自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我本想在淘寶購買一件貨,與客服聯絡後,她說貨品只能寄到內地轉運倉,我要自己聯係物流公司轉運到香港。

我不明白香港這邊要如何安排,但客服解答不了香港這邊的流程,想請問熟識淘寶的JM有遇過這種情況嗎?要如何安排物流由內地轉運倉運到香港?謝謝!

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

用香港地址電話,揀官方集運,提交訂單後,你會見到收貨地址係東莞倉

你唔好比錢住,問下賣家肯唔肯寄,無問題先比錢,到左倉入左庫,再轉運到香港,要比運費

大宅

oceandeepsea 發表於 20-4-26 21:49
用香港地址電話,揀官方集運,提交訂單後,你會見到收貨地址係東莞倉

你唔好比錢住,問下賣家肯唔肯寄,無 ...

謝謝回覆。賣家說會將貨品運到內地轉運倉。但是我如何由內地轉運倉安排再運來香港?

珊瑚宮

zzzzz 發表於 20-4-26 22:29
謝謝回覆。賣家說會將貨品運到內地轉運倉。但是我如何由內地轉運倉安排再運來香港?
...

入左東莞倉,就可以揀快遞,我係用官方,可以揀上門或自提點或自提櫃,係app入面搞,咩都唔使填

珊瑚宮

回覆樓主:

不過我買開細件野,如果太長太重太大件,就唔識

水晶宮

2024勳章

新手最好用官方集運
只要在淘寶—我的淘寶—設置—「我的收貨地址」填好你香港嘅地址手機並設為默認地址就ok了
提交訂單時會自動顯示你的地址和集運方式,一般唔使理(圖1)。呢一步要仔細睇清
貨到了國內集運倉後,淘寶會彈消息話比你知貨已到倉,這時你進入「我的貨」(圖2)就可以合併貨物並支付大陸到香港段運費。支付前要睇清楚並揀好要自提仲係要送上門
貨到香港後,你會收到短訊告知提貨碼,憑提貨碼去自提點領取就可以了

珍珠宮

oceandeepsea 發表於 20-4-26 22:38

我覺得樓主的意思係想店家直接出貨到香港住宅,人就在香港住宅直接收貨。

不想經過大陸任何一處集運。

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

要留意你寄咩貨,官運拒收情況比較多。

男爵府

回覆樓主:

順丰速運是否用唔到,我今日唔得,只得官運先可以!有無人係甘!

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

多謝解答。其實我只買一件貨。但賣家說只能送到內地轉運倉,不能直送香港,我要安排由內地至香港的物流。

如你所說,我應該是照正常的方法淘,當貨到了內地倉,我再進入"我的貨"安排將貨寄來香港就可以了,對嗎?

czl115 發表於 20-4-26 23:02
新手最好用官方集運
只要在淘寶—我的淘寶—設置—「我的收貨地址」填好你香港嘅地址手機並設為默認地址就o ...

大宅

多謝回覆。不知是否我今次買較大件嘢,所以不能直送香港。

oceandeepsea 發表於 20-4-26 22:38

大宅

我是想直送香港,不過賣家說不能。如必要經內地倉才能轉來香港,我也不介意,只是不懂物流流程。

mln 發表於 20-4-26 23:44
我覺得樓主的意思係想店家直接出貨到香港住宅,人就在香港住宅直接收貨。

不想經過大陸任何一處集運。

大宅

只是一般家品,體積大約120com x 120cm x 120cm。應該不會拒收吧。

會有可能賣家發到內地倉之後才拒收,不送來香港嗎?

小肥§澄 發表於 20-4-27 00:08
要留意你寄咩貨,官運拒收情況比較多。

大宅

就是賣家說不能直送香港,只能送到內地轉運倉。

IloveJJ 發表於 20-4-27 10:40
得一件貨,直接揀官方直送啦!唔駛咁麻煩

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

zzzzz 發表於 20-4-27 18:13
只是一般家品,體積大約120com x 120cm x 120cm。應該不會拒收吧。

會有可能賣家發到內地倉之後才拒收,不 ...

可能㗎,如果超過限制尺寸、 重量,轉運倉會拒收,所要問清楚資料。

侯爵府

咁你計下計埋運費
香港買定淘寶買平啲喲
8-)

大宅

我剛才試了。對,我見到地址是內地轉運倉,但俾錢時是沒有得選擇更改地址的。

IloveJJ 發表於 20-4-27 10:43
你揀貨時個地址係內地集運倉,但到你响購物車俾錢時,將地址轉香港地址,咁佢就會出現官方直送,官方集運 ...

首頁

尾頁

跳至