跳至

首頁

尾頁

別墅

陪月勳章

我現在懷孕9週,預產期12月初,在多倫多因為疫情關係到現在仍找不到產科醫生,我媽媽叫我番去香港生,佢又可以照顧我,又幫我湊住大果兩個,如果到12月多倫多仍有疫情我應該請唔到人幫手,我爸媽只是旅客身份亦唔可以來幫我,我到時都唔知點好。
但我老公就好明顯唔想番香港,佢而家在家工作日日都要開會,如果番左香港即係佢晚晚凌晨都要起身開會,佢話遲些才決定,但我很怕再遲會找不到私家醫生肯接我。
我心大心細係因為要坐10幾個鐘飛機其實好危險,加上有著兩個細路,我地呢兩個月冇出過去,佢地口罩都未試過戴,我怕到時係飛機中左番到香港全家變晒千古罪人。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

三月時有報道話加籍公民的直系親屬可以入境,不過唔知現在情況如何。

大宅

kitman414 發表於 20-5-8 03:18
我現在懷孕9週,預產期12月初,在多倫多因為疫情關係到現在仍找不到產科醫生,我媽媽叫我番去香港生,佢又 ...

你現在決定左未?我表妹都係12月預產期,都找到OB, 只要家庭醫生轉介一定有OB接手,佢亦揾到陪月幫手呀!

複式洋房

Tracychg15 發表於 20-8-19 12:07
你現在決定左未?我表妹都係12月預產期,都找到OB, 只要家庭醫生轉介一定有OB接手,佢亦揾到陪月幫手呀!
...

我啱啱有左,都plan緊去加拿大生,有冇婦科介?我無加籍,想自費開刀生

大宅

Kcxz516 發表於 21-3-4 09:41
我啱啱有左,都plan緊去加拿大生,有冇婦科介?我無加籍,想自費開刀生
...

呢邊婦產科都要家庭醫生轉介,我唔知無加籍(無ohip咭)會係咩程序!同埋無得自選開刀,除非你上一胎係開刀,基本上無咩問題都會係順產!

首頁

尾頁

跳至