我都俾機會佢試,教佢我點做。但我真係好唔鐘意煮完出黎樣樣餸都凍晒。所以我會同時multi-task煮兩樣,尋日佢一路煮一路我係隔離教佢,佢已經話我係度令佢好confused!之後煮完成晚黑晒面,但全程我都無話過佢做得唔啱,只係教佢個程序。咁都俾面色我睇!

子爵府

conycici 發表於 20-4-16 11:15
佢黎左兩個月都未夠,完全唔識煮野。但佢係好想學既。咁我都 ...

工人係唔識multi task 㗎!
佢哋只會企住望住個煲,唔會一路煲水,一邊洗菜,
所以,我懶得教工人煮飯,工人只負責洗吓菜,刨吓羌皮之類,我係自己郁手煮㗎

大宅

細姐姐 發表於 20-4-16 13:54
所以,我懶得教工人煮飯,工 ...

我都想自己煮呀!但我煮唔俾佢煮,佢都唔開心呀!成日話要試。同佢講過好多次佢主力湊bb就得

子爵府

conycici 發表於 20-4-16 13:57
我都想自己煮呀!但我煮唔俾佢煮,佢都唔開心呀!成日話要試。同佢講過好多次佢主力湊bb就得
...

我唔會理佢,我屋企我話事,我工人係企係旁邊睇,遞吓嘢,洗吓嘢,我唔會出声教,佢睇到幾多就幾多,要我食埋佢哋煮到鬼五馬六,攤到凍晒d 餸,我會發顛,我d 工人唔使佢煮,我煮埋俾佢食,不知多高興,冇人話要試煮

男爵府

育兒性格勳章

回覆 細姐姐 的帖子

中晒,她們真只識望住個煲,炒碟菜加蝦炒蛋都要一個鐘開飯

男爵府

佢黎左兩個月都未夠,完全唔識煮野。但佢係好想學既。咁我都 ...

佢地係冇食熱辣辣餸同multi-task 既概念。不過我覺得煮飯係佢既責任,唔係煮得差就唔使煮。唯有用蒸爐暖住啲餸。

別墅

工人都算成日黑面,我之前都會買d嘢食氹佢,因為我係ftm費事搞到氣氛咁差,但昨日我問佢做乜唔開空氣清新機 ...

我覺得講多無謂亦無須黑佢面,cut extra既嘢食實際
你係ftm,全日在家睇實,唔使好似我呢d番工mum咁睇佢面色買佢怕wor

大宅

jcchan_haha 發表於 20-4-17 00:23

我覺得講多無謂亦無須黑佢面,cut extra既嘢食實際

尋日忍唔住問佢係咪有不滿定工作量多,佢話唔係,係屋企嘢喎,上個月先加咗佢人工,勁想cut咗佢

大宅

hunghungb 發表於 20-4-16 18:18
回覆 細姐姐 的帖子

中晒,她們真只識望住個煲,炒碟菜加蝦炒蛋都要一個鐘開飯 ...

係呀,我老公都話好燥,話佢煮餸煮成個幾鐘,洗碗又洗半個鐘

男爵府

育兒性格勳章

回覆 milk67890 的帖子

我都炒左她走後我一家開心左無咁燥
我寧願補一個月那炒都不想再對住令我心煩既人
她走左家務仲輕鬆左,因不用煮埋她食,又少左個人整污糟地方

別墅

milk67890 發表於 20-4-17 09:21
尋日忍唔住問佢係咪有不滿定工作量多,佢話唔係,係屋企嘢喎,上個月先加咗佢人工,勁想cut咗佢
...

点解要加佢人工既?

