自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

麟媽媽 發表於 20-4-25 10:19
我有朋友住喺跑馬地半山樂景台,佢話新年過後佢將盆桔仔放出露台,啲松鼠識得上佢露台嗰度摘佢d桔仔食,仲 ...

除左松鼠,桔仔仲「惹」葵花鸚鵡架,你叫朋友留意下,港島北好多

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我頭先同我老公提及松鼠話題,佢話你啲女人真係奇怪,松鼠基本同啲老鼠一樣樣,只係松鼠條尾生咗好多毛,但你哋又話好可愛。

agnes178    發表於 20-4-25 17:02

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

香港仔水塘

王國長老

講起松鼠就唸起件趣事
有次去南華會接女(游完水),我地行出門外就見到樹上有松鼠,咪望囉
跟住阿離太太聽到我地見到,開心到見到明星咁,即時叫晒跳晒,抱埋個仔一齊追星
由2人變4人,4人變8人,8人變十幾人
然後我地發現旁邊經過嘅車齊齊慢駛一齊望(雖然估計唔知我地望緊咩)

好好笑

男爵府

小ice 發表於 20-4-25 01:40
昨日係屯門見到,好興奮,原來香港有野生松鼠 ,見到牠係電欖桿線上快速跑 ,好快敏捷,之後又跑返轉頭再跳 ...

我好耐之前係沙田見過!

珍珠宮

db7mu23 發表於 20-4-25 04:24
聽番黎

現時係野外見到的松鼠

正確

全球共有超過200種松鼠,而本港只有一種赤腹松鼠。顧名思義,牠們腹部呈赤褐色。赤腹松鼠屬於外來物種,之所以在港落地生根,源於早期的動物買賣。赤腹松鼠活躍於多個亞熱帶和熱帶地區,例如中國、泰國、印度等,因數量眾多,外形可愛,故經常被捕獲作販賣,並因而流入香港,「主要當作寵物買賣,亦有用於動物表演、皮草用途。據文獻紀錄,大中華地區一帶,松鼠曾一度被認為有意頭,故此許多地區也有販賣」。有關本港赤腹松鼠的詳細紀錄,只可追溯至1994年香港大學一份學術文獻,內裏提及首宗有紀錄的松鼠買賣於1967年在本港出現,即是說,赤腹松鼠已在港生活至少50年。

珍珠宮

2024年龍年勳章

小西灣行山都有見。

伯爵府

秋天與楓葉 發表於 20-4-25 14:30
正確

全球共有超過200種松鼠,而本港只有一種赤腹松鼠。顧名思義,牠們腹部呈赤褐色。赤腹松鼠屬於外來物 ...

Many Thanks (emoji)

伯爵府

細個見到大,野生蜈蚣大大條都有

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

有,見過好多次,我哥樓下個公園仔,九龍市區,係幾棵樹度走上走落,好得意

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

香港仔水塘區都有
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

男爵府

麟媽媽 發表於 20-4-25 14:20
我頭先同我老公提及松鼠話題,佢話你啲女人真係奇怪,松鼠基本同啲老鼠一樣樣,只係松鼠條尾生咗好多毛,但 ...
我好認同你老公嘅說話,我以前係中大成日見到,覺得真係好似老鼠,成日比松鼠嚇到,唔覺得可愛。

男爵府

昨日係屯門見到,好興奮,原來香港有野生松鼠 ,見到牠係電欖桿線上快速跑 ,好快敏捷,之後又跑返轉頭再跳 ...

樓下公園經常見

男爵府

獅子山燒烤場會見到,會食燒烤人士嘅麵包

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

z.mavis 發表於 20-4-25 15:23
獅子山燒烤場會見到,會食燒烤人士嘅麵包

講起餵松鼠,我唔夠膽架,以前喺加拿大讀書嘅時候公園好多松鼠,基本上都唔怕人呀攞嘢食,我見過個細路女比松鼠咬手指流晒血,始終野生動物都有菌呀嘛。

複式洋房

回覆樓主:

有,動植物公園附近好多

子爵府

KTKTKT5 發表於 20-4-25 07:34
見過兩次, 不過太耐了, 唔記得係邊, 我都好鍾意松鼠, 去london有兩朝買organic nuts去餵, 個新識嘅加拿大人 ...

在加拿大和美國很常見

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我之前係屋企附近公園跑步
都見過隻係草叢跳來跳去
不過好細隻

大宅

香港公園成日見到

子爵府

回覆樓主:

屋企附近
好可愛

首頁
45678...9

尾頁

跳至