論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

工人唔食普通公仔麪,問佢食咩野,佢話呢隻
https://www.parknshop.com/zh-hk/laksa-la-mian/p/BP_358689

要26蚊一包,感覺有D貴,定係我太小氣?

工人姐姐so far做野ok

子爵府

你自己主動問佢先,甘即係你將決定權交比姐姐。今次就算啦,由得佢食啦。

下次你可以試下自己揀出兩三個你可以接受既選擇,要姐姐從中揀一樣。
以後如果你自己都唔捨得買黎比自己既野就不需要買比工人,否則你會一直心入邊唔開心就無謂啦。慢慢累積經驗同工人相處。

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

講真呢隻我自己都唔捨得食
咁佢鄉下食咩公仔麵?

男爵府

育兒性格勳章

回覆 loracho 的帖子

她們是識食民族,你任她揀當然會揀自己喜歡食唔會幫你諗價錢。你是僱主要取回主動權。提供你可給她揀就得。有些衰的會咩都話唔岩食想你頂唔順俾food allowance.
有朋友真係頭兩日工人又話唔可食麵一定要飯仲不能隔夜,她即炒換一個工人免得勞氣。
你是僱主你有供應合理食物就得,唔就得咁飛,我們僱主自己未必餐餐豪食

大宅

回覆樓主:

我會唔理佢,要食用自己錢買,我只提供出前一丁

伯爵府

loracho 發表於 20-4-16 14:41
https://www.parknshop.com/zh-hk/laksa-la-mian/p/BP_358689

咁巴憋?
阿Mum都唔捨得食廿幾元包的麵
你第一次請工人?
唔駛比佢揀架
我食乜佢食乜
做得好咪買幾包獎勵佢
做得唔好,食印尼麵得啦

男爵府

育兒性格勳章

回覆 adriene_123 的帖子

無錯

水晶宮

回覆樓主:

工人話食鮑魚, 你又買比佢食?

唔洗特别理工人食乜, 你食乜, 佢食乜, 唔啱食, 佢用自己份糧攪掂。

男爵府

呢隻好食,但我自己都唔捨得成日日買黎食,你工人真識食。我覺得比佢揀可以,但係你比幾個選擇佢,不是任佢揀。
不過佢一黎就咁大咬,睇黎都唔係善男信女。

複式洋房

決定權係你自己,唔需要比佢揀,我哋食乜佢食乜,當然貴嘅嘢另計,我早餐買朱古力粉比佢,我姐姐算ok冇揀飲擇食。

男爵府

你咁都唔識judge 工人要求$26 一包麵係唔合理定你小氣,我怕你以後繼續俾工人食住。

伯爵府

畀面勳章

從來我都不會問工人想食乜
只有我給她食乜佢就要食乜, 吾食自己解決, 完!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

若唔食普通野, 叫佢自己煮飯食啦。 若食唔慣普通米, 係咪要食日本温室米? 意大利米? 咁巴閉, 返鄉下食啦。 咁可能佢鄉下野係organic, 因用米田共種的。

佢地至叻有咁貴食咁貴。

水晶宮

sukiwongsk 發表於 20-4-17 09:29
從來我都不會問工人想食乜
只有我給她食乜佢就要食乜, 吾食自己解決, 完! ...

同意,
邊可以佢話事.

別墅

佢系僱主定你系僱主,我個工人要食新鮮野,冰鮮唔食,要食靚魚,普通魚唔食,但我唔會理佢,話之佢唔好食。
總之佢跟你地食,無得揀!

男爵府

BEAUTYWW 發表於 20-4-17 21:51
佢系僱主定你系僱主,我個工人要食新鮮野,冰鮮唔食,要食靚魚,普通魚唔食,但我唔會理佢,話之佢唔好食 ...

對!我件都咁擇食!之前就下佢點知越來越過份!4個月食到以架成隻豬咁!我講明!我不會再買特別額外嘢俾你!家有啱你食 而你唔食就算!回印尼!我養不起

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

BEAUTYWW 發表於 20-4-17 21:51
佢系僱主定你系僱主,我個工人要食新鮮野,冰鮮唔食,要食靚魚,普通魚唔食,但我唔會理佢,話之佢唔好食 ...
以前Pa未去時, 喜歡食青衣, 斑, 黄腳立, 蝦, 龍蝦。 我日日去買, 個陣偷野印siri, 大食bun vicky, 話叫我買埋比佢, 我另外買冰鮮, 唔食, 慳番,唔買。

珊瑚宮

佢試你底線
你買開好野比佢 越要越多款
整整下你吾買 佢黑口黑面 發老脾
玩具萬歲!

大宅

我工人唔食出前一丁 唔食印尼撈麵 但佢會食杯麵 所以我都算好彩!

大宅

不能太過寵工人

除非你好有錢,又無所謂啦。

若非,不如你嚇下佢,等你放假自己去買,或比計返每月伙食費,叫佢自己安排食物。

有朋友係甘既case,一個月後,個工人話跟返ar mom食,之後乜都食,從不挑剔

首頁

尾頁

跳至