公爵府

是否菲傭,幾大年紀?
你睇下我之前舊post講工人黑面,初來時態度好好,三個月後現形,常常黑面,同你個一樣,好聲好氣同佢就覺得你難為佢,塊面黒哂,有一個星期成日睥都我行,又串咀,於是質問佢點解咁態度,佢話同老公嘈交,我話你自己私人問題唔開心就發洩落我度,我爆左句一鑊,我sponsor 你work visa,對你不俗,工作量亦唔多(佢自己承認),你心情不好,就搵雇主出氣,係乜道理,你唔想打工就俾辭職信返家鄕,唔好俾面色給無辜人睇,佢喊哂求原諒俾機會佢,後來佢好左一段短暫時間,又黑面,但是唔敢睥我,我都忍到依家,仲有幾個月完約,唔續啦。

大宅

OKC 發表於 20-4-17 13:22
是否菲傭,幾大年紀?
你睇下我之前舊post講工人黑面,初來時態度好好,三個月後現形,常常黑面,同你個一 ...

32歲菲傭,其實佢嚟咗大半年,成日都因為家事而心情唔好黑面,開頭都明白佢,始終第一次嚟香港,上次仲話想放14日假返鄉下睇個仔,因為個仔掛住佢,我最後冇批,今次就話老公有小三,等疫情好d又想返去處理。但你個工人直頭睥你我接受唔倒

大宅

細姐姐 發表於 20-4-16 13:54
所以,我懶得教工人煮飯,工 ...

你講得好啱啊,佢哋只可以做完一樣再一樣,否則就會亂會錯煮餐飯2個鐘~
如果只係叫佢打下手,幫我準備材料,我一個鐘已經煮到九大簋所以我宜家都係hea教佢,佢煮到我地就食,唔得就我自己煮

別墅

honeybid2 發表於 20-4-16 22:23
佢地係冇食熱辣辣餸同multi-task 既概念。不過我覺得煮飯係佢既責任,唔係煮得差就唔使煮。唯有用蒸爐暖住 ...

哈哈,我都好想知點解佢哋鐘意食凍晒嘅野?但有時我整冷盤佢又要叮熱再擺凍。

我叫左好多次遲啲先煮,用左年半年時間佢由五點拖到而家六點開始煮。之前會用保鮮紙包住放微波爐,而家識得留係個獲臨食再番熱。而家work from home朝早十幾點開始煮午餐(emoji)

公爵府

milk67890 發表於 20-4-17 13:48
32歲菲傭,其實佢嚟咗大半年,成日都因為家事而心情唔好黑面,開頭都明白佢,始終第一次嚟香港,上次仲話 ...

佢掛住屋企人係理解,但都唔應該黑你面,我同工人之前講過,雇主無用支槍指著你頭出國打工,你係考慮清楚才出來,你賺嘅人工係菲律賓一世都未必搵到,既然決意出來賺錢就向前望,賺一筆就回國,如果太homesick 就做一個約、甚至中途辭職算,如果雇主對你唔差,唔該唔好向雇主黑面,我地返工受人面色,回家又受你面色,叫佢自己諗下。

睇黎你工人未必做得長,就算做下去,都係行屍走肉咁無心做,繼續黑面俾你睇。

別墅

我個工人又系甘,佢本身系識煮野的,比 YouTube 佢睇就識煮番出來,但永遠都系煮完一個再煮一個,到食飯時所有餸都系凍的,佢唔會理你,總之佢完成左責任就算,話左佢無限次,話佢只會駁咀,加九萬幾個籍口,一於你有你講,佢有佢做,唯有叫佢番熱 d 餸,同理要佢所有飯餸上哂枱先煮炒菜,因菜唔可以番煮,我自己一家食飯先,佢遲食佢的事,尼個系佢唔識安排的後果。
黑面我當睇唔到,我亦唔會氹佢,佢的事我亦唔會問,佢甘大個人應該識處理自己的問題。

禁止訪問

大宅

我唔會氹佢,會捉佢傾,表達清楚:你唔開心可以同我講,但係唔可以黑面。我請你返嚟唔係睇面色的

我工人之前試過咁,我同佢傾過之後,情況好左(印尼姐姐)。
佢黑面時,我會即刻問佢咩事咁嘅樣,佢通常會醒目,無咁黑

首頁

尾頁

跳至