自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

侯爵府

hennyyoyo 發表於 20-4-20 10:40
太大範圍又多。。。 我諗你要揾滅蟲公司!
以前有工人時,都試過,見到女腳有野咬,以為係蚊,於 ...

火酒 or 漂白水 比較有效呀?

好彩今個月啲消毒用品唔似上兩個月缺貨
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

伯爵府

回覆樓主:

我阿媽以前執個木櫃返屋企
搞到床、櫃、全部都係木蝨
自己放木蝨蛋噴嘢都唔掂
結果都係要搵滅蟲公司
前後噴咗兩次就搞掂晒
而家幾年都再出事

侯爵府

babyfunny0816 發表於 20-4-20 11:40
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22594953

試吓佢教的方法,我之前是不停用E ...

謝謝意見

我們今晚立即去買ED粉
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

伯爵府

Huuu 發表於 20-4-20 12:49
火酒 or 漂白水 比較有效呀?

好彩今個月啲消毒用品唔似上兩個月缺貨

我當時用火酒,一定要小心,我係趁無工人同女係屋企先搞。

虱係好怕無濕度!當然我呢D係另類方法!不過你太多了,我都係建議你找減蟲公司為佳!

大宅

唔可以用蚤蛋,會野到全屋都係。
用DE粉,全部衣服用69度以上水浸洗。
我上次搵咗間用熱能嘅滅蟲公司攪。

伯爵府

babyfunny0816 發表於 20-4-20 11:40
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22594953

試吓佢教的方法,我之前是不停用E ...

如果樓主真係想自己搞可參考下

侯爵府

hennyyoyo 發表於 20-4-20 12:58
如果樓主真係想自己搞可參考下

老人家聽我哋講先唉......

公爵府

回覆樓主:

揾專業公司,

否則沒完沒了

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

即炒+滅蟲公司

伯爵府

Huuu 發表於 20-4-20 13:04
老人家聽我哋講先唉......

如果你不是同住,不如叫老人家搬出去住,比滅虱公司搞,你自己好難搞。

珍珠宮

canies 發表於 20-4-20 11:52
多得佢唔少
唔知家居保有冇得claim

我隔離屋太太好明事理
自費叫滅蟲公司幫我地搞埋滅蟲
不過我地都洗咗一筆錢買新傢俬同租酒店

侯爵府

Huuu 發表於 20-4-20 09:57

有啊!就喺我媽發現佢衫褲身上有先搵到原頭

狗蝨唔會野到貓狗以外嘅地方, 亦唔會扒人.

侯爵府

kikiuiui 發表於 20-4-20 11:58
幾百隻重走到全屋,一定唔可以自己處理,快快手手去call滅蟲公司上門打價,盡快處理,所有要掉出街的東西都 ...

我唔知咩情況,喺老人家打電話黎講有幾百隻。

我其他兄弟姊妹叫咗另一個有經驗嘅姐姐幫手買炸蚤用品上門, 帶埋老人家落樓下先。

今晚我哋大人放工再去老人家屋企睇情況。

男爵府

Huuu 發表於 20-4-20 14:01

我其他兄弟姊妹叫咗另一個有經驗嘅姐姐幫手買炸蚤用品上門 ...

千祈唔好用炸虱的産品,已有jm講過會炸到佢地全屋走的,是真的,之前的滅虫公司也是咁樣同我講,你最多用熱水浸衣服及用高温蒸汽機蒸喷其他物件先。最好你地入婆屋都用膠袋套鞋才入屋,唔係野到自己都係跟手带埋啲虱回家。

大宅

回覆 Huuu 的帖子

揾滅蟲公司

大宅

Huuu 發表於 20-4-20 14:01

我其他兄弟姊妹叫咗另一個有經驗嘅姐姐幫手買炸蚤用品上門 ...
唔好炸呀,呢樣你真係要信,殺唔晒之餘,佢地會週圍四散搵窿捐,以後更難搞!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁大範圍,自己搞唔掂啦,要揾滅蟲公司,分分鈡要做幾次先得,因為有蟲卵,DE粉唔係即時見效,要自己長期作戰,仲有如果係工人帶返嚟,工人係宿主,只能炒咗工人,否則,就算揾咗滅蟲公司都於事無補

侯爵府

陪月勳章

如果錢不是問題,勸你唔好自己,萬幾蚊左右,快啲搵滅蟲公司搞掂佢,search 下叫「理想滅蟲」用高溫殺

男爵府

瞓得好勳章

Huuu 發表於 20-4-20 09:44
我媽咪今早老人家打電話黎.......

媽咪屋企發現工人房內的床褥有幾百隻跳蚤

千祈唔好用滅蚤炸彈,d蚤蚤會搬屋的,我之前蚤蚤嘅范圍好細,所以我係網上面買咗DE粉,我唔記得係邊個網買,你可以上網搜DE粉,粉嘅作用係吸乾d蚤,等佢哋乾透至死。
不過要隔2星期就撒粉,比較長期戰的。
如果你范圍咁大,最好揾滅蟲公司攪。

另外,d蚤用洗衣機洗,最好用60度水洗,至少殺到蚤,但好多人教,用袋入好d衫,拎晒落洗衣鋪洗,洗好嘅衣物,用大膠袋密封入好,d蚤入唔到去再繁殖

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

自行滅蟲或滅蟲公司應該作用不大啦,去到見到都過百既甘實際過千絕對唔誇張啦,
以前先父起樓下執左張凳返屋企,最後系幾乎全屋既野全部掉曬,屋企大裝修2個幾月。

首頁
34567...8

尾頁

跳至