懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為有早產史,醫生建議早晚塞Endometrin直到36週預防早產,但用塞藥後超多分泌物,直頭係水狀,內褲都會濕透,請問有用過既jm,咁樣係正常的嗎?成日好驚係滲羊水真係好擔心,醫生又話多分泌係正常

大宅

我有塞過,係會流水狀分泌物

你之前係咩原因早產呀?

大宅

cheebb 發表於 20-5-11 23:59
我有塞過,係會流水狀分泌物

你之前係咩原因早產呀?

多謝你答我呀,請問係咪會不停咁有水狀分泌架,我塞完朝早果粒後,下午就會一直有分泌直到夜晚
我之前兩胎都早穿水,第一胎35週第二胎30週,所以今胎醫生建議塞藥。請問你都有用過呢隻藥防早產嗎?有成效嗎?thx

大宅

Joyful.family 發表於 20-5-12 00:09
多謝你答我呀,請問係咪會不停咁有水狀分泌架,我塞完朝早果粒後,下午就會一直有分泌直到夜晚
...

係咪廣華醫生要你塞呢隻藥呀?
我係住院其間,醫院有開呢隻藥,塞過幾次,我係臨訓前塞既,流水狀分泌物直到下午。呢隻藥要去指定藥房買,所以我買左另一個牌子既黃體酮。
我上胎都係穿水兩個禮拜再早產,如果真係穿羊水係郁下都會有水滲出黎。我今胎由16週開始塞黃體酮,20週因為宮頸短做左環紮手術,黃體酮塞到35週,以家37週啦,下禮拜會開刀生~

大宅

cheebb 發表於 20-5-12 00:24
係咪廣華醫生要你塞呢隻藥呀?
我係住院其間,醫院有開呢隻藥,塞過幾次,我係臨訓前塞既,流水狀分泌物直 ...

妳已經足月實在太好啦,你係廣華同你上環紮宮頸嗎?祝你開刀順利

我係私家醫生建議塞架,又係16週開始塞藥,而家先20週,仲有漫漫長路QE見我有兩次早產史都冇特別take care,除咗正常Oscar,飲糖水同結構(我係高齡),我第一次見醫生係26週!

我第一胎35週係開水喉咁穿水,第二胎係30週多啲覺得濕濕地有少少粉紅,入醫院check醫生話係穿咗水,但其實係唔多濕架,我之後一直留院瞓床到34週生都冇咩水流,所以我塞左藥見咁多水狀分泌好有恐懼

大宅

Joyful.family 發表於 20-5-12 00:57
妳已經足月實在太好啦,你係廣華同你上環紮宮頸嗎?祝你開刀順利

我係私家醫生建議塞架, ...

可能QE見你前兩胎唔算超早產,我上胎25週穿水,27週生,唔知咩原因穿水 今胎由12週開始check宮頸,由2.7短到1.8就做左手術,加埋塞藥捱到足月啦~ 你有無check宮頸呀?你下次覆診問下醫生可唔可以轉第二款黃體酮比你,不過聽講呢款效果好啲,我係塞小白球,會流油油地既豆腐渣分泌物

大宅

cheebb 發表於 20-5-12 11:51
可能QE見你前兩胎唔算超早產,我上胎25週穿水,27週生,唔知咩原因穿水 今胎由12週開始check宮頸 ...

我12週開始私家有喺肚面幫我睇宮頸,應該下次24左右返去會用陰超度清楚,妳check宮頸係咪用陰超架?因為我之前兩胎都冇醫生(無論政府同私家)同我提過要check宮頸呢個問題,係我今胎搵左另一位私家佢先有一路幫我keep check

大宅

Joyful.family 發表於 20-5-12 19:35
我12週開始私家有喺肚面幫我睇宮頸,應該下次24左右返去會用陰超度清楚,妳check宮頸係咪用陰超架?因為我 ...

係呀,陰超先準確。建議你20週check一次,如果短都可以即時上環托,週數大有啲醫生唔建議上托

首頁

尾頁

跳